Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ξένοι παίκτες-θρύλοι που φόρεσαν την φανέλα της Βέροιας

Του Βασίλη Αλαμπορινού

Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στο φίλαθλο κοινό της πόλης μας, πως αυτή τη φανέλα με το υπέροχο στέμμα, τη φόρεσαν στο παρελθόν κάποιοι ποδοσφαιριστές από το εξωτερικό που είτε δημιούργησαν εκεί μία σπουδαία ποδοσφαιρική περσόνα, είτε τη δημιούργησαν στο εγχώριο ελληνικό πρωτάθλημα. Ποδοσφαιριστές που όλοι θαυμάσαμε, στηρίξαμε και χειροκροτήσαμε. Έχουν περάσει αρκετοί ακόμη ξένοι ποδοσφαιριστές που προσέφεραν πολλά στη Βέροια, χωρίς όμως να έχουν τα ονόματά τους μια αίγλη, ένα μεγάλο διαφημιστικό brand. 

Θα αναφερθούμε εκτενέστερα σε ξεχωριστό άρθρο γι' αυτούς, διότι θεωρούμε πως όλοι προσέφεραν είτε λίγο είτε πολύ. Τίμησαν την ομάδα και τιμήθηκαν από την ομάδα.

Πάμε λοιπόν, να θυμηθούμε τους ξένους ποδοσφαιριστές που δημιούργησαν ένα καλό brand name και που στο άκουσμα της άφιξής τους στη Βέροια, επικράτησε κλίμα ενθουσιασμού κι αγωνιστικής αισιοδοξίας μεταξύ των οπαδών.

★ Ζβόνιμιρ Βούκιτς

Ο Σέρβος μπορεί να μην ακούμπησε, αλλά φόρεσε το στέμμα της «Βασίλισσας» σαν όνομα. Σαν φίρμα, που ήρθε από τον ΠΑΟΚ για να ενισχύσει την προσπάθεια της ομάδας μας, κατά την περίοδο 2014-15, αλλά με μόνο 3 συμμετοχές.

Ένας μεσοεπιθετικός ποδοσφαιριστής που λειτουργούσε καλά ως σύγχρονο 10άρι πίσω από τον φορ, αλλά και ως φορ. Τεχνικά υπεράρτιος με πολύ καλά χτυπήματα των επιθετικών στατικών φάσεων. Με συμμετοχές και αρκετά γκολ στις: Ατλέτικο Μαδρίτης Β, Παρτιζάν Βελιγραδίου, Σαχτάρ Ντονέτσκ, Πόρτσμουθ και ΠΑΟΚ και με 26 συμμετοχές με το Σέρβικο Εθνόσημο, τον καθιστούν ως έναν ποδοσφαιριστή όνομα, αλλά αγωνιστικό ερωτηματικό όσων αφορά την ετοιμότητά του και την παρουσία του στην ομάδα μας.

★ Ραούλ Μπράβο

Δε χρειάζονται συστάσεις για τον Ισπανό. Τεράστιο όνομα που φόρεσε τα μπλε-βυσσινί. Ένας ποδοσφαιριστής που στο άκουσμα της άφιξής του στην πόλη μας και για την ομάδα, αναρωτιόμασταν αρκετή ώρα για το αν είναι αλήθεια. Κι όμως... Ο διεθνής Ισπανός που αγωνίστηκε σε όλες τις Εθνικές ομάδες Υποδομής ( U16, U17, U21) όπως και στην Εθνική Ανδρών με 14 συμμετοχές, ήταν πλάγιος μπακ αριστερά κι ενίοτε κεντρικός αμυντικός.

Δυνατός, με καλά τεχνικά χαρακτηριστικά και κυρίως διαστημικά καλό τάκλιν! Αγωνίστηκε στις: Ρεάλ Μαδρίτης με πολυάριθμες συμμετοχές στο βασικό σχήμα, Λιντς, Ολυμπιακό, Ράγιο Βαγιεκάνο, Κόρδοβα και Άρη. Στη Βέροια, αγωνίστηκε για 1η φορά τσεζόν 2014-15 με 23 συμμετοχές και 1 γκολ και για 2η φορά το 2016 με 6 συμμετοχές.

★ Κάρλος Κόστλι

Ο μουντιαλικός κεντρικός επιθετικός από την Ονδούρα, με τις 78 συμμετοχές με το Εθνόσημο και με το απίθανο goal rate : (32 στον αριθμό), ξεκίνησε την καριέρα του στην C.D Μάραθον, ομάδα της πατρίδας του κι έπειτα αγωνίστηκε στις: GKS Μπελτσάτωφ, Μπέρμινγχαμ, Βασλούι, Γκίζου Ζίτσενγκ στην Κίνα, Γκαζιαντέπσπορ και έκλεισε την καριέρα του στην Μάραθον, που τόσο λάτρεψε!

Δυνατός, με τρομερά φυσικά προσόντα κι ένστικτο killer που να χώνεται με άνεση και να τελειώνει τις φάσεις. Στην ομάδα της πόλης μας, ήρθε για τη χρονιά 2012-13 και ενίσχυσε την προσπάθειά της, με 25 συμμετοχές και 6 γκολ.

★ Μίροσλαβ Σνάουτσνερ

Ο Πολωνός αμυντικός και βοηθός του προπονητή πλέον Πάμπλο Γκαρσία, ήταν από αυτούς τους τίμιους ποδοσφαιριστές που έδιναν σώμα και πνεύμα στις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις, χωρίς να αποτελούσαν υπόδειγμα φυσικού ταλέντου, αλλά που αποτελούσαν σίγουρα υπόδειγμα εργατικότητας και προσήλωσης.

Πλάγιος μπακ κυρίως στα δεξιά, που λειτουργούσε άριστα σε σχηματισμούς περισσότερο "στατικού" τύπου. Χωρίς ιδιαίτερα ανεβάσματα ή πλαγιοκοπήσεις καθώς του έλειπαν τα τεχνικά χαρίσματα, αλλά με τρομερές τοποθετήσεις και μαρκαρίσματα στην αμυντική οργάνωση. Οι ομάδες που τον ανέδειξαν : Κατοβίτσε, Ηρακλής και ΠΑΟΚ. Στη Βέροια, αγωνίστηκε το 2012 και λίγο το 2014 με 11 συμμετοχές. Φόρεσε και 2 φορές τη φανέλα της Εθνικής Πολωνίας.

★ Χαβιέ Κάμπορα

Ο Αργεντίνος από το Ροζάριο ήταν ο κεντρικός επιθετικός ( ή και περιφερειακός κυνηγός) που γουστάρω να βλέπω... Μέτριο ύψος, δύναμη, σπιρτάδα, διεμβολισμός. Είχε αυτό το κάτι. Ιδίως σε τακτική του τύπου : " πιέζω να κλεψω τη μπάλα στα 2/3 και ξεχύνομαι μπροστά με κάθετη αντεπίθεση ", ήταν πραγματικά μανούλα! Αν ήταν και πιο αποτελεσματικός στα τελειώματά του, αυτός ο ποδοσφαιριστής θα έπαιζε σε ακόμη πιο υψηλό επίπεδο.

Ξεκίνησε την καριέρα του στη Ροζάριο Σεντράλ και ακολούθησαν οι: Ρασίνγκ Κλουμπ, Κρουζ Αζούλ, Ατλέτικο Ολντ Μπόις, Άρης, Κόλο Κόλο, Ουρακάν.

1ος σκόρερ στην Apertura 2005 της Αργεντίνικης Primera. Ήρθε για τη Βέροια και συμμετείχε στην λάτιν ομάδα του 2014-15 , με 28 συμμετοχές και 5 γκολ στο πρωτάθλημα και 4 συμμετοχές με 2 γκολ στο Κύπελλο Ελλάδος.

★ Στέφαν Στόικα

Ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής που ουσιαστικά το όνομά του το έπλασε και το ανέβασε στη χώρα μας. Ένας τεχνικά και τακτικά σπουδαίος ποδοσφαιριστής, με παλιά κοπή, που αν βρισκόταν στην πτέρυγα πήγαινε στα 1 vs 1. Ακόμα θυμάμαι τις επελάσεις του! Λέγαμε τότε μεταξύ μας στην κερκίδα: «Ρε συ, πραγματικά άλογο, τι διεμβολιστής...».Έπαιζε στη θέση του εξτρέμ δεξιά, αλλά και τη θέση του 2ου φορ.

Οι ομάδες που αγωνίστηκε: Κραϊόβα, Λάρισαα με 140 συμμετοχές 30 γκολ και τρομερή απόδοση, Στεάουα Βουκουρεστίου. Στη Βέροια ήρθε κι αγωνίστηκε από το 1996 μέχρι το 1999 κι έγραψε 81 συμμετοχές με 10 γκολ. Αγωνίστηκε και 2 φορές με την Εθνική Ρουμανίας.

Η καριέρα του στο ποδόσφαιρο συνεχίζεται μέχρι και τώρα από τη θέση του προπονητή, με αξιοσημείωτο έργο κι εμπειρίες.

★ Όλεγκ Προτάσοφ

Ο ένας από τα 3 Μιγκ που είχαν έρθει στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ολυμπιακού ( Προτάσοφ, Λιτόφτσενκο, Σάβιτσεφ)! Ο Ουκρανός θρυλικός ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε στις: Ντνίπρο, Ντινάμο Κιέβου, Ολυμπιακό και Οσάκα στην Ιαπωνία. Η τελευταία του επιλογή αποτέλεσε τότε μεγάλη έκπληξη για τον ποδοσφαιρικό κόσμο.... Αλλά ο Όλεγκ ήταν μπροστά. Είχε ήδη μελετήσει την ασιατική αγορά και θέλησε να μεταβεί εκεί και να αγωνιστεί, βάζοντας θεμέλια για την δημιουργία κι ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στη χώρα του Ανατέλοντος Ηλίου.

Αγωνίστηκε με τα χρώματα της ΕΣΣΔ με 68 συμμετοχές και 29 γκολ κι έγραψε και μία συμμετοχή ως Ουκρανικής καταγωγής Σοβιετικός, μετά τη διάσπαση της ενωμένης Σοβιετικής Ένωσης.

Τεράστιο όνομα σε παγκόσμιο επίπεδο, κεντρικός επιθετικός που τα είχε όλα! Αναδείχθηκε «Σοβιετικός Ποδοσφαιριστής της Χρονιάς» για το 1987 και Κάτοχος του «Silver Boot» της UEFA για τη χρονιά 1984.

Στη Βέροια, αγωνίστηκε αξιοπρεπέστατα κατά τη δύση της καριέρας του, βοηθώντας εξαιρετικά την ομάδα: 62 συμμετοχές με 11 γκολ.

Το μεγαλύτερο brand που φόρεσε τη φανέλα της «Βασίλισσας»...

3 σχόλια:

  1. Όλοι με ασπρόμαυρη στολή ε; Άλλο ΠΑΕ Βέροια και άλλο ΝΠΣ Βέροια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για αυτό είχε χρέη η ομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επαναλαμβάνω χρέη έχει η ΠΑΕ Βέροια και όχι η ΝΠΣ Βέροια,άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Ο ΝΠΣ Βέροια είναι δημιούργημα των προέδρων της με έδρα τη Βέροια και άλλο ΑΦΜ,άλλη στολή,άλλη ιδεολογία (παοκτσιδικη).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ