Quantcast

http://picasion.com/

Ποια είναι η Γέφυρα «Μαρίφ» στη Βέροια που «ξεψύχησε» η Βασιλική στο τραγούδι του Ζιώγαλα

Η «Βασιλική» είναι το πιο γνωστό τραγούδι του ερμηνευτή και δημιουργού Νίκου Ζιώγαλα. Βασίζεται σε ένα παλιό Μακεδονικό ποίημα στο οποίο έβαλε μουσική. Ο Νίκος Ζιώγαλας γεννήθηκε στις 4 Ιουλίου 1953 και κατάγεται από τη Φυτεία Ημαθίας, ένα ορεινό χωριό στις πλαγιές του Βερμίου, 15χλμ. ΒΔ της Βέροιας. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, εγκατέλειψε την "επαρχία της Βέροιας" -όπως συνήθιζε να λέει- για να ανακαλύψει την Αθήνα, με την ανεμελιά και την περιέργεια της εφηβικής ηλικίας.

Στη Βέροια όμως βρίσκουμε και το Μαρίφ. «Βασιλική τον έρωτα πολύ βαρύ τον πήρες / και στο Μαρίφ κατήντησες εκεί να ξεψυχήσεις / Δεν έπρεπε Βασιλική το Γιώργη ν' αγαπήσεις / μον' έπρεπε Βασιλική να τον απαρατήσεις...», λέει μεταξύ άλλων το ποίημα.

Στην ιστοσελίδα discoververia.gr, διαβάζουμε για τον Τριπόταμο: «Mε το όνομα αυτό γνωρίζουμε το ποτάμι από πολλά χρόνια και είναι καταγεγραμμένο σε όλα τα βιβλία που εκδόθηκαν από το 1930 και μετά. Βασιλικός ήταν το όνομά του κατά τους Βυζαντινούς χρόνους. Ενώ πιθανόν στην αρχαιότητα να έφερε το όνομα Όλγανος, γιού ενός εκ των δύο ιδρυτών της Βέροιας του Βέρη».

Στην ίδια ιστοσελίδα διαβάζουμε και για τις γέφυρες του ποταμού. Μεταξύ αυτών και η «γέφυρα Μαρίφ: Έτσι ονομαζόταν η περιοχή και η γέφυρα που πλέον ονομάζουμε γέφυρα του Σταυρού. Στην περιοχή του κτιρίου που στεγάζεται σήμερα η ΔΕΗ υπήρχε εξοχικό μαγαζί που ανήκε σε κάποιον Μουαρίφ (Μουαερίφ) . Η γέφυρα ήταν λιθόκτιστη με τρεις καμάρες και παρασύρθηκε από την πλημμύρα του 1935. Πάνω από αυτήν την γέφυρα γινόταν ο αγιασμός των υδάτων κατά την γιορτή των Φώτων».

Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι «υπάρχουν 17 καταγεγραμμένες σπηλιές από την περιοχή της σχολής Αστυνομίας μέχρι και την γέφυρα Μαρίφ. Ασκηταριά, μαντριά, σημεία συνάθροισης των πλυστρών, σήραγγες μεταφοράς νερού, κρυψώνες, οστεοφυλάκια αλλά και αρχαίοι Μακεδονικοί Τάφοι ήταν οι χρήσεις τους».

Υπάρχουν και κάποιες μαρτυρίες ότι το Μαρίφ υπήρξε και ως ψυχιατρείο ενώ αργότερα έγινε νεκροταφείο.

Το ποίημα - τραγούδι συνεχίζει:
  • Βασιλική 'σουν όμορφη ξανθιά σαν το κουκλάκι
  • πώς έκανες απόφαση και πήρες το φαρμάκι
  • Γω το φαρμάκι το 'κανα ωραία λεμονάδα
  • το σήκωνα και το 'πινα με τόση νοστιμάδα
  • Βασιλική τον έρωτα πολύ βαρύ τον πήρες
  • και στο Μαρίφ κατήντησες εκεί να ξεψυχήσεις


5 σχόλια:

  1. Ευτυχώς το υπέροχο αυτό ποτάμι που διασχίζει την πόλη έχει αξιοποιηθεί από τους εκάστοτε δημάρχους, είναι καθαρό κι εοισκεφιμο και αποτελεί χώρο αναψυχής για τους κατοίκους της Βέροιας και πόλο έλξης για τους επισκέπτες της.. Κρίμα κρίμα κρίμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αίολος βσλε μερικά ΔΕΝ ανάμεσα στις προτάσεις σου γιατί αυτοί που δεν γνωρίζουν την πόλη μας θα καταλάβουν άλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι αλλα, τοσοι και τοσοι δημαρχοι εχουν κανει τοσες και τοσες πετυχημενες αναπλασεις σε ολοκληρη την πολη ρε παιδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΦΥΤΕΙΑ = ΤΣΟΡΝΟΒΟ ή ΤΖΙΟΥΡΤΙΑ.

    ΘΥΜΑΣΕ ΡΕ ΝΙΚΟ ΣΤΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΟΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΖΑΜΠΟΥΝΗ ΤΑ ΡΕ ΜΑΤΖΟΡΕ ; ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΡΟΛΟΙ ;
    ΑΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΞΑΝΑ ΕΝΑΣ ΠΑΛΑΙΟΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΑΚΟΥΓΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ