Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Μεταξύ θαύματος και τραύματος

Του Κώστα Μπλιάτκα
Λέγεται σπάταλα στην εποχή των media, αλλά τα δεδομένα λένε πως εδώ και ένα χρόνο πράγματι «ζούμε ιστορικές στιγμές». Είμαστε σε μία νέα εποχή. Συμπληρώνεται πια ένας χρόνος από το ξέσπασμα της «ιογενούς καταιγίδας» και ήδη πυκνώνουν οι έρευνες για το πώς πρέπει να επεξεργαστούμε το τι συνέβη και το τι μας αφήνει. Περισσότερες από δύο εκατομμύρια ζωές έχουν χαθεί -και ο αριθμός συνεχίζει να αυξάνεται κατά δεκάδες χιλιάδες κάθε μέρα- ενώ η παγκόσμια οικονομία καταρρέει, οι σύνθετοι ιστοί των διεθνών σχέσεων διαρρηγνύονται, η ατομική ψυχική υγεία επηρεάζεται η «κατάργηση» της καθημερινής ζωής όπως τη ξέραμε είναι ένα δραματικό γεγονός και μάλλον τίποτα δεν γλιτώνει από τον κορονοϊό.

Ο Ed Prideaux γράφει στο BBC Future για ένα παγκόσμιο «μαζικό τραύμα» (first global mass trauma) και προσθέτει πως σίγουρα τέτοιο μέγεθος εμφανίζεται για πρώτη φόρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πολεμο και πιθανότατα θα αποδειχθεί και το πιο σοβαρό που θα έχουμε ζήσει στη διάρκεια της ζωής μας .

«Όταν σκεφτόμαστε τον COVID-19, όμως, το ‘τραύμα’, πόσο μάλλον το ‘μαζικό τραύμα’, δεν είναι το πρώτο πράγμα που ξεχωρίζει», υποστηρίζει ο ίδιος. «Άλλα πλαίσια αναφοράς -οικονομικά, πολιτικά, οικολογικά, επιστημονικά- μπορεί να φαίνονται πιο επίκαιρα και αντιπροσωπευτικά αυτού που μας συνέβη. Και ακόμη και μέσα από το φακό της ψυχικής υγείας, το ‘τραύμα’ δεν ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων στα μέσα ενημέρωσης, τα εστιάζουν περισσότερο στην κατάθλιψη, το άγχος, τη μοναξιά, την αγωνία για το μέλλον».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ