Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Μέτρα δασοπροστασίας και πυρασφάλειας ζητούν 350 κάτοικοι του Σελίου

«Το πυκνό δάσος αγγίζει τα σπίτια του οικισμού»
Επιστολή προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, έστειλαν 350 κάτοικοι του Σελίου για το θέμα της πυρασφάλειας του χωριού, η οποία κοινοποιήθηκε στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ημαθίας, την αντιδημαρχία Πολιτικής Προστασίας του δήμου Βέροιας, το Δασαρχείο Βέροιας και Νάουσας και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βέροιας και Νάουσας. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, το πυκνό δάσος αγγίζει τμήμα του οικισμού, ενός από τους μεγαλύτερους ορεινούς οικισμούς της Κ. Μακεδονίας, αποτελώντας το πλέον επικίνδυνο και επισφαλές σε περίπτωση πυρκαγιάς. Οι κάτοικοι ζητούν τη λήψη μιας σειράς μέτρων δασοπροστασίας και πυροπροστασίας και παράλληλη ενημέρωση των κατοίκων. 

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

Αξιότιμοι/ες ,
την ώρα που η χώρα μας βιώνει την λαίλαπα των καταστροφικών πυρκαγιών, είναι επιτακτική ανάγκη να αναδειχθεί το μεγάλο πρόβλημα Πυροπροστασίας στον οικισμό του Κάτω Βερμίου ώστε να ληφθούν άμεσα προληπτικά μέτρα.

Γίνεται αναφορά για 1300 σπίτια σε υψόμετρο 1400-1500 μέτρα με χιλιάδες κατοίκους το καλοκαίρι πλησίον δασικής έκτασης, ο μεγαλύτερος ορεινός οικισμός στην Κεντρική Μακεδονία. Ιδιαίτερα η βορειοδυτική πλευρά του οικισμού, έξοδος προς Νάουσα και Υδραγωγείο, είναι το τμήμα στο οποίο το πυκνό δάσος αγγίζει τα σπίτια του οικισμού. Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν, λέγοντας ότι αυτό το τμήμα είναι το πλέον επικίνδυνο και επισφαλές σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Ζητούμε λοιπόν, από κάθε αρμόδιο, την λήψη μέτρων Δασοπροστασίας του Δασικού συστήματος που εφάπτεται του Χωριού μας αλλά και μέτρων Πυροπροστασίας του οικισμού.

Η δημιουργία διακριτών αντιπυρικών ζωνών στο βορειοδυτικό δασωμένο τμήμα του οικισμού αλλά και περιμετρικά του Σελίου σε άλλα δασώδη τμήματα, η ύπαρξη πυροσβεστικών κρουνών στα άκρα του οικισμού, ο καθαρισμός των παραμελημένων οικοπέδων από κλαδιά και δέντρα, η δημιουργία υδατοδεξαμενών στα όρια του χωριού για τροφοδοσία των πυροσβεστικών οχημάτων, η δημοσιοποίηση των χώρων συγκέντρωσης και του σχεδίου εκκένωσης του οικισμού σε περίπτωση ανάγκης αλλά και οτιδήποτε άλλο κριθεί απαραίτητο, είναι μερικά από τα ζητήματα που πρέπει να τεθούν υπό την κρίση σας με παράλληλη ενημέρωση των κατοίκων.

Να σημειωθεί ότι η ανομβρία/λειψυδρία, η κλιματική αλλαγή, ο περιορισμός της κτηνοτροφίας που έχει ως συνέπεια την εξάπλωση του δάσους με εναγκαλισμό της κοινότητας Κάτω Βερμίου, θα μας συντροφεύουν τα επόμενα χρόνια.

Επομένως, λόγω της σοβαρότητας και του επείγοντος χαρακτήρα του προβλήματος, ζητούμε τη λήψη αναγκαίων μέτρων δασοπροστασίας και πυροπροστασίας, με ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων, όσο το δυνατόν συντομότερα.

Η ΠΡΟΛΗΨΗ & η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ είναι το παν.

Με εκτίμηση
Κάτοικοι Κάτω Βερμίου (Σελι)


(Η επιστολή υπογράφεται από 350 κατοίκους, τα ονόματα των οποίων είναι στη διάθεση του veriotis.gr)

21 σχόλια:

  1. Να γράφετε αλήθειες το δάσος υπήρχε πολλά χρόνια πριν τα σπίτια χτίστηκαν μέσα σε αυτό όποτε ποιός θα φταίει αν κάτι συμβεί.Και τα περισσότερα αν όχι όλα είναι εξοχικά και όχι μόνιμες κατοικίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν καει επι συριζα θα φταιει η ανικανοτητα της κυβερνησης. Αν καει επι νδ θα φταινε οι κατοικοι που εχτισαν μεσα στα δεντρα.

      Διαγραφή
    2. Το δάσος υπήρχε αλλά όταν χτιστικαν τα σπίτια πριν 20-30 χρόνια ήταν πολύ πιο περιορισμένο.Οταν σταμάτησαν να ανεβαίνουν τα κοπάδια με τα αιγοπρόβατα το δάσος επεκτάθηκε και έφτασε στα σπίτια του οικισμού.Ολα τα σπίτια είναι κατοικίες.Φωτιες έχουμε το καλοκαίρι που οι κατοικίες χρησιμοποιούνται.Οπως λένε και οι κάτοικοι μιλάμε για 1300 σπίτια βάση απογραφής.Ειναι ξεκάθαρο ποιος θα φταίει..αυτοί που έδωσαν τα οικόπεδα και μιλάμε για τον τοπικό σ
      μικρό υναιτερισμο ...και φυσικά τώρα οι αρμόδιοι που ενώ ενημερώθηκαν δεν έλαβαν κανένα μέτρο.

      Διαγραφή
  2. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΟΒΕΤΕ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ...ΕΤΣΙ ΘΑ ΚΟΠΟΥΝ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΔΕΝΤΡΑ ΑΠ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΟΠΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΖΩΝΕΣ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ...ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ ΤΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΑΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν χτιστικαν τα σπίτια όλη η περιοχή ήταν αλπική χωρίς δένδρα.Τβρα το δάσος έφτασε στο χωριό.Οποθος ανέβαινε στο Σέλι πριν 30 χρόνια θα νομίζει ότι έχει έρθει σε άλλο βουνό εάν έρθει τώρα.Μπραβο στους κατοίκους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να σοβαρευτούν ορισμένοι εκεί στο Κάτω Βέρμιο και ειδικά αυτοί που ξεκινούν τέτοιες υποθέσεις.
    Όλο ψάχνουν τις υποχρεώσεις των άλλων και ποτέ μα ποτέ τις δικές τους. Όταν κάποιοι μοιράζανε και κάποιοι παίρνανε τα οικόπεδα τόσα χρόνια, χωρίς κανένα πολεοδομικό σχεδιασμό αλλά με ψηφοθηρικά κριτήρια, κόβανε και ράβανε όπως θέλανε φτιάχνοντας αυτό το πυκνοκατοικημένο (έκτρωμα) χωριό, κανείς δε μάζεψε υπογραφές για να σταματήσει αυτό το αίσχος. Αν ξεσπάσει φωτιά (προφανώς και εύχομαι να μη γίνει ποτέ) και καούν τα δάση και τα σπίτια που βρίσκονται το ένα πάνω στο άλλο, ποιος θα φταίει ; Θα φταίνε οι άλλοι από τη Βέροια ;
    Μήπως κάνω λάθος;
    Ακόμη, αν ξεσπάσει μια φωτιά με τι νερό θα τη σβήσουμε ; τώρα που οι πηγές και οι δεξαμενές είναι σχεδόν άδειες, λόγω ξηρασίας και υψομέτρου ;
    Πόσοι από αυτούς που που υπογράφουν την διαμαρτυρία, αλλά και τους άλλους κατοίκους έχουν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους στους λογαριασμούς του νερού ; ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στο Δήμο και στην ΔΕΥΑΒ να κάνουν τα απαραίτητα έργα για να μας προστατεύσουν όπως πρέπει ; Πόσα χρήματα χρωστάει το χωριό στα νερά ; Πληρώνει κανείς ; Σήμερα περιμένουμε να πληρώσουν οι Βεργιώτες για να γίνουν τα έργα στο χωριό. Το καταλάβατε αυτό ; Αν ξεσπάσει φωτιά και δεν έχουμε νερό να τη σβήσουμε πάλι θα φταίνε οι άλλοι ; Θα περιμένουμε το νερό από τη Βέροια ; Μήπως και πάλι κάνω λάθος ;
    Να σας θυμίσω ακόμη τα λόγια του Πυροσβέστη, που πριν μερικά χρόνια σε μια κοντινή στο χωριό φωτιά (θα θυμούνται οι παλαιότεροι), πήγε στο χωριό να ζητήσει εθελοντική βοήθεια από τους κατοίκους, για να συνδράμουν στους κουρασμένους πυροσβέστες και δεν προσφέρθηκε κανείς ; Έτσι ενδιαφέρεται το χωριό για να προστατέψει τον εαυτό του ; Μήπως και πάλι κάνω λάθος ;
    Βλέπετε λοιπόν ότι τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως θέλουν να τα βλέπουν κάποιοι. Ειδικά όταν ανακατεύονται και με την πολιτική τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα ποιο παράξενα.
    Άρα ας κάνουν όλοι πρώτα την αυτοκριτική τους, ας εξαντλήσουν μετά τις δικές τους υποχρεώσεις προς το χωριό, τους συχωριανούς και τους φορείς που μας εξυπηρετούν και μετά να απαιτούν και να βάζουν την υπογραφή τους.
    Άλλωστε είναι γνωστή η παροιμία για την προσοχή που θα πρέπει να δείχνουμε στην υπογραφή και σε κάτι κάτι άλλο .... Μήπως και τώρα κάνω λάθος ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαβάσατε την επιστολή.Οι κάτοικοι μιλάμε και για καθαρισμό των πολλών οικοπεδων που βρίσκονται παρατημένα και ακαθάριστα μέσα στο χωριό.Οταν όμως κάποιοι δεν τα καθαρίζουν τότε επεμβαίνει η Κοινότητα και κατόπιν ο Δήμος.Αυτο θέλουν να γίνει.

      Διαγραφή
  5. Εκει στο χωριό λοιπόν, θα βάλετε το χέρι στην τσέπη και θα καθαρίζετε τα ξερόχορτα μέσα και εξω απο το χωριό. ΄Κάντε το και μόνοι σας. Γίνεται. Μπορείτε ακόμη, να μισθώσετε με πολύ λίγα λεφτά, δυο, τρια τέσσερα τρακτέρ με βυτία. Να ειναι απίκο. Απο ανθρώπους που κάνουν διακοπές εκει στο χωριό. Αν όλοι σας είστε στα τσίπουρα , τον καφέ και το δάσος που καίγεται να το σβήσουν άλλοι (όπως παλιά), δεν θα στεναχωρηθεί κανείς έξω απο εσάς, αν πάθετε τα ίδια με την Εύβοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή λέτε να τα κάνουν όλα μόνοι τους; Γιατι δεν πληρώνουν δημοτικά τέλη;

      Διαγραφή
  6. Δεν είναι μόνιμες κατοικίες είναι εξοχικά το τονίζω.....Να καθαρίσουν μόνοι τους και να αφήσουν τα λουσα τους.Τι κάνουν 2 μήνες εκεί πίνουν τσιπούρα.Για ,2-3 μήνες το χρόνο κάνουν τόση φασαρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι εξοχικές κατοικίες δηλαδή δεν πληρώνουν ετήσια δημοτικά τέλη?...Θα τρελαθουμε τελείως...Το καλοκαίρι είναι κατοικίες Κάνει κανένα διαχωρισμό ο Νόμος σε κατοικίες διαφόρων ειδών..1300 σπίτια έχει στην απογραφή λένε το Σέλι...παραπάνω από το Μακρυχώρι δηλαδή...

      1

      Διαγραφή
  7. Συγχαρητήρια στους κατοίκους για την σωστή τους επιστολή
    Πολιτική κάνουν αυτοί που γλύφουν υφυπουργούς....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δηλαδή το να ζητάει κάποιος από τις Υπηρεσίες τα αυτονόητα είναι ασοβαρο για τους κριτικούς του πληκτρολογίου ?Επειδή κάποιοι κάτοικοι δεν καθαρίζουν τα οικόπεδα τους το χωριό να αφεθεί να κάνει δηλαδή...Δηλαδή η πολιτική προστασία,η Πυροσβεστική και ο Δήμος τι ρόλο παίζουν...
    Μια χαρά τους έβγαλαν στην φόρα οι κάτοικοι...τώρα τρέχουν όλοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κατάλαβα και εσύ έχεις οικόπεδο ψηφοθηρικό και δεν πλήρωσες ποτέ σου νερό και για αυτό μόνο απαιτείς ....

      Διαγραφή
  9. Ασοβαρο είναι όταν το χωριό σιωπά εδώ και χρόνια στα προβλήματα που το έφεραν σε αυτή την κατάσταση.Σοβαροτηρα δείχνει η επιστολή για προβλήματα πυροπροστασίας η και για το πρόβλημα ύδρευσης.Οι κάτοικοι δεν θα γίνουν αυτόχειρες απέναντι σε αυτούς πχ που έχουν παρατημένα οικόπεδα μέσα στο Σέλι.Υπαρχουν υπηρεσίες και θεσμοί.Αυτους εγκαλουν και καλά κάνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Υπάρχει και πολιτιστικός σύλλογος ε; Εκαναν έστω το παραμικρό οι κάτοικοι για πρόληψη; Εστω στα οικόπεδά τους;
    Να κάνουν λοιπόν άμεσα οι ίδιοι το οτιδήποτε. Μην ειναι Βλάχοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλοι κάτοικοι καθαρίζουν τα οικόπεδα του κάποιοι άλλοι χρόνια τα αφήνουν παρατημένα.Τι να κάνουν οι κάτοικοι δηλαδή να πιαστούν στα χέρια με τους αδιάφορους?..
      Ο εκτελων χρέη Κοινοτάρχη τι κάνει ?...Αυτός είναι υπεύθυνος 6 χρόνια τώρα για τα οικόπεδα που δεν καθαρίζονται μέσα στο χωριό.

      Διαγραφή
    2. Εχεις δίκιο για τον Πρόεδρο. Οχι στα χέρια. Αν δεν καθαρίσει ο ιδιοκτήτης, το κάνει ο Δήμος και στέλνει το κόστος στον ιδιοκτήτη. Ειναι πολύ απλό.

      Διαγραφή
  11. Το Σέλι είναι το μοναδικό χωριό που ζητάει συνεχώς, χωρίς ποτέ να πληρώνει ούτε τις υποχρεώσεις του.
    Στα μασλάτια όμως πρώτοι καμαρωτοί.
    Τυχαίο ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Να πληρώνει δημοτικά τέλη ο κάτοικος Βεροίας για να διατηρεί εξοχικό κάποιος στο Σέλι ώστε να κάνει φιγούρα στον κουμπάρο και τον κολλητό. Ας πάρουν πρωτοβουλίες μόνοι τους. Όλοι θέλουν το Κράτος δίπλα για να μην κάνουν τίποτε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ