Η ατομική έκθεση του εικαστικού Ιωάννη Μπελημπασάκη με τίτλο Common Places (Κοινοί Τόποι) που λαμβάνει χώρα στην Γκαλερί Παπατζίκου στη Βέροια από τις 28 Οκτωβρίου, αφορμίζεται από μια σειρά οικειοποιήσεων του μεγαλειώδους ρομαντικού πίνακα του Theodore Gericault «Η Σχεδία της Μέδουσας» (1818-19). Η έκθεση τεκμηριώνεται κυρίως μέσω μιας σειράς ψηφιακών αρχειακών εκτυπώσεων Giclee και αφορά έναν προβληματισμό σε σχέση με τους μηχανισμούς πρόσληψης της σύγχρονης εικαστικής εικόνας και τους τρόπους με τους οποίους αυτή κοινωνείται. Πρόκειται για μίαν εικόνα η οποία γίνεται αντικείμενο οικειοποίησης ξανά και ξανά, μέχρι την επανεγγραφή της στην συλλογική μνήμη και την συνεχή ρήξη με τις παραδοσιακές της αξιώσεις.
Το γεγονός ότι μετά την έκθεση του Martin Kippenberger «The Raft of the Medusa» στην Νέα Υόρκη το 1996, ο Ισπανός Manuel Ballester «αδειάζει» το 2010 την Σχεδία σε πλήρη άγνοια του Μπελημπασάκη, περιγράφει εκείνες τις διανοητικές συμπεριφορές που θέλουν διαρκώς να ξεδιπλώνουν τις κρυφές πτυχές της Γλώσσας και επιβεβαιώνει το παράδοξο ότι όσο περισσότερο επιδιώκεται να ξεδιπλωθούν οι κρυμμένες πτυχές της, τόσο περισσότερες αορατότητες προκύπτουν… ακόμα και όταν μέσα σε αυτές τις συμπεριφορές οι συμπτώσεις δείχνουν να ταυτίζονται. Η σειρά λοιπόν ονομάζεται Κοινοί Τόποι συνομολογώντας τις αναπόφευκτες συμπτώσεις που προκύπτουν μέσα στην δυτική διαλεκτική της Εικόνας και εκείνες τις παραλληλίες που συγκλίνουν κάθε φορά που οι συγκυρίες το ευνοούν.
Ο Ιστορικός Τέχνης Γιάννης Μπόλης αναφέρει: Πρόκειται για μια ενότητα έργων στα οποία η ισχυρή ιδέα συνυπάρχει με την υψηλή ποιότητα της τεχνικής πραγμάτωσης και ολοκλήρωσής τους, των επάλληλων σταδίων της ψηφιακής «κατασκευής» τους. Οι εικόνες τους επιβάλλονται με την πλαστικότητα των σχημάτων, τις υφές και τις χρωματικές τους κλίμακες, συνδιαλέγονται μεταξύ τους και προκαλούν δυνατές εντυπώσεις, προτείνουν ένα νοητικό ταξίδι στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον, αποκαλύπτουν και αποκρύπτουν, αξιώνονται κάτι περισσότερο από το προφανές, συναντώντας τον αποδέκτη τους και ενεργοποιώντας τους μηχανισμούς του, τις νοητικές και συναισθηματικές του λειτουργίες.
Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 30 Νοεμβρίου 2021.
Τρ.Πεμ.Παρ. 17.00 - 21.00 Τετ.Σαβ 10.00 - 14.00
Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή σας στη γκαλερί.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
-
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 50 ετών η Δόμνα Τσιμόγλου. Η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Αυγούστου 2025 και ώρα 5.2ο μ.μ. από
-
Δυστυχώς όμως, για εκείνην, ο νέος έρωτας αποδείχθηκε απατεώνας και της έφαγε όλα τα λεφτά
-
Τρεις για ναρκωτικά, ένας για… κάμερα στην πόρτα Στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την πάταξη του φαινομένου της
-
Είναι μύθος ή όχι που λέμε συνέχεια ότι είμαστε 60.000 - Τι λένε τα επίσημα στοιχεία;
-
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 57 ετών ο Δημήτριος Γκαζγκάζης. Η κηδεία του εκλιπόντος θα γίνει την Τετάρτη 13 Αυγούστου 2025 και ώρα 12:30,
-
Εκεί το βράδυ κοιμάσαι με... κουβέρτα! Η Καστανιά είναι ίσως το πιο πράσινο χωριό της Βέροιας, ένας μαγευτικός
-
Έξι χρόνια μετά την απελευθέρωσή της από τον Ελληνικό Στρατό, στις 16 Οκτωβρίου 1912, η Βέροια εξακολουθεί να είναι μια ζωντανή και δυναμική
-
Ενοικιάζεται υπέρ Lux μονοκατοικία στην Πατρίδα Βέροιας. Η μονοκατοικία διαθέτει αποθήκη και γκαράζ. Οι ενδιαφερόμενοι, για
-
Τροχαία ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης 13 Αυγούστου στην Εθνική Οδό στα όρια των νομών Θεσσαλονίκης - Ημαθίας - Πέλλας.
-
Στην κοπή και απομάκρυνση ενός από τα μεγάλα πλατάνια που βρίσκονται στο πάρκο της Ελιάς, προχώρησε την Πέμπτη 7 Αυγούστου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.