Στην ανάγκη δημιουργίας «τείχους ανοσίας», μέσω εμβολιασμού του 70% του ελληνικού πληθυσμού, αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογικής - Φυσιολογίας - Λοιμώξεων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Σύψας, μιλώντας στη διαδικτυακή ημερίδα για τον κορωνοϊό, που οργάνωσε η εφημερίδα «Γνώμη» της Πάτρας. Παράλληλα, ο Νίκος Σύψας τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ότι «τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά», λέγοντας ταυτόχρονα ότι «ο εμβολιασμός είναι ένα πατριωτικό καθήκον».
Στην ίδια ημερίδα, που οργανώθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Πανεπιστήμιου Πατρών, μίλησε και ο καθηγητής του Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, σχετικά με την επίδραση των μονοκλωνικών αντισωμάτων στη θεραπεία, επισημαίνοντας ότι «είναι μία αρκετά ενθαρρυντική θεραπευτική προσέγγιση».
Εκτός από τον Ν. Σύψα, τόσο ο Χ. Γώγος όσο και οι άλλοι επιστήμονες που μίλησαν, αναφέρθηκαν στην αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού, αλλά και στην ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό.
Αν ανοσοποιήσουμε το 70% του πληθυσμού, η επιδημία αποχαιρέτα την Ελλάδα
Ειδικότερα, ο Νίκος Σύψας σημείωσε ότι «πρέπει να ανοσοποιήσουμε το 70% του ελληνικού πληθυσμού, δηλαδή να αποκτήσουν αυτοί οι άνθρωποι αντισώματα, έτσι ώστε να προστατεύσουμε το υπόλοιπο 30%». «Εάν γίνει αυτό», συνέχισε, «τότε η επιδημία αποχαιρέτα την Ελλάδα, ξανασφίγγουμε τα χέρια μας και επανερχόμαστε στην προτεραία κατάσταση». «Στόχος μας», όπως είπε ο καθηγητής, «είναι να πάμε στο 70% των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι θα έχουν αντισώματα εναντίον του κορωνοϊού, γι’ αυτό ακριβώς το λόγο προσπαθούμε να πετύχουμε αυτή την ανοσία με το εμβόλιο».
Όσον αφορά στον αν τα εμβόλια είναι ασφαλή, η απάντηση είπε ο καθηγητής «έρχεται μέσα από τα δεδομένα των κλινικών μελετών» και εξήγησε: «Έχουν ήδη δημοσιευθεί κλινικές μελέτες τριών εμβολίων, δηλαδή της Pfizer, της Moderna και της Astra Zeneca και φαίνεται ότι τουλάχιστον στη διάρκεια των εμβολιασμών, αλλά και στους δύο μήνες έπειτα από την παρακολούθηση των ατόμων που εμβολιάστηκαν, οι παρενέργειες δεν ήταν περισσότερες σε αυτούς οι οποίοι πήραν το εμβόλιο απ’ αυτές σε όσους πήραν το εικονικό φάρμακο, γεγονός που σημαίνει πρακτικά ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές».
«Ο εμβολιασμός δεν έχει καμία επίδραση πάνω στο δικό μας γενετικό υλικό»
Επίσης, τόνισε ότι «με όλους τους κανόνες και τις δικλείδες ασφαλείας που υπάρχουν, μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι δεν θα πάθουμε τίποτα κάνοντας τα εμβόλια», ενώ όπως συμπλήρωσε, «ο εμβολιασμός δεν έχει καμία επίδραση πάνω στο δικό μας γενετικό υλικό».
Απαντώντας σε ερωτήματα για ενδεχόμενες μακροπρόθεσμες παρενέργειες, ο καθηγητής είπε: «Υπάρχουν δεκάδες εμβόλια τα οποία έχει κάνει ο καθένας από μας στην παιδική του ηλικία και η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες από εμβόλια». Όμως, όπως επισήμανε, «το σίγουρο είναι ότι θα έχουμε πολλές μακροπρόθεσμες επιπλοκές από τον κορωνοϊό». «Επομένως», συνέχισε, «νομίζω ότι έχουμε αρκετά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων».
Μιλώντας στη συνέχεια για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, είπε ότι «κάνοντας το εμβόλιο δεν προστατεύουμε μόνο τον εαυτό μας, αλλά ταυτόχρονα βοηθάμε τη χώρα μας να ορθοποδήσει και ως εκ τούτου πρόκειται για ένα πατριωτικό καθήκον».
Κλείνοντας ο Νίκος Σύψας ευχήθηκε «να καταφέρουμε να εμβολιάσουμε τον ελληνικό πληθυσμό τους επόμενους μήνες, ώστε να έχουμε ένα αξιοπρεπές καλοκαίρι, και του χρόνου, τέτοιο καιρό, να είμαστε όλοι αγκαλιασμένοι και να κάνουμε ρεβεγιόν με 100 άτομα και όχι με μία οικογένεια όπως θα κάνουμε φέτος».
«Έχουμε μία γκάμα πολύ καλών εμβολίων»
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος αναφέρθηκε στη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, λέγοντας ότι «είναι μία αρκετά ενθαρρυντική θεραπευτική προσέγγιση, η οποία δίνει λύσεις» και προσέθεσε: «Όμως, δεν είναι μία θεραπεία η οποία έχει εγκριθεί, αλλά είναι μία θεραπεία που αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται μέσα από κλινικές μελέτες και επιπροσθέτως, και αυτό την κάνει λίγο πιο ισχυρή, έχει δοθεί "επείγουσα χρήση" στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχοντας πάρει έγκριση από τον οργανισμό φαρμάκων, ώστε να χρησιμοποιηθεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις».
Όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ότι «δεν έχει προχωρήσει κάτι τέτοιο, αλλά αναμένουμε να το δούμε, διότι θα κριθεί από τις μελέτες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και μάλιστα κάποιες από αυτές είναι και στη χώρα μας, όπου συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο».
Σχετικά με τα εμβόλια, ο Χαράλαμπος Γώγος είπε ότι «ανεπιφύλακτα και χωρίς ενδοιασμούς τα εμβόλια είναι η σωτηρία, είναι η λύση στο πρόβλημα σε όλες τις πανδημίες» και πρόσθεσε: «Ένα αποτελεσματικό εμβόλιο είναι αυτό που δίνει συνήθως τη λύση και σήμερα έχουμε μία γκάμα πολύ καλών εμβολίων, με αποτελεσματικότητα που φθάνει το 95%».
Π. Γαργαλιάνος-Κακολύρης: «Μέχρι να φθάσουμε στο ποσοστό του 70% θα μας πάρει καιρό»
Στην ίδια ημερίδα μίλησε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, παθολόγος - λοιμωξιολόγος, Παναγιώτης Γαργαλιάνος - Κακολύρης, ο οποίος τόνισε ότι «το μέλλον είναι τα εμβόλια και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε να πιάσουμε το επίπεδο που θέλουμε, δηλαδή να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού της Ελλάδος, με σκοπό την συλλογική ανοσία».
Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πιστή τήρηση των μέτρων προφύλαξης διότι, όπως είπε, «μέχρι να φθάσουμε στο ποσοστό του 70% θα μας πάρει καιρό».
Επίσης, είπε ότι «το θέμα δεν μόνο να πολεμηθεί ο ιός στην Ελλάδα, αλλά μιλάμε για μία προσπάθεια η οποία αγγίζει την παγκόσμια κοινότητα, γι’ αυτό και έχει σημασία να καταπολεμηθεί παντού ο ιός, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μία νίκη απέναντι στην πανδημία».
Ακόμη, ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος - Κακολύρης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρωτοβάθμια φροντίδα περίθαλψης, λέγοντας ότι «με ένα σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, που δυστυχώς στη χώρα υπολειτουργεί όλα αυτά χρόνια, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί στο σπίτι το μεγαλύτερο ποσοστό των συνανθρώπων μας, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει στενή επικοινωνία με το γιατρό ή το κέντρο υγείας ή το κέντρο αναφοράς» και συμπλήρωσε: «Αν γινόταν αυτό, πιθανώς να μην είχαμε την υπερφόρτωση του συστήματος και να μην βλέπαμε αυτά που βλέπουμε τώρα στα νοσοκομεία».
Μ. Μαραγκός: Τα εμβόλια είναι ένα φως στο τούνελ
Στην ημερίδα μίλησε και ο καθηγητής Παθολογίας -Λοιμωξιολογίας και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Μάρκος Μαραγκός, ο οποίος, όπως επισήμανε, «μέσα σε αυτή την άσχημη κατάσταση μπορεί να πω ότι τα εμβόλια είναι ένα φως στο τούνελ» και συμπλήρωσε: «Πραγματικά δεν πίστευα ότι θα τα καταφέρουμε τόσο γρήγορα. Είναι μία ευχάριστη στιγμή σ’ αυτό τον αγώνα ότι ήρθαν τα εμβόλια. Ετοιμαζόμαστε όλοι να τα κάνουμε, αλλά μέχρι να εμβολιαστεί ένας σημαντικός αριθμός ατόμων, πρέπει όλοι να τηρούμε με απόλυτο τρόπο τα μέτρα προστασίας».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
-
Την πόλη της Βέροιας επισκέφθηκε η Νανά Αηδόνα. Η «εκλεκτή» του Απόστολου Τζιτζικώστα για την θέση της Περιφερειάρχη Kεντρικής
-
Μεγαλώνοντας η Κατερίνα ολοένα και χάνει την αυτοπεποίθηση που είχε ως παιδί καθώς συναντάει εμπόδια μπροστά της από κάθε κατεύθυνση,
-
Έφυγε από την ζωή η Γλυκερία (Ρούλα) Παχατουρίδου. Ο Πρόεδρος του ΣΟΦΨΥ Ημαθίας Γιώργος Σαλιάγκας με επίσημη ανακοίνωσή του
-
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου, ένας από τους αγαπημένους προορισμούς για τους λάτρεις του χειμερινού αθλητισμού και της φύσης,
-
Άνοιξε σήμερα στην Παναγή Τσαλδάρη και θα ανατρέψει τα δεδομένα! Τι είναι;
-
Την κορδέλα έκοψε ο Νέστορας Κολιός από τα Γιάννενα Ο καιρός έκανε το χατήρι και το μεσημέρι της Κυριακής 8 Δεκεμβρίου
-
Η Κωνσταντία ∆ηµογλίδου είναι εδώ και δύο χρόνια η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, έχοντας αναλάβει τη διαχείριση της
-
Προχωρούν οι εργασίες στον Ε65, ο οποίος μόλις ολοκληρωθεί στο σύνολό του θα εξασφαλίσει ταχύτερη και ασφαλέστερη πρόσβαση σε ένα πλήθος
-
Το βουνό είναι μαγευτικό και ειδικά τέτοιες ημέρες, όπου όλα είναι λευκά και φωτίζουν! Το Σέλι είναι ένα από αυτά τα μέρη, αποτελώντας τον
-
Ημέρες χαράς για τον Κωνσταντίνο Τσαχουρίδη, ο οποίος θα μπορεί πλέον να μεταλαμπαδεύει τις ιδέες του στις επόμενες γενιές. Τη Δευτέρα
Το πιο καλά φυλαγμένο εμπορικό μυστικό των καιρών μας συνοψίζεται σε μόλις τέσσερις λέξεις και αυτό είναι δεδομένο: εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Και όμως, ένα tweet και μάλιστα από λογαριασμό ενός από τα πιο υψηλά ιστάμενα πρόσωπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόδωσε το μυστικό που κανείς δεν ήθελε να αποκαλυφθεί. Ο λόγος για την Υπουργό Προϋπολογισμού που μέσω μιας ανάρτησής της αποκάλυψε τα ποσά που συμφώνησε να πληρώσει η χώρα της για τα εμβόλια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο tweet φυσικά κατέβηκε πάρα πολύ γρήγορα αλλά η ζημιά είχε ήδη γίνει: τα ποσά διέρρευσαν για τα καλά, αντιγράφηκαν από άπειρους δημοσιογράφους στο Βέλγιο και λίγο αργότερα το ιδιότυπο αυτό τιμολόγιο είχε γνωστοποιηθεί σε όλο τον πλανήτη: λογαριασμοί στα social media, παγκόσμια ιντερνετικά δημοσιεύματα ενημερωτικών site, η λίστα αναπαρήχθη παντού και οι φαρμακευτικές εταιρίες πολύ σύντομα άρχισαν να εκφράζουν δημοσίως την έντονη δυσαρέσκειά τους.
Πιο χαρακτηριστική από όλες ήταν η αντίδραση της Pfizer που έκανε λόγο για παραβίαση των κανόνων εμπιστευτικότητας από την Βελγίδα Υπουργό. «Αυτές οι τιμές καλύπτονται από ρήτρα εμπιστευτικότητας στη σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας, Ελίζαμπεθ Σράπεν στη βελγική εφημερίδα Le Soir.
Αυτό που αποκαλύπτει ο εν λόγω τιμοκατάλογος είναι πως το εμβόλιο Oxford / AstraZeneca είναι το φθηνότερο και το Moderna είναι το πιο ακριβό, δεδομένα που ήταν κοινά μυστικά αλλά πλέον έχουν επιβεβαιωθεί και όσο πιο επίσημα γίνεται. Και κάπως έτσι, τα κράτη βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να μπορούν να κρατήσουν μια πιο σκληρή στάση με ορισμένες φαρμακευτικές εταιρίες γνωρίζοντας εκ των προτέρων τα ποσά που προέκυψαν έπειτα από την αντίστοιχη διαπραγμάτευση με το Βέλγιο.
Σε συνέντευξη Τύπου που έγινε για το θέμα, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε: «Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα για αυτήν την υπόθεση, τα πάντα σχετικά με τα εμβόλια και τις τιμές καλύπτονται από ρήτρες εμπιστευτικότητας, προς το συμφέρον της κοινωνίας και επίσης προς το συμφέρον των διεξαγόμενων διαπραγματεύσεων».
Σύμφωνα με την ανάρτηση της Υπουργού, το Βέλγιο θα προμηθευτεί περισσότερα από 33 εκατ. εμβόλια έναντι συνολικά 279 εκατομμυρίων ευρώ. Στη συγκεκριμένη ανάρτηση μάλιστα, η Υπουργός δημοσίευσε και ορισμένα στοιχεία τόσο για την ΕΕ όσο και για τη Μ. Βρετανία ενώ όπως επιβεβαιώνεται και οι δυο έχουν ήδη δαπανήσει αρκετά χρήματα προκαταβολικά για να προχωρήσει η έρευνα ορισμένων εμβολίων συμπεριλαμβανομένων αυτού της AstraZeneca. Αυτό σημαίνει πως οι τελικές τιμές για αυτά θα είναι εκ των πραγμάτων χαμηλότερες για την AstraZeneca αλλά και εκ των πραγμάτων υψηλότερες για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech και της Moderna. Για την ακρίβεια, οι ΗΠΑ θα πληρώσουν 45% περισσότερα λεφτά για το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση 20% περισσότερα για τα εμβόλια της Pfizer/BioNTech και της Moderna.
ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΠΟΥΣ ΣΑ ΒΑΖΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΖΙΖΖ ΠΙΠΕΡΙ........
Καθε Κυριακή που κοιμόμασταν περνούσε απο το χωριο ενας και φώναζε ,άσπρα κόκκινα, πετρωτά εμβολιασμένα πουλάκια . . .
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφού το είπε ο Σύψας και ο Πέτσας...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι προνομιούχοι, κάνουν το εμβόλιο τώρα και η πανδημία θα είναι για αυτούς παρελθόν. Εμείς η πλέμπα θα περιμένουμε για μήνες ακόμα -κλειδωμένοι στα σπίτια μας, άνεργοι, και φοβισμένοι για την υγεία μας και των δικών μας.
ΑπάντησηΔιαγραφή