Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Έρχεται βαρυχειμωνιά στη Βέροια - Θα χιονίσει στα βουνά;

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε προ ολίγου η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, προειδοποιώντας για ισχυρά φαινόμενα. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΕΜΥ: «Επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από σήμερα Δευτέρα (11-01-2021) το απόγευμα στη δυτική και βαθμιαία τη βόρεια Ελλάδα, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις νότιους ανέμους εντάσεως 7 με 8 μποφόρ. Την Τρίτη (12-01-2021) τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν τις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Α. Πιο αναλυτικά, θα επηρεαστούν:

1. ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ (11-01-2021)

Από τις απογευματινές ώρες τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και από αργά το βράδυ, η Θεσσαλία, η κεντρική Στερεά, η Μακεδονία και η Θράκη.

2. ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ (12-01-2021)

α. Τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική και κεντρική Στερεά, η βορειοδυτική Πελοπόννησος, η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η κεντρική και ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

β. Από τις προμεσημβρινές ώρες η υπόλοιπη Πελοπόννησος, η ανατολική Στερεά, η Εύβοια, σταδιακά τα υπόλοιπα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και το βράδυ πρόσκαιρα οι βόρειες Κυκλάδες.

γ. Από τις βραδινές ώρες τα Δωδεκάνησα.

Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται αρχικά στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο από τις απογευματινές ώρες, βαθμιαία στο υπόλοιπο Ιόνιο και τις βραδινές ώρες, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά.

3. ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ (13-01-2021)

Τις πρώτες πρωινές ώρες τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Β. Από την Τετάρτη (13-01-2021) προβλέπεται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, που θα γίνει αισθητή αρχικά στα βόρεια όπου θα είναι της τάξεως των 10-12 βαθμών Κελσίου.

Παγετός θα σημειωθεί στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες και θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι σε όλη τη χώρα.

Μάλιστα, σύμφωνα με μετεωρολόγους και με το προγνωστικό εργαλείο του meteo από το βράδυ της Τετάρτης η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας θα «χτυπήσει» και τη Βέροια, με θερμοκρασίες που θα «φλερτάρουν» με το μηδέν και θα το αγγίξουν, πιθανώς την Παρασκευή. Αξίζει να σημειωθεί πως ο παγετός που προβλέπουν οι μετεωρολόγοι θα διαρκέσει αρκετές ημέρες, καθώς ήδη προειδοποιούν πως από το βράδυ της Τετάρτης μέχρι και την Κυριακή η Ημαθία θα έχει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Μαρουσάκης: Οι τρεις φάσεις της βαρυχειμωνιάς

Όπως αναφέρει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης: «Εντυπωσιακός όπως όλα δείχνουν θα είναι ο ρυθμός πτώσης της θερμοκρασίας των στρωμάτων της ατμόσφαιρας τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουμε στον πρώτο μας χάρτη, στο τέλος της εβδομάδας στην χαμηλή ατμόσφαιρα περίπου δηλαδή στα 1500 μέτρα ύψος πάνω από την μέση στάθμη της θάλασσας η θερμοκρασία θα προσεγγίσει τους -12 με -14 βαθμούς κελσίου προς τα βόρεια σύνορα της χώρας μας.

Αυτό θα οδηγήσει σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες ακόμη και σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας κάτι το οποίο θα ενισχυθεί περεταίρω αν επικρατήσει ανέφελος ουρανός ή και χιονοσκεπές έδαφος.

Έτσι λοιπόν στη βόρεια ηπειρωτική χώρα τοπικά αναμένεται ισχυρός παγετός με αυξημένες τις πιθανότητες και για ολικό παγετό που σημαίνει ο υδράργυρος δεν θα ξεπερνά το μηδέν όλο το 24ωρο.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σήμερα στις ίδιες περιοχές και στο ίδιο ύψος της ατμόσφαιρας η θερμοκρασία θα προσεγγίσει τους 10 με 12 βαθμούς κελσίου (δεύτερος χάρτης), τιμές πάνω από τα συνηθισμένα για την εποχή επίπεδα.

ΜΕ ΤΡΙΑ ΚΥΜΑΤΑ ΤΟ ΠΟΛΙΚΟ ΨΥΧΟΣ - ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ

Από την μελέτη της πορείας της πολικής αέριας μάζας, διακρίνουμε τρία "χτυπήματα" του πολικού ψύχους (τρίτος χάρτης).

Το πρώτο κύμα το αναμένουμε το διάστημα Πέμπτη - Παρασκευή όπου και θα λάβει χώρα σχηματισμός βαρομετρικού χαμηλού που θα δώσει γενικευμένη κακοκαιρία στη χώρα. Σε αυτή τη φάση τα χιόνια θα φτάσουν ακόμη και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας ενώ ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές.

Το δεύτερο κύμα το περιμένουμε το διάστημα Σάββατο - Δευτέρα με σχηματισμό βαρομετρικού χαμηλού στα νότια τμήματα του Αιγαίου και τα χιόνια αυτή τη φορά να εστιάζονται ακόμη και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής χώρας ή πιο γενικά σε περιοχές του ηπειρωτικού κορμού που βρέχονται από το Αιγαίο.

Σε αυτή τη φάση της κακοκαιρίας εκτιμούμε ότι θα ευνοηθεί η Αττική για να δει χιόνια σε πολύ χαμηλά υψόμετρα και τα χιόνια να φτάνουν μέχρι και σε ορεινές - ημιορεινές περιοχές της Κρήτης. Αν εξελιχθεί αυτό το κύμα σύμφωνα με τα παραπάνω, θα πρέπει ο καιρός στα δυτικά και βόρεια να ανοίξει που σημαίνει ότι τη νύχτα και το πρωί ο υδράργυρος θα πέφτει σε πολύ χαμηλές τιμές (ίσως και κάτω από -10 βαθμούς τοπικά) με αποτέλεσμα να σχηματίζεται ισχυρός παγετός.

Το τρίτο κύμα το αναμένουμε το διάστημα Τρίτη - Τετάρτη χωρίς όμως ακόμη να έχουμε σταθερά στοιχεία για την δημιουργία και εξέλιξή του. Ενδεχομένως να αφορά και πάλι τα ανατολικά και νότια τμήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα βουνά της Ημαθίας ενδέχεται να υποδεχθούν τον «λευκό» επισκέπτη.

2 σχόλια:

  1. ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΩΝ ΖΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΑΝΟΙΞΗ Ή ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΜΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάλι νυφαδα δε θα δούμε..τέλος πάντων ας κάνει λίγο κρύο τουλάχιστον γιατί δε πάμε καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ