Quantcast

http://picasion.com/

Καραπαναγιωτίδης: «Αδυνατώ να πιστέψω αυτή την προσβλητική εξέλιξη για την Ελληνική Ομογένεια»

Δήλωση με αφορμή το νομοσχέδιο για το νέο ΣΑΕ έκανε ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης. Αναλυτικά: «Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού είναι το μόνο επίσημο θεσμικό όργανο του απόδημου Ελληνισμού και εκτός από την τεράστιας σημασίας εθνική αποστολή του, ένας από τους βασικούς σκοπούς του, είναι η έκφραση όλων των απανταχού δυνάμεων του Ελληνισμού. Είναι μια μεγάλη και σπουδαία προσπάθεια ένωσης και επικοινωνίας του παγκόσμιου ελληνισμού, όπου η Ομογένεια έχει πρωταγωνιστικό και ιδιαίτερα δημιουργικό ρόλο, σε κάθε ήπειρο, σε κάθε γωνιά της Γης. 

Σπουδαίες προσωπικότητες του απόδημου ελληνισμού, κληρικοί, επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, πολιτικοί, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, εκδότες και δημοσιογράφοι, άνδρες, γυναίκες και νεολαίοι, πατριώτες όλης της κοινωνικής διαστρωμάτωσης, που διαπρέπουν στις χώρες όπου ζουν και εργάζονται, πρόσφεραν και προσφέρουν όχι μόνο υλικά ή πνευματικά αλλά κυρίως ψυχικά, για να κρατούν τον Ελληνισμό πάντα στην πρώτη γραμμή. 

Ο πρώτος πρόεδρος του ΣΑΕ, ο αείμνηστος Άντριου Άθενς αλλά και πρόσωπα ξεχωριστού κύρους της σύγχρονης εποχής όπως ο σημερινός Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας, Ιβάν Σαββίδης και άλλοι πολλοί, αποτελούν λαμπρά παραδείγματα ομογενών, μέσω των οποίων εκπροσωπήθηκε το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού και το τίμησαν με την παρουσία τους.

Παρόλα αυτά, είναι άξιο απορίας το ότι η Κυβέρνηση, στην εύλογη προσπάθειά της, να αναδιοργανώσει το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, μέσω νομοσχεδίου που ψήφισε, δεν μπήκε καν στον κόπο να ζητήσει τη γνώμη των Αποδήμων, δεν σκέφτηκε να κάνει ούτε μια διαβούλευση μαζί τους και ουσιαστικά προσπαθεί να ρυθμίσει το ζήτημα του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, ερήμην των αποδήμων. 

Το άρθρο 108 του Συντάγματος της Ελλάδας προβλέπει ότι το Ελληνικό κράτος μεριμνά για τον Απόδημο Ελληνισμό και την ανάπτυξη δεσμών με τη Μητέρα Πατρίδα. Μήπως τελικά αυτά θα μείνουν μόνο σαν “ωραία λόγια”; Μήπως πρέπει να αναθεωρηθούν από την Κυβέρνηση αυτές οι απαράδεκτες προχειρότητες;

Έχω βρεθεί μαζί με τους Έλληνες του εξωτερικού άπειρες φορές, είμαι στο πλευρό τους αλλά και τους έχω δίπλα μου, εδώ και πολλά χρόνια. Νιώθω τις αγωνίες τους, θαυμάζω τη δημιουργικότητά τους και υποκλίνομαι μπροστά στην αγάπη και στην προσφορά τους για την Ελλάδα. 

Γι' αυτό και αδυνατώ να πιστέψω αυτή την προσβλητική εξέλιξη για την Ελληνική Ομογένεια όταν μάλιστα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απέδειξε πρόσφατα τις προθέσεις του για τους Απόδημους Έλληνες μέσω των πρωτοβουλιών που ανέλαβε για την ψήφο των Αποδήμων. Μήπως να περιμένουμε μια ακόμη παρέμβασή του για το τεράστιας εθνικής σημασίας υπόθεση του ΣΑΕ σε σχέση με τους ίδιους τους Απόδημους;

Το ΣΑΕ ήταν απλωμένο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, σε πάνω από 140 χώρες του κόσμου. Είναι δυνατόν να μη ζητείται η γνώμη των Αποδήμων για την επανασύστασή του; Να μην υπάρχει ούτε ένα λεπτό διαβούλευσης μαζί τους; Αυτή είναι η υποστήριξη της Μητέρας Ελλάδας με τα σχεδόν 10 εκατομμύρια των Ελλήνων του εξωτερικού; 

Όλοι αυτοί οι Έλληνες Ομογενείς δεν ζητούν τίποτε παραπάνω από το ενδιαφέρον της Μητέρας Ελλάδας προς τους ίδιους. Όλοι αυτοί οι Έλληνες Ομογενείς έχουν βρει το δρόμο τους στο εξωτερικό, είναι πάντα πρόθυμοι να προσφέρουν και το έχουν αποδείξει πολλαπλά και διαχρονικά. Σήμερα το μόνο που ζητούν είναι ένα απλό ενδιαφέρον της Πατρίδας προς τους ίδιους. Μην τους το στερούμε κι αυτό».

2 σχόλια:

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ