Quantcast

http://picasion.com/

Η μάχη για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ.: Πρώτος γύρος τον Νοέμβριο, ο αρχηγός τον Δεκέμβριο

Στην τελική ευθεία για την έναρξη της επίσημης προεκλογικής εκστρατείας εισέρχονται οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ., τα επιτελεία των οποίων γνωρίζουν ότι μετά την ενωτική επέτειο της 3ης του Σεπτέμβρη ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για μια σειρά σκληρών εσωκομματικών μαχών με φόντο τον φετινό Νοέμβρη. Μπορεί να μην έχουν ακόμη «κυκλώσει» στο ημερολόγιό τους την ημέρα διεξαγωγής του πρώτου γύρου, ωστόσο ακόμη και όσοι θεωρούν ότι η πανδημία μπορεί να επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα ποντάρουν χωρίς επιφυλάξεις στο σενάριο ότι μέσα στον Δεκέμβριο θα έχει αναδειχθεί ο νικητής από τον «μεγάλο τελικό του δεύτερου γύρου». 

Κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι αν και το καταστατικό του ΚΙΝ.ΑΛ. προβλέπει την εκλογή αρχηγού τουλάχιστον έναν μήνα πριν από το συνέδριο (δηλαδή τον προσεχή Μάρτιο), ουδείς και σίγουρα όχι η Φώφη Γεννηματά «θα θελήσει να παίξει καθυστέρηση σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα». Το ίδιο στέλεχος πιστεύει ακράδαντα ότι η παράταξή τους μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει το πολιτικό μομέντουμ. «Μετά τις πρώτες ήττες του επιτελικού κράτους, τη στροφή προς τη σκληρή Δεξιά της κυβέρνησης και την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει το Κέντρο, ήρθε η ώρα να κάνουμε το μεγάλο βήμα της «“επιστροφής”», λέει χαρακτηριστικά.

Χαμηλές πτήσεις

Η αλήθεια είναι ότι το ΚΙΝ.ΑΛ., με περισσότερο ή λιγότερο ΠΑΣΟΚ στην εικόνα του, εξακολουθεί να καταγράφει χαμηλές πτήσεις στις δημοσκοπήσεις, γεγονός που ανησυχεί τους επιτελείς του για την κινητοποίηση και την προσέλευση μελών και φίλων στην κορυφαία διαδικασία. Το 2017 είχαν «σταυρώσει» υποψήφιο περίπου 220.000 μέλη και φίλοι στον πρώτο γύρο με τους εννέα διεκδικητές: τη νυν πρόεδρο Φώφη Γεννηματά, τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον αρχηγό του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, τον Γιώργο Καμίνη (πρώην δήμαρχο της Αθήνας), τον Γιάννη Ραγκούση, που εκλέχτηκε στη συνέχεια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τον πρώην υπουργό Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη (το όνομα του οποίου εμπλέκεται σε σενάρια αξιοποίησής του από την κυβέρνηση Μητσοτάκη) και τους Κωνσταντίνο Γάτσιο, Απόστολο Πόντα και Δημήτρη Τζιώτη.

Η προσέλευση στη μονομαχία Γεννηματά - Ανδρουλάκη, που ακολούθησε, ήταν επίσης μαζική και οι πρώτες δημοσκοπήσεις ενθαρρυντικές για το εγχείρημα του ΚΙΝ.ΑΛ. Σήμερα η ανησυχία όλων επικεντρώνεται και στην εξέλιξη της πανδημίας - «ποιος όμως θα ζητήσει επισήμως να αναβληθεί η εκλογική αναμέτρηση για... όποτε η πανδημία το επιτρέψει;» αναρωτιέται με νόημα στέλεχος που επιμένει ότι άλλα είναι τα επίδικα σημεία της προσεχούς αναμέτρησης.

Η Φώφη Γεννηματά, πάντως, ως πρόεδρος, έχει προαναγγείλει σαφές πρόγραμμα και χρονοδιάγραμμα. Αποχώρησε από την 3η του Σεπτέμβρη -ως γέννημα θρέμμα του ΠΑΣΟΚ, εξάλλου, δεν ανησυχεί για το πασοκικό της στίγμα- έχοντας μέσω της ομιλίας της σηκώσει τη σημαία της στη μάχη: πολιτική ενότητα, αυτόνομη πορεία, προοδευτική ταυτότητα.

Δηλαδή καλεί τους συνυποψηφίους της (Ανδρουλάκη, Λοβέρδο και Καστανίδη) στην αναμέτρηση προϊδεάζοντας ότι εκείνη με τη στάση της θα εγγυηθεί την ενότητα της παράταξης και μετά την ανάδειξη (του όποιου) αρχηγού, ότι δεν διαπραγματεύεται την αυτόνομη πορεία του ΚΙΝ.ΑΛ. («ούτε Ν.Δ. ούτε ΣΥΡΙΖΑ») και ότι το στίγμα της θα είναι «αντιδεξιό». Στενός της συνεργάτης υποστηρίζει ότι η Γεννηματά έχει ήδη αποδείξει ότι είναι επιλογή της το σκληρό ροκ εναντίον της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ότι δικαιώθηκε από τον πρόσφατο... ανασχηματισμό («εισακούστηκε η κριτική της και το αίτημα της να “παραιτηθούν” οι αρμόδιοι για τις πυρκαγιές υπουργοί») και ότι στα δύσκολα προσέρχεται με τεκμηριωμένες προτάσεις, όπως έκανε στηρίζοντας την ανάγκη υποχρεωτικού εμβολιασμού συγκεκριμένων κατηγοριών.

Μέσα στον Σεπτέμβριο η κυρία Γεννηματά θα δώσει βάρος στη ΔΕΘ, όπου θα παρουσιάσει το Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο και την πρόταση για «μια πραγματική προοδευτική διακυβέρνηση» και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής (προς το τέλος του μήνα) όπου θα εγκριθεί ο «οδικός χάρτης» προς την ημέρα των ενδοοικογενειακών εκλογών.

Σύντομη διαδικασία

Ο Ανδρέας Λοβέρδος θα επιχειρήσει να πάει η διαδικασία γρήγορα: «Η καθυστέρηση δείχνει μόνο φόβο, γιατί;» λέει στους συνομιλητές του ενημερώνοντάς τους ότι στέλνει επιστολή στον γραμματέα του ΚΙΝ.ΑΛ. ζητώντας να συζητηθούν άμεσα όλα τα ζητήματα που αφορούν την προεκλογική πορεία και τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Νοέμβρη. Ο ίδιος γνωρίζει ότι έχει ήδη καλύψει μεγάλη απόσταση της εκστρατείας, αφού ξεκίνησε από τον περασμένο χρόνο ως υποψήφιος τις δημόσιες παρεμβάσεις και τις περιοδείες ανά την Ελλάδα.

Σύντομα θα παρουσιάσει το πολιτικό του μανιφέστο: σε όλες τις δηλώσεις του φροντίζει να κάνει ξεκάθαρο το μήνυμά του, ότι στόχος του είναι ο απεγκλωβισμός του ΚΙΝ.ΑΛ. από τις χαμηλές πτήσεις και ο διπλασιασμός των ποσοστών του ώστε να γίνει ξανά δύναμη εξουσίας.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης βάζει επίσης τις τελευταίες πινελιές στο δικό του μανιφέστο, το οποίο θα το παρουσιάσει πριν από την Κεντρική Επιτροπή. Το επιτελείο του, παρότι προσθέτει νέους σταθμούς στις περιοδείες, δεν αποφεύγει τη συζήτηση περί ενδεχόμενου φρένου λόγω πανδημίας. Ωστόσο, σχεδιάζει και προχωρά βήμα-βήμα με φόντο τον Νοέμβριο και τη λογική ότι όλοι οι υποψήφιοι θα συμφωνήσουν σύντομα το διαδικαστικό πλάνο. «Το στοίχημα είναι η πολιτικοποίηση της συζήτησης και η κινητοποίηση των χιλιάδων μελών μας», επισημαίνει ο ευρωβουλευτής, οι άσπονδοι φίλοι του οποίου σπεύδουν από τώρα να τον «καρφώσουν» με το ερώτημα «ο Ανδρουλάκης, εφόσον εκλεγεί, θα βλέπει από την τηλεόραση τις μονομαχίες αρχηγών στη Βουλή;».

Ο Χάρης Καστανίδης ανακοίνωσε προ ημερών την υποψηφιότητά του δηλώνοντας επίσης ότι θα συμβάλει στη μάχη για να απεγκλωβιστεί η παράταξη από τις χαμηλές επιδόσεις. Στελέχη που τον στηρίζουν έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν υπογραφές υπέρ της υποψηφιότητάς του, αφού, σύμφωνα με το καταστατικό, στη διαδικασία εκλογής προέδρου, για την ανάδειξη υποψηφιοτήτων απαιτούνται υπογραφές από το 15% των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ή 5.000 υπογραφές του συνόλου των μελών.

Για τον Παύλο Γερουλάνο φαίνεται ότι κλείνει οριστικά το σενάριο καθόδου. Ποιος ή ποια όμως θα λάβει από την παπανδρεϊκή δεξαμενή ψήφους; Οι καλά γνωρίζοντες εκτιμούν ότι οι παπανδρεϊκές ψήφοι θα «τιμήσουν» ενδεχομένως και τους τέσσερις υποψηφίους. Ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου δεν πρόκειται να πάρει θέση στον πρώτο γύρο, κάτι που όμως δεν αποκλείεται να συμβεί μπροστά στο δίδυμο του δεύτερου και καθοριστικού γύρου.

2 σχόλια:

  1. Ο Χώρος αυτός χρειάζεται νέους ανθρώπους με ευρωπαϊκό προσανατολισμό για να εμπνεύσει νέα μέλη και νεολαίους. Αυτή τη στιγμή ο μόνος που ΙΣΩΣ μπορέσει να κάνει κάτι είναι ο Ανδρουλάκης, χωρίς να του δίνεται (λευκή επιταγή). Όλοι οι άλλοι είναι μία από τα ίδια. Δεν μπόρεσαν 10 χρόνια τώρα να ανανεώσουν το χώρο του ΠΑΣΟΚ και να φέρουν νέα παιδιά. Γιατί θα μπορέσουν να το κάνουν τώρα ;
    Ο Ανδρουλάκης φαίνεται να είναι η τελευταία ελπίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτος ο ριψασπις που οποτε ηθελε εμπαινε και εβγαινε απο τον χωρο και ξαφνικα θυμηθηκε το ονομα του ΠΑΣΟΚ και την 3η Σεπτεμβρη, αυτος ο καιροσκοπος μαζι με τα αλλα φιλαρακια του Βενιζελους Χρυσοχοιδηδες, Μανιατηδες που ναβαινουν κατεβαινουν απο το λεοφωρειο του κομματος ειναι το μιασμα μεταξυ αλλων....Θα πρεπει να ντρεπεται και οχι να εχει το θρασος να μας κουναει και το δακτυλο,

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ