picasion.com
http://picasion.com/

Τι θα κάνετε εάν έρθουν χιόνια, παγετός ή πλημμύρες στην Ημαθία;

Οδηγίες από την Πυροσβεστική για ασφαλείς μετακινήσεις
Η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Ημαθίας Πυροσβεστική Υπηρεσία Βέροιας στα πλαίσια της ενημέρωσης των πολιτών εν όψει της χειμερινής περιόδου, εφιστά την προσοχή των πολιτών και
προτείνει να λαμβάνονται μέτρα αυτοπροστασίας όταν πρόκειται να μετακινηθούν, τόσο με το αυτοκίνητο όσο και πεζοί, κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων, χιονόπτωσης, χιονοθύελλας, παγετού ή πλημμυρών. Συγκεκριμένα:

Αν πρόκειται να μετακινηθείτε ή να ταξιδέψετε με Ι.Χ. αυτοκίνητο

1. Ενημερωθείτε για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

2. Να προγραμματίσετε το ταξίδι ή την μετακίνησή σας έτσι ώστε να μην συμπέσει με την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

3.  Να λαμβάνετε σοβαρά υπ’ όψιν τα Δελτία Καιρού της Ε.Μ.Υ. και τις οδηγίες της Τροχαίας και των άλλων Κρατικών Υπηρεσιών ( Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας ,Γραφείο Πολ. Προστασίας Δήμου, Πυροσβεστικής Υπηρεσίας).

4. Να έχετε πάντα στο αυτοκίνητό σας αντιολισθητικές αλυσίδες ( τις οποίες θα γνωρίζετε τον τρόπο τοποθέτησής τους ) και τον απαραίτητο εξοπλισμό (αδιάβροχα, ομπρέλες, μπότες, φακό, μπαταρίες, πυροσβεστήρα, κινητό τηλέφωνο με φορτιστή κ λ π.) και κιτίο πρώτων βοηθειών.

Αν πρόκειται να μετακινηθείτε πεζοί εντός πόλεων ή Οικισμών

Όταν μετακινείστε πεζοί φορέστε κατάλληλα παπούτσια ,να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για αποφυγή τραυματισμού λόγω ολισθηρότητας δρόμων ή πεζοδρομίων ή πτώση αντικειμένων από υπερβολικό άνεμο ή πτώση χαλαζιού.

1. Σε περίπτωση χιονόπτωσης - χιονοθύελλας

Ενέργειες που πρέπει να γίνουν πριν από χιονόπτωση - χιονοθύελλα.

Εάν κατοικείτε σε περιοχή που έχει πρόβλημα χιονόπτωσης θα πρέπει:
- Να προμηθευτείτε για αρκετές ημέρες με υλικά θέρμανσης, ξύλα ή πετρέλαιο θέρμανσης (αφορά κυρίως όσους κατοικούν σε ορεινούς οικισμούς) και τρόφιμα.

- Εάν διαμένετε σε δύσβατες περιοχές, να έχετε τον απαραίτητο εξοπλισμό για καθαρισμό του χιονιού (π.χ. φτυάρι φακό, μπαταρίες κλπ.) καθώς και κινητό τηλέφωνο για επικοινωνία όταν παραστεί ανάγκη.

- Οι Κτηνοτρόφοι να εφοδιάζονται έγκαιρα με τις απαραίτητες ζωοτροφές.

Ενέργειες κατά την διάρκεια της χιονόπτωσης - χιονοθύελλας

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο.

- Οδηγηθείτε σε ασφαλές μέρος χωρίς φαινόμενα έντονης χιονόπτωσης.
- Μην εκτίθεσθε σε χιονοθύελλα.
- Σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις.
- Όταν είναι απαραίτητο να μετακινηθείτε με Ι.Χ. αυτοκίνητο χρησιμοποιείτε αντιολισθητικές αλυσίδες.
- Εάν πρόκειται να μετακινηθείτε στην πόλη χρησιμοποιείτε τα Μέσα Μαζικής Μεταφορά και όχι το Ι.Χ. αυτοκίνητο

Αν βρίσκεστε εντός αυτοκινήτου

- Αλλάξτε πορεία αν υπάρχει έντονη χιονόπτωση - χιονοθύελλα.
- Αποφύγετε να οδηγείτε σε δύσβατες ορεινές περιοχές.
- Αν το αυτοκίνητο ακινητοποιηθεί μείνετε σε αυτό, ανάβετε την μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και τοποθετείστε στην κεραία του ραδιοφώνου ένα ύφασμα με έντονο χρώμα για να σας εντοπίσουν οι διασωστικές ομάδες.

2. Σε περίπτωση παγετού

Σε περιοχές όπου επικρατεί παγετός απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή:

- όταν πρόκειται να μετακινηθείτε με Ι.Χ. αυτοκίνητο ενημερωθείτε για την κατάσταση του οδικού δικτύου και φέρετε μαζί σας αντιολισθητικές αλυσίδες.
- Όταν μετακινείσθε πεζοί φορέστε κατάλληλα παπούτσια και να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για την αποφυγή τραυματισμών λόγω ολισθηρότητας των οδών ή των πεζοδρομίων κλπ.

Στα δίκτυα ύδρευσης οικιών και επαγγελματικών χώρων λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών υπάρχει περίπτωση να παγώσουν οι σωλήνες ύδρευσης και να σπάσουν.

Σ΄ αυτές τις περιπτώσεις συνιστάται να αφήνετε μία βρύση ανοιχτή ώστε η ροή να εμποδίζει την παγοποίηση ή αφού κλείσετε την κεντρική παροχή να αδειάσετε το δίκτυο.

3. Γενικές οδηγίες

- Ελέγξατε το δίκτυο ύδρευσης του σπιτιού σας και τον ηλιακό θερμοσίφωνα (σωλήνες - υαλοπίνακες).
- Κουνήστε τα δέντρα της αυλής σας, αλλά και αυτά που βρίσκονται στο πεζοδρόμια μπροστά από το σπίτι σας, προκειμένου να πέσει το χιόνι και να μη σπάσουν εξ αιτίας της υπερφόρτωσης.
- Ελέγξτε τις καμινάδες των τζακιών του σπιτιού σας για τυχόν ρωγμές και επισκευάστε κατάλληλα αυτές αν υπάρχουν.
- Καθαρίστε τις καμινάδες πριν την έναρξη λειτουργίας του τζακιού για την χειμερινή περίοδο που έρχεται.
- Όταν κατασκευάζονται τζάκια να υπάρχει η δέουσα προσοχή από τους τεχνίτες και να αποφεύγεται η επαφή μεταλλικών στοιχείων με ξύλινα η άλλα μονωτικά υλικά (πολυουρεθάνες) προς αποφυγή υπερθέρμανσης αυτών και ενδεχόμενη ανάφλεξή τους.
- Έχετε υπόψη ότι αρκετές ζημιές σε σπίτια από τζάκια, έχουν γίνει λόγω κακοτεχνίας στην κατασκευή τους, καθώς επίσης ότι η φύση των υλικών κατασκευής των κεραμοσκεπών ευνοεί την ταχεία επέκταση της πυρκαγιάς με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέγεθος των υλικών ζημιών.

Αναφορικά με την αντιμετώπιση των συνεπειών εξαιτίας πλημμυρικών φαινομένων έχετε υπόψη σας ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία κάνει άντληση υδάτων (όχι λύματα ή νερά που περιέχουν πετρελαιοειδή ) από πλημμυρισμένους χώρους, μόνο στην περίπτωση που η στάθμη του νερού προς άντληση είναι άνω των 15 εκατοστών περίπου και τούτο διότι αν η στάθμη είναι μικρότερου ύψους η αντλία δεν δύναται να λειτουργήσει (είτε είναι ηλεκτρική, είτε βενζινοκίνητη).

Στις περιπτώσεις αυτές οι πολίτες θα πρέπει μόνοι τους να βγάλουν τα νερά εκτός και αν φροντίσουν από τώρα να κατασκευάσουν φρεάτιο διαστάσεων 50εκχ 50εκ χ 50εκ, το οποίο θα είναι προσπελάσιμο από τους πυροσβέστες , οπότε τότε θα καταστεί εφικτή η άντληση.

Επίσης θα πρέπει όλοι όσοι έχουν διαπιστώσει ότι έχουν πλημμυρίσει κάποια φορά να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα να μην επαναληφθεί το φαινόμενο.

9 σχόλια:

 1. ΤΑΜΑ ΣΤΟΝ ΑΓ ΑΝΤΩΝΗ ΜΗΠΩΣ ΓΙΑ ΠΙΟ ΣΙΓΟΥΡΑ..?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. φανταζει σαν γραμμα απο το παρελθον. οτα χιονιζε και οταν εβρεχε στο καιρο του. ενδεικτικο θυμαμαι πολλες χρονιες νοεμβρη για πανω απο μια εβδομαδα συνεχομενα να βρεχει. πλεον μπορει να βρεξει σε μια ωρα για 3 μηνες. το εχω ξανα γραψει ο καιρος επηρεαζεται απο την επεκταση των δασων που υπαρχει σε ολη τη γη. λογοι: περιορισμος ελευθερης βοσκησης και ξυλευσης (λογω πετρελαιου κτλπ).
  εδω και 15 χρονια οι χειμωνες ειναι πολυ ηπιοι με προεκτασεις που δεν μπορουμε να φανταστουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. να κατσουμε στα σπιτια μας!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Τό μόνο πού μένει εἶναι νά μᾶς ἔρχεται ἀνεπιθύμητο μήνυμα στά κινητά ἀπό τήν «πολιτική προστασία» νά... φορᾶμε ζακέττα. Οἱ ὑπερπροστατευτικές, ὑποχόνδριες τώρα δικαιώνονται._

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Demetrius Βεροίας, Ναούσης και Καμπανιας πάλι γράφεις τρολ. Ο ψεκασμενος τον ψεκασμό δεν τον φοβάται

   Διαγραφή
 5. Μάλλον θα είναι βαρύς ο χειμώνας 😢 υπομονή και δύναμη σε όλο τον κόσμο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. 1.λουκανικα
  2.κρασι
  3.softex τριπλο

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ