Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Αισιοδοξία για την παραγωγή όψιμων κερασιών - Mικροκαρπία και ελλιπής παραγωγή για τις πρώιμες ποικιλίες

Μιλήσαμε με τον Σιαμάγκα Νικόλαο γραμματέα του ΑΣ Μοσχοποτάμου Πιερίας ο οποίος μας ενημέρωσε σχετικά με τη φετινή παραγωγή κερασιών. Όπως μας είπε ο συνεταιρισμός απαρτίζεται από 40 μέλη-παραγωγούς οι οποίοι παράγουν τις όψιμες ποικιλίες Cordia, Ferrovia, Regina. Η διαμόρφωση των δέντρων γίνεται σε μονόκλωνο γραμμικό σύστημα τύπου παλμέττα. Η συγκομιδή ξεκινάει από τις 15 Ιουνίου και μετά ενώ αυτήν την περίοδο τα δέντρα έχουν καρποδέσει και γίνεται η αλλαγή του χρώματος. «Μέχρι στιγμής τα δέντρα έχουν δέσει σε ικανοποιητικό βαθμό και εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές κατά την περίοδο πριν την συγκομιδή προβλέπεται μία πολύ παραγωγική χρονιά». 

Το επιθυμητό μέγεθος καρπού είναι 28-30 χιλιοστά διάμετρος. Η ποιότητα και η ποσότητα των παραγόμενων καρπών εξαρτάται επίσης και από την ένταση των προσβολών από τα έντομα Δροσόφιλα (Drosophila suzukii) και τη μύγα της κερασιάς (ραγολέτιδα - Rhagoletis cerasi) για τα οποία θα γίνουν προληπτικοί ψεκασμοί κατά την εμφάνιση των πρώτων ατόμων από την επόμενη εβδομάδα. Οι δραστικές spinetoram, tau fluvalinate και phosmet χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των εντόμων. 

Για μυκητολογικές προσβολές έχουν ήδη γίνει προληπτικοί ψεκασμοί για το κυλινδροσπόριο, την μονίλια και για την ανθράκωση με σκευάσματα που περιέχουν τη δραστική ουσία dodine, οι οποίοι θα συνεχιστούν και μέχρι την πλήρη ανάπτυξη των καρπών και αργότερα κατά την συγκομιδή για αποφυγή προσβολών καρπού ιδιαίτερα σε κτήματα με ιστορικό προσβολών. «Η μονίλια είναι πολύ σοβαρός μυκητολογικός εχθρός καθώς μειώνει την ποιότητα του καρπού εκδηλώνοντας τα συμπτώματα δύο τρεις μέρες μετά την συγκομιδή».

Ο γεωπόνος του Α.Σ. Νάουσας κ. Παπαδόπουλος μας ενημερώνει για την παραγωγή των κερασιών που ήδη έχουν συγκομισθεί αλλά και για τις όψιμες ποικιλίες που θα συγκομιστούν. «Στον συνεταιρισμό καλλιεργούνται πάνω από 50 διαφορετικές ποικιλίες κερασιού και οι υπερπρώιμες έχουν ήδη συγκομισθεί. Σε αυτές τις ποικιλίες παρατηρείται μικροκαρπία που οφείλεται στους όψιμους παγετούς. Γενικά, οι κερασιές είτε πάγωσαν εντελώς είτε ζορίστηκαν πολύ από τους παγετούς γεγονός που είχε επίδραση στην ποιότητα του καρπού. Ανάλογα με την επίδραση αυτή, η παραγωγή ήταν μηδενική ή σε άλλες περιπτώσεις τα δέντρα έδωσαν πολύ μικρούς καρπούς. 

Επίσης, παρατηρήθηκαν πολλές περιπτώσεις όπου ο παγετός επηρέασε οριακά την ανθοφορία και ενώ φαινόταν ότι είχε γίνει καλή καρπόδεση, λίγο πριν τη συγκομιδή, στο στάδιο της αλλαγής του χρώματος τα κεράσια αντί να κοκκινίσουν κιτρίνισαν και έπεσαν. Όσον αφορά τις μυκητολογικές ασθένειες είναι καλή χρονιά καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν την έξαρσή τους. 

Επίσης, υπάρχουν πολύ λίγες προσβολές από δροσόφιλα και ακολουθείται πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης όλο τον χρόνο για να ελεγχθεί ο πληθυσμός. Στο συνεταιρισμό, ο μεγάλος όγκος παραγωγής προέρχεται από τις όψιμες ποικιλίες οι οποίες βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο και λογικά οι ποικιλίες αυτές δεν έχουν επηρεαστεί οπότε προβλέπεται καλή παραγωγή».

Ακόμα, μιλήσαμε με τον κ. Κεσίση Γιώργο, υπεύθυνο πωλήσεων στον συνεταιρισμό Βόρα. Όπως μας λέει είναι μία όψιμη χρονιά καθώς κανονικά οι πρώιμες ποικιλίες στα χαμηλά υψόμετρα συγκομίζονται αρχές Μαΐου και ξεκίνησαν 15 Μαΐου. Οι ποσότητες είναι λίγες αλλά η ποιότητα είναι ικανοποιητική. Στις βόρειες περιοχές, οι οποίες δεν είναι ποτιστικές, οι συγκομιδές ξεκινάνε αρχές Αυγούστου. 

Σαν συνεταιρισμός έχουμε λάβει δύο πιστοποιήσεις και προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε τα εγκεκριμένα σκευάσματα για ψεκασμούς μυκητολογικών και εντομολογικών προσβολών με ορθολογικό τρόπο, εξασφαλίζοντας όσο το δυνατόν λιγότερη υπολειμματικότητα στον καρπό. Επίσης στον νομό Πέλλας, τόσο στα κεράσια όσο και σε οπωροκηπευτικά προϊόντα χρησιμοποιούμε μετασυλλεκτικά, βιολογικό σκεύασμα που εξαλείφει την υπολειμματικότητα στον καρπό σε ποσοστό έως και 100%. 

Ο καιρός είναι πάρα πολύ καλός με αποτέλεσμα μειωμένη εμφάνιση μυκήτων όπως είναι η μονίλια. Ο ξηρός καιρός ευνοεί το κεράσι, καθώς ο φλοιός του καρπού γίνεται πιο σκληρός, αποφεύγεται το σχίσιμο και γίνεται πιο εύκολη η τυποποίηση και μεταφορά τους. Μειονέκτημα βέβαια είναι το μειωμένο μέγεθος.

Τέλος, ο κ. Δημήτρης Ντούρος, πρόεδρος του ΑΣ Ράχης Πιερίας «Άγιος Λουκάς» με πάνω από 200 κερασοπαραγωγούς-μέλη, μας ενημέρωσε για το πως εξελίσσεται η περίοδος παραγωγής μέχρι στιγμής. Στον συνεταιρισμό έχουμε και πρώιμες και μεσοπρώιμες και όψιμες ποικιλίες οι οποίες καλλιεργούνται σε διαφορετικά υψόμετρα με σκοπό να εξασφαλίζεται μεγάλη περίοδος παραγωγής. 

Οι πρώτες συγκομιδές έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα και καθημερινώς η συγκομιδή κυμαίνεται πάνω από 30 τόνους. Η παραγωγή είναι ικανοποιητική μέχρι στιγμής αν και υπάρχουν μικροπροβλήματα. Αυτήν την περίοδο βλέπουμε στο δέντρο καρπούς και άνθη μαζί, γεγονός που οφείλεται στην παρατεταμένη ανθοφορία λόγω της εναλλαγής των θερμοκρασιών που παρουσιάστηκαν το προηγούμενο διάστημα. 

Στον συνεταιρισμό ακολουθείται ετήσιος προγραμματισμός φυτοπροστασίας για την αντιμετώπιση εντόμων και μυκήτων. Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες μέχρι στιγμής δεν ευνοούν την εμφάνιση μυκήτων και ιδιαίτερα της μονίλιας, καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ