Επιδοτήσεις που… προκαλούν ζαλάδες - Στην 1η θέση Βεροιώτισσα με 127.000€

Ίλιγγο προκαλούν τα ποσά των επιδοτήσεων των 100 δικαιούχων που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των επιδοτήσεων της βασικής ενίσχυσης. Και μιλάμε μόνο για τη βασική ενίσχυση, ενώ στο ποσό προστίθεται και το «πρασίνισμα», που είναι περίπου 50% επιπλέον της βασικής! Πρώτη στη λίστα των υπερ-προνομιούχων αγροτών βρίσκεται μία αγρότισσα από τη Βέροια, που εμφανίζεται με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 127.534 ευρώ για το 2019!

Οι πιο… «καλοπληρωμένοι»

Στην πρώτη θέση «φιγουράρει» αγρότισσα από τη Βέροια με 127.534 ευρώ! Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το υπουργείο Δικαιοσύνης λόγω καλλιεργειών που διαθέτει στις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας, με βασική ενίσχυση 99.246 ευρώ. Στην τρίτη θέση, με βασική ενίσχυση 90.592 ευρώ, βρίσκεται μία οικολογική φάρμα στην Τρίπολη. Στην τέταρτη θέση είναι ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «Δήμητρα» Πέλλας με 84.295 ευρώ. Στην τελευταία θέση βρίσκεται αγρότης του δήμου Προσοτσάνης της Δράμας με το ποσό των 42.777 ευρώ.

Ο σχετικός κατάλογος βρίσκεται αναρτηµένος σε ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ (https://transpay.opekepe.gr/), όπου τα στοιχεία είναι προσβάσιµα προς όλους.

Σχεδόν τα ίδια ονόματα παραμένουν στην κορυφή της λίστας και το 2018, µε κάποια όμως το 2019 να µην εμφανίζονται καθόλου ίσως λόγω μεταβίβασης, ενώ και την τριετία 2020-2022 αναμένεται παρόμοια διαμόρφωση, καθώς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποφάσισε να µην προχωρήσει σε σύγκλιση των δικαιωμάτων στη µεταβατική ΚΑΠ.

Βέβαια, εδώ υπάρχουν και σχολιασμοί όπως: Ο πίνακας θα ήταν πιο σωστός αν έλεγε και την καλλιέργεια και τις εκτάσεις που έχει ο καθένας, γιατί μπορεί κάποιοι από αυτή τη λίστα να τα αξίζουν ή να παίρνουν και λίγα, ενώ κάποιοι άλλοι να παίρνουν δεκαπλάσια επιδότηση από τον μέσο όρο της καλλιέργειας.

Τι λένε οι αριθμοί - Συμπεράσματα εξαιρετικά χρήσιμα

Όπως προκύπτει από τις αναλύσεις των στοιχείων (σύμφωνα με το agronews), το 10% των εκμεταλλεύσεων συγκεντρώνει το 48% των άμεσων ενισχύσεων (στοιχεία ΓΠΑ, ΟΣ∆Ε 2019). Σημειώνεται επίσης πως, σύμφωνα µε τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, από 20.000 ευρώ και άνω βασική ενίσχυση λαμβάνουν 1.304 δικαιούχοι, απορροφώντας ποσό της τάξεως των 37 εκατ. ευρώ στο σύνολο του 1,1 δισ. ευρώ που μοιράζεται ετησίως για τη βασική ενίσχυση. Οι Top 100 απορροφούν συνολικά 5,5 εκατ. ευρώ κοινοτική βασική ενίσχυση.

1 σχόλιο:

  1. Ζαλάδα προκαλούν τα ποσά των επιδοτήσεων που λαμβάνουν συνεταιρισμοί και ψευτοεπιχειρηματίες, τα οποία ξεπερνούν τα 500000,00 (ελπίζω να μέτρησα σωστά τα μηδενικά!!!).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ