Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Τα νέα έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας θα είναι φθηνότερα από τον άνθρακα

Σχεδόν τα δύο τρίτα των αιολικών και ηλιακών έργων που κατασκευάστηκαν παγκοσμίως πέρυσι θα είναι σε θέση να παράγουν φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια από ότι ακόμη και οι φθηνότερες νέες μονάδες άνθρακα στον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Irena). Ο Οργανισμός διαπίστωσε ότι το μειωμένο κόστος των νέων αιολικών πάρκων και ηλιακών πάνελ σήμαινε ότι το 62% των νέων έργων ανανεώσιμης ενέργειας θα μπορούσε να μειώσει το κόστος των εργοστασίων άνθρακα αξίας έως και 800 GW, ή σχεδόν αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου 10 φορές.

Το κόστος της ηλιακής ενέργειας μειώθηκε κατά 16% πέρυσι, σύμφωνα με την έκθεση, ενώ το κόστος της αιολικής ενέργειας στην ξηρά μειώθηκε 13% και του υπεράκτιου ανέμου κατά 9%.

Σε λιγότερο από μια δεκαετία, το κόστος της μεγάλης κλίμακας ηλιακής ενέργειας έχει μειωθεί περισσότερο από 85%, ενώ ο αέρας στην ξηρά έχει μειωθεί σχεδόν 56% και ο υπεράκτιος άνεμος έχει μειωθεί κατά σχεδόν 48%. Ο Francesco La Camera, γενικός διευθυντής της Irena, δήλωσε ότι η τελευταία έρευνα του οργανισμού απέδειξε ότι ο κόσμος βρίσκεται «πολύ πιο πέρα από το σημείο ανατροπής του άνθρακα».

«Σήμερα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι η φθηνότερη πηγή ενέργειας. Οι ανανεώσιμες πηγές παρουσιάζουν σε χώρες συνδεδεμένες με τον άνθρακα, μια οικονομικά ελκυστική ατζέντα σταδιακής κατάργησης που διασφαλίζει ότι ικανοποιούν την αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας, εξοικονομώντας παράλληλα κόστος, προσθέτοντας θέσεις εργασίας, ενισχύοντας την ανάπτυξη και ικανοποιώντας τις φιλοδοξίες για το κλίμα», σημείωσε σύμφωνα με τη Guardian.

Στην Ευρώπη, το κόστος μιας νέας μονάδας άνθρακα θα ήταν πολύ υψηλότερο από το κόστος των νέων αιολικών και ηλιακών εκμεταλλεύσεων, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεωτικών τιμών άνθρακα. Η έκθεση διαπίστωσε ότι στις ΗΠΑ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσαν να είναι χαμηλότερες από τα τρία τέταρτα και το 91% των υφιστάμενων σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, ενώ στην Ινδία οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα ήταν φθηνότερες από το 87% έως το 91% των νέων εγκαταστάσεων άνθρακα.

Η αντικατάσταση εκατοντάδων υφιστάμενων μονάδων άνθρακα με μη επιδοτούμενες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσε να εξοικονομήσει 32,3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στο κόστος του ενεργειακού συστήματος και να αποφευχθούν περίπου 3 γιγατόνοι διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, ανέφερε η έκθεση.

Η εξοικονόμηση άνθρακα από τη σταδιακή κατάργηση άνθρακα χωρητικότητας 800 GW θα ισοδυναμούσε με τη μείωση 9% στις παγκόσμιες ενεργειακές εκπομπές πέρυσι, σύμφωνα με την έκθεση, ή 20% της εξοικονόμησης άνθρακα που απαιτείται έως το 2030 για να περιοριστεί η θέρμανση σε 1.5C πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.

Η έκθεση προβλέπει ότι το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα συνεχίσει να μειώνεται τα επόμενα χρόνια. Κατά τα επόμενα δύο χρόνια, τα τρία τέταρτα όλων των νέων έργων ηλιακής ενέργειας θα είναι φθηνότερα από τα νέα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από άνθρακα και το κόστος του ανέμου θα είναι ένα τέταρτο χαμηλότερο από τη φθηνότερη νέα επιλογή καύσης άνθρακα.

«Η τάση επιβεβαιώνει ότι οι ανανεώσιμες πηγές χαμηλού κόστους δεν είναι μόνο η ραχοκοκαλιά του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά ότι θα επιτρέψουν επίσης την ηλεκτροδότηση σε τελικές χρήσεις όπως οι μεταφορές, τα κτίρια και η βιομηχανία και θα ξεκλειδώσουν την ανταγωνιστική έμμεση ηλεκτροδότηση με ανανεώσιμο υδρογόνο», ανέφερε η έκθεση.

1 σχόλιο:

  1. Πραγματικά, όλες οι έρευνες δείχνουν ότι το ρεύμα μελλοντικά θα παράγεται κυρίως από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αν και σήμερα, στη χώρα μας παραμένει ακόμα ακριβό το ηλεκτρικό ρεύμα που προέρχεται από φωτοβολταϊκά συστήματα και ανεμογεννήτριες, στο μέλλον αναμένουμε το ρεύμα από Α.Π.Ε. να γίνει φθηνότερο. Ο καιρός θα δείξει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ