Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Συνέντευξη Βοργιαζίδη στον "Ελεύθερο Τύπο" με αφορμή τον νέο εκλογικό νόμο για τους ΟΤΑ

Την άποψή του για τον νέο εκλογικό νόμο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ξεδιπλώνει» με συνέντευξή του στο EleftherosTypos.gr ο δήμαρχος Βέροιας, Κωνσταντίνος Βοργαζίδης. Θεωρεί ότι η ανάκαμψη της αγοράς σε επίπεδα προ κορωνοϊού θα καθυστερήσει, απαντά σε τι ποσοστό έχει
επηρεάσει η πανδημία την υλοποίηση του προεκλογικού προγράμματός του και παρουσιάζει τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών του. Τέλος, αναφέρεται στην υλοποίηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και την έμφαση που δίνει η δημοτική αρχή στον θρησκευτικό τουρισμό.

Ποια θεωρείτε «αγκάθια» του νέου εκλογικού νόμου, τι παρατηρείτε και προτείνετε στο υπουργείο Εσωτερικών πριν το νομοσχέδιο εισαχθεί στη Βουλή προς ψήφιση;

Κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είχαμε πει πως έπρεπε να υπάρξει αναλογικότερο σύστημα και όχι απλή αναλογική, ώστε να υπάρχει κυβερνησιμότητα στους δήμους. Το σχέδιο νόμου εμπεριέχει διάφορους νεωτερισμούς. Στην ΠΕΔΚΜ συμφωνήσαμε ότι η μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων δεν προσφέρει σε τίποτε από τη στιγμή που δεν υπάρχει αντιμισθία. Βέβαια αυτό έρχεται σε αντιπαραβολή με την αύξηση του αριθμού των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων για τα Δ.Σ όπου τελικά θα εκλέγονται λιγότεροι από τους μισούς. Για τις τοπικές ενότητες θεωρώ αρνητικό το όριο των 500 κατοίκων και εκτιμώ πως πρέπει να διατηρηθεί στους 300 κατοίκους και άνω, ενώ για το ποσοστό εκλογής των δημάρχων από την πρώτη Κυριακή προσωπικά υποστήριξα το 50% συν μία ψήφο και όχι το 43%.

Παράλληλα, η κατάργηση της εκλογής των Τοπικών Συμβουλίων και των Προέδρων των Κοινοτήτων μας βρίσκει αντίθετους όλους τους αιρετούς, μιας και έχει διαμορφωθεί μία νέα γενιά αυτοδιοικητικών, νέων ανεξάρτητων ανθρώπων οι οποίοι ανέλαβαν την ευθύνη να εκπροσωπήσουν τους συμπολίτες τους. Σε γενικές γραμμές ο νέος εκλογικός νόμος βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση αποκαθιστώντας τις δυσχέρειες που δημιούργησε η απλή αναλογική του «Κλεισθένη» στη διοίκηση των δήμων.


Ποιο είναι το οικονομικό αποτύπωμα της πανδημίας στην τοπική αγορά και πόσο αισιόδοξος είστε για ταχεία επάνοδο στην κανονικότητα;

Για τις επιχειρήσεις εστίασης και το λιανεμπόριο, που ουσιαστικά στηρίζουν την οικονομία της Βέροιας, η μεταβατική περίοδος προς την κανονικότητα είναι δύσκολη. Μεγάλη μερίδα του εμπορικού κόσμου χρειάζεται χρόνο για να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς.

Η ανάκαμψη της αγοράς σε επίπεδα προ κορωνοϊού θα καθυστερήσει, δεδομένης και της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία. Στο πλαίσιο της στήριξης των πληττόμενων επαγγελματιών εμείς σαν Δημοτική Αρχή δρομολογήσαμε διαδικασία απαλλαγής του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας για τις επιχειρήσεις που διέκοψαν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού.

Επίσης, με απόφαση Οικονομική Επιτροπής προχωρήσαμε στη μείωση των δημοτικών τελών κατά 50% στους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε εξωτερικό χώρο. Παράλληλα διοργανώσαμε το πρώτο διαδικτυακό σεμινάριο του Δήμου Βέροιας με θέμα «Ο εμπορικός κόσμος της Βέροιας στην εποχή του κορωνοϊού: Digital marketing και νέες ευκαιρίες» με τη συμμετοχή του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας, της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών – Βιοτεχνών Βέροιας και του Επιμελητηρίου Ημαθίας.




Έχει βελτιωθεί η κατάσταση στο νοσοκομείο της Βέροιας, σε ότι αφορά την περίθαλψη των ασθενών με κορωνοϊό;

Ο αριθμός των νοσηλευόμενων τουλάχιστον το προηγούμενο διάστημα μειώθηκε σημαντικά. Βέβαια, συνεκτιμούμε τα στοιχεία που μας δίνονται από τον ΕΟΔΥ σχετικά με το τρίτο κύμα της πανδημίας και σε τι βαθμό αυτό θα επηρεάσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τις αντοχές του.

Όμως μπορούμε να πούμε ότι η υγειονομική περίθαλψη στην Βέροια, την Ημαθία αλλά και όμορους νομούς αλλάζει εικόνα με την λειτουργία της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου Βέροιας που θα καλύψει πλήρως τις αυξανόμενες ανάγκες περίθαλψης των πολιτών με στόχο την καλύτερη υγειονομική εικόνα της περιοχής.

Σε τι ποσοστό έχει επηρεάσει η πανδημία την υλοποίηση του προεκλογικού προγράμματός σας;

Η εκ περιτροπής εργασίας στο σύνολο των υπαλλήλων του Δήμου Βέροιας, όπως συμβαίνει άλλωστε σε όλο τον δημόσιο τομέα, φέρνει καθυστερήσεις κυρίως στην υλοποίηση των έργων υποδομής που η Διοίκησή μας θέτει ως πρώτη προτεραιότητα. Η Πολιτεία έδωσε τρίμηνη παράταση για υποβολή των προτάσεων στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» που έληγε στις 31 Δεκεμβρίου. Με σκληρή δουλειά προχωρούμε στην υλοποίηση έργων αναβάθμισης της καθημερινότητας των πολιτών. Σε γενικές γραμμές υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά πιστεύω ότι το πρόγραμμά μας, μέχρι το τέλος της θητείας μας, θα υλοποιηθεί.

Πρόσφατα παρουσιάσατε στο απολογιστικό έργο του Δήμου Βέροιας έργα υποδομής ύψους σχεδόν 52 εκατομμυρίων ευρώ με στόχο την τοπική ανάπτυξη. Σε τι αφορούν αυτά;

Πρόκειται για έργα που στοχεύουν εν γένει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στην καλλιέργεια ευνοϊκών συνθηκών για νέες επενδύσεις και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ο Δήμος Βέροιας με βάση και τον πρόσφατο απολογισμό παρουσιάζει έργα που είτε βρίσκονται στην φάση υλοποίησης είτε έχουν δρομολογηθεί συνολικού ύψους 51, 8 εκατ. ευρώ.

Από αυτά ξεχωρίζουμε το σχέδιο βελτίωσης Αστικής Κινητικότητας σε περιοχές σχολικών συγκροτημάτων μέσω ΕΣΠΑ όπως και το πολιτιστικό – βιοκλιματικό δίκτυο διαδρομών στην Παλιά Πόλη της Βέροιας, την αναβάθμιση των καινοτόμων ψηφιακών υπηρεσιών τουριστικής προβολής της πόλης της Βέροιας (ΕΣΠΑ 2014-2020), την ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτιρίων, τη βιοκλιματική αναβάθμιση σχολικών αυλών και την κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες του Δ. Βέροιας όπως και σημαντικά έργα αγροτικής οδοποιίας. Εξαιρετικής σημασίας θεωρούνται η δημιουργία αποχετευτικού συστήματος λυμάτων και εγκατάσταση επεξεργασίας στην δημοτική ενότητα Βεργίνας, η ολοκληρωμένη διαχείριση αποχέτευσης ακαθάρτων και Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Δοβρά και η προμήθεια και θέση σε λειτουργία φωτοβολταϊκού συστήματος ισχύος 421,20 KW και εγκατάσταση ευφυών συστημάτων διαχείρισης ενέργειας στα δίκτυα ύδρευσης του Δήμου Βέροιας. Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης μέσα από την υλοποίηση έργων υποδομής. Αυτό δημιουργείται μόνο σε στέρεες βάσεις ως αποτέλεσμα μακροχρόνιου σχεδίου που συνδέει τις δυνατότητες της τοπικής κοινωνίας με τα διαθέσιμα εργαλεία χρηματοδότησης.

Σε τι φάση βρίσκεται η υλοποίηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Βέροιας;

Βρισκόμαστε στην Β’ φάση ανάπτυξης ενός κοινού οράματος που περιλαμβάνει την ενεργή ενημέρωση του κοινού, τον καθορισμό των προτεραιοτήτων και των μετρήσιμων στόχων για την ανάπτυξη των αποτελεσματικών πακέτων μέτρων. Ωστόσο, η επιβολή των περιοριστικών μέτρων με τη μορφή της καραντίνας δεν μας επέτρεπε μέχρι πρόσφατα να συλλέξουμε στοιχεία για την κινητικότητα, αφού είχαμε κλειστές σχολικές βαθμίδες και μειωμένη κίνηση λόγω του lockdown. Η ανοιχτή δημόσια διαβούλευση με πολίτες και σχολεία σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Παιδείας και φορείς έχει ολοκληρωθεί και οι παρεμβάσεις φτάνουν τις 1.000. Ο Δήμος Βέροιας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και έχοντας θέσει ως στρατηγική κατεύθυνση την υλοποίηση κυκλοφοριακών παρεμβάσεων, προωθεί την υλοποίηση Σχεδίου για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα με στόχο την βελτίωση της προσβασιμότητας κατοίκων και επισκεπτών στην αστική περιοχή του και την εξασφάλιση ενός ασφαλέστερου, αποδοτικότερου, δικαιότερου και περιβαλλοντικά φιλικού κυκλοφοριακού συστήματος.

Σε τι ποσοστό έχει προχωρήσει η εγκατάσταση αιολικού πάρκου στο τμήμα του Βερμίου που ανήκει διοικητικά στο δήμο Βέροιας και τι απαντάτε σε όσους υποστηρίζουν ότι τα βουνά καταστρέφονται από τις ανεμογεννήτριες;

Η εποχή μετάβασης στις ΑΠΕ μπορεί να ανταγωνιστεί ευθέως τον λιγνίτη. Εμείς θεωρούμε ότι οι ανανεώσιμες πηγές υπερτερούν σαφέστατα έναντι των ορυκτών καυσίμων αποτελώντας από τη μία οικολογική επιλογή λόγω του χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος ενώ παράλληλα προσφέρουν οικονομικά οφέλη στην τοπική κοινωνία. Τον περασμένο Δεκέμβριο ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία η τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου σε τμήμα του όρους Βέρμιο στο κομμάτι που ανήκει στον Δήμο Βέροιας. Προβλέπει μικρότερο αριθμό ανεμογεννητριών και σημαντικές μειώσεις επεμβάσεων στο φυσικό περιβάλλον. Η θετική γνωμοδότηση για το αιολικό πάρκο είχε ληφθεί από το δημοτικό συμβούλιο με δήμαρχο τη Χαρούλα Ουσουλτζόγλου το 2012. Με βάση τις τιμές ενέργειας που έχουν επιτευχθεί στους σχετικούς διαγωνισμούς, τα έργα θα αποδίδουν στην τοπική κοινωνία 1,2 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, από το θεσμοθετημένο ειδικός τέλος που τους παρακρατείται. Από αυτά, περίπου 460.000 ευρώ θα κατευθύνονται στον Δήμο Βέροιας και τους κατοίκους των κοινοτήτων Κουμαριάς και Σελίου.

Η Βέροια θεωρείται η πόλη με τις περισσότερες –αναλογικά με τον πληθυσμό- εκκλησίες της χώρας. Με τι τρόπους επενδύετε στην αύξηση του θρησκευτικού τουρισμού και πως σκοπεύετε να αξιοποιήσετε περαιτέρω τη δυναμική του μουσείου της Βεργίνας;

Ο τουρισμός στηρίζει οικονομικά την τοπική κοινωνία καθώς συγκεντρώνει σημαντικά αξιοθέατα στις κατηγορίες αρχαιολογικού, θρησκευτικού, πολιτιστικού, αρχιτεκτονικού, περιβαλλοντικού και γαστρονομικού ενδιαφέροντος, με πρωτεύοντα φυσικά τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας.

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, ένας από τους πυλώνες της τουριστικής ανάπτυξης στον οποίο δώσαμε έμφαση ήταν ο θρησκευτικός με την διαμόρφωση του προϊόντος υπό τον τίτλο «Βέροια, το σταυροδρόμι του πολιτισμού και των θρησκειών-The Land of Glory and Religion».

Οι κινήσεις της Αντιδημαρχίας Τουρισμού επικεντρώνονται στη διατήρηση του επιπέδου επισκεψιμότητας στις βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, στην Εβραϊκή Συναγωγή και στο περίφημο Βήμα του Αποστόλου Παύλου. Οι Βασιλικοί Τάφοι, το Ανάκτορο και το Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των προτεινόμενων διαδρομών που προωθούμε στα τουριστικά γραφεία. Είμαστε σε συνεργασία με επαγγελματίες του κλάδου για την ενίσχυση της οικονομίας της πόλης, επιτυγχάνοντας αύξηση των διανυκτερεύσεων κατά 53% σε διάστημα τριών ετών την περίοδο πριν την εκδήλωση της πανδημίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ