Quantcast

http://picasion.com/

Αντιχαλαζικά συστήματα με ραντάρ σκέφτεται να αγοράσει η Ελλάδα από τη Γαλλία

Δηλώσεις Γιαννακάκη στον ΑγροΤύπο
Μετά τα Rafale, έρχονται και τα αντιχαλαζικά συστήματα με προηγμένα ραντάρ από τη Γαλλία. Πώς λειτουργούν τα νέα συστήματα που είχε την ευκαιρία πρόσφατα να δει ιδίοις όμμασι στο Μπορντώ, ελληνική αντιπροσωπεία, αλλά και σε μέρη κοντά στο Ροδανό ποταμό; Πρόκειται, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ Χρήστος Γιαννακάκης, που συμμετείχε στην ελληνική αντιπροσωπεία, για νέα, εξελιγμένα συστήματα, εγκατεστημένα στο έδαφος, που λειτουργούν με χρήση ιωδιούχου αργύρου, ο οποίος αποδεδειγμένα έχει αποτέλεσμα στην αντιχαλαζική προστασία.

Όπως εξηγεί ο κ. Γιαννακάκης, τα συστήματα αυτά λειτουργούν ταυτόχρονα με ραντάρ εμβέλειας 30 χλμ., το οποίο ανιχνεύει χαλαζοφόρα νέφη. Μπαίνουν έτσι σε λειτουργία συστήματα εδάφους, που εκτοξεύουν μετεωρολογικά μπαλόνια, τα οποία φέρουν φυσίγγια ιωδιούχου αργύρου και τα οποία όταν εισέλθουν στο χαλαζοφόρο νέφος ενεργοποιούνται και απελευθερώνουν το υλικό αυτό, το οποίο λειτουργεί για να εξουδετερώσει το σύννεφο.

Η ακτίνα προστασίας κάθε τέτοιου σταθμού εδάφους καλύπτει περίπου 4 χλμ. και ενεργοποιείται το σύστημα με τηλεχειρισμό, πράγμα το οποίο θα μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στον ΕΛΓΑ να έχει κεντρικό έλεγχο.

Τα συστήματα αυτά μπορούν να εγκατασταθούν σε περιοχές που δεν καλύπτονται από την εναέρια αντιχαλαζική προστασία, όπως η Πελοπόννησος, η Στερεά, η Κρήτη, η Θράκη κ.λπ. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακάκη, το σημαντικό είναι ότι αυτά τα συστήματα μπορεί να τα προμηθευτεί η Ελλάδα με χρηματοδότηση από το ΠΑΑ και να τα λειτουργήσει ο ΕΛΓΑ, που έχει και τη σχετική τεχνογνωσία. Σύμφωνα με μαρτυρίες αγροτών της περιοχής του Μπορντώ όπου εφαρμόζονται, λειτουργούν αποτελεσματικά και οι χρήστες είναι ευχαριστημένοι. Επίσης, τέτοια συστήματα έχουν εγκατασταθεί στην Ελβετία, στην Πορτογαλία, στην Τουρκία και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Το συγκεκριμένο σύστημα μπορεί να συνεργαστεί με τα υφιστάμενα ραντάρ του ΕΛΓΑ.

Η... έρευνα αυτή αγοράς του ΕΛΓΑ στη Γαλλία έρχεται σε μια περίοδο που οι ζημιές από τις αντίξοες συνθήκες και τα ακραία φαινόμενα έχουν επιφέρει σημαντικά πλήγματα στον πρωτογενή μας τομέα, με τους χιλιάδες αγρότες να ευελπιστούν σε γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις και όχι υποσχέσεις και... λόγια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ