Έντονη ανησυχία, προβληματισμός και αγωνία επικρατεί στους πολίτες αναφορικά με το lockdown και την β' φάση της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού. «Αυτό που προέχει αύτη τη στιγμή είναι να λήξει ο συναγερμός στο σύστημα υγείας και εκεί είναι στραμμένα τα βλέμματα της Επιτροπής» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος. Ανέφερε πως αρχίζει και κλείνει η ψαλίδα μεταξύ εισιτήριων και εξιτηρίων στα νοσοκομεία. Προσδιόρισε μάλιστα μια μικρή άρση των μέτρων στο διάστημα 14 με 21 Δεκεμβρίου. Μικρή άρση μέτρων αυτό το διάστημα και μεγάλη προσοχή. Χριστούγεννα θα κάνουμε μεταξύ μας.»
Όπως εξήγησαν η Μίνα Γκάγκα διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, αλλά και ο κ. Γώγος χρειάζεται εκτόνωση στο σύστημα υγείας πρώτα και μετά να προχωρήσουμε σε άνοιγμα της κοινωνίας. «Σιγά σιγά θα έχουμε επάρκεια σε κλίνες.» ανέφερε ο κ. Γώγος και προσέθεσε ότι έχει αρχίσει και η επιπέδωση της καμπύλης.
Πάντως, απομακρύνεται μέρα με τη μέρα το ενδεχόμενο εορτασμού των Χριστουγέννων με τον πατροπαράδοτο τρόπο όπως κάθε χρόνοι. Και οι επιστήμονες επιμένουν να ζητούν την τήρηση των μέτρων και τον αυτοπεριορισμό των πολιτών. Οι εισηγήσεις των ειδικών βρίσκονται στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή της χαλάρωσης των μέτρων για τον κορωνοϊό, προτείνοντας παράταση 2-3 εβδομάδων στο υφιστάμενο lockdown που λήγει 6 Δεκεμβρίου.
«Να μην γίνουν Θεσσαλονίκη και οι άλλες πόλεις»
Υπενθυμίζοντας από πλευράς του ότι «το lockdown έγινε οριζόντια για να μη μεταφερθεί το κλίμα της Θεσσαλονίκης και στις άλλες πόλεις», ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της επέκτασης των περιοριστικών μέτρων, με το σκεπτικό ότι «το κακό δεν είναι μόνο ότι έχουμε πολλά κρούσματα, αλλά ότι έχουμε πολλά ενεργά κρούσματα. Είναι πάνω από 20.000 διαγνωσμένα, ενώ μη διαγνωσμένα υπολογίζονται γύρω στα 100.000».
Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Γώγος γνωστοποίησε ότι τις επόμενες ημέρες θα αποφασιστεί το χρονοδιάγραμμα επιστροφής στην εορταστική κανονικότητα, αλλά εκτίμησε ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να συμβεί πριν τις 14 Δεκεμβρίου.
Ακόμη πιο μακριά τοποθέτησε την αφετηρία της επαναφοράς στην καθημερινότητα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, μεταφέροντας την όποια συζήτηση στις τελευταίες σελίδες στο ημερολόγιο του μήνα Δεκέμβρη. Διευκρινίζοντας ότι αποτελεί προσωπική του άποψη, ο κ. Σύψας ζήτησε η παράταση του lockdown να διαρκέσει μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου (δημιουργώντας εφεδρείες στο ΕΣΥ), αν και θεωρεί ως πιο ιδανική ημερομηνία λήξης του την 14η Δεκεμβρίου.
Ανεξαιρέτως της τελικής ημερομηνίας που θα επιλεγεί από το Μέγαρο Μαξίμου κατόπιν των εισηγήσεων των επιστημόνων, ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας ξεκαθάρισε πως φέτος θα κυλήσουν εντελώς διαφορετικά οι γιορτές, καθώς «Χριστούγεννα μόνοι μας, καμία οικογένεια γύρω μας» ήταν το μήνυμα που απέστειλε ο κ. Σύψας, καταλήγοντας ότι «δεν θα κάνουμε κανονικές γιορτές, μην έχουμε την ιδέα ότι θα έχουμε πλήθη καταναλωτών στα καταστήματα». Δεδομένου, μάλιστα, του αριθμού των κρουσμάτων, «δεν μπορούμε να κάνουμε καν προβλέψεις, κάνουμε ασκήσεις επί χάρτου» επισήμανε ο καθηγητής.
Χριστούγεννα: Δύο οικογένειες το μάξιμουμ
Παρότι οι τελικές αποφάσεις για το πότε ακριβώς θα σημάνει λήξη του lockdown θα παρθούν από το Μέγαρο Μαξίμου το αργότερο μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, η ιδιαιτερότητα των φετινών Χριστουγέννων θα πρέπει να εμπεδωθεί γρήγορα από τους πολίτες, καθώς οι όροι εορτασμού θα είναι πολύ διαφορετικοί σε σχέση με το παρελθόν. «Θα κάνουμε διαφορετικά Χριστούγεννα φέτος. Πολύ - πολύ πιο περιορισμένα, με τις οικογένειες μας, με τους ανθρώπους που αγαπάμε, άντε ενδεχομένως μία οικογένεια ακόμα» ανέφερε σχετικά χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της περιοδείας του σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας στη Θεσσαλονίκη.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
-
Είχε τραυματιστεί σοβαρά στο πάρκο της Αγίας Παρασκευής - Έδινε σκληρή μάχη για να κρατηθεί στη ζωή στο Ιπποκράτειο
-
Σταμάτησε για καφέ στην Ελιά, πριν πάει για γυρίσματα στη Φλώρινα - H συνάντηση με τον Βασίλη Σαρηγιαννίδη και τον
-
Σας περιμένουμε μετά τις 17:00 να γιορτάσουμε την έναρξη Η μεγάλη μέρα έφτασε και το νέο coffee - bar - bistrot «Marylin» ανοίγει
-
Με μισθό γύρω στα 24.000 ευρώ Ένα πάρα πολύ γνωστός Βεροιώτης, λάτρης της γυμναστικής και της
-
Ήταν το πρώτο τους ραντεβού Με την αγωνία να κυριεύει τους συγγενείς για την κατάσταση της
-
Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ένας άνδρας 54 ετών από το όχημά του μετά από εκτροπή το βράδυ της Δευτέρας 30 Μαρτίου, σύμφωνα με
-
Το Σάββατο 4 Απριλίου 2026 (Σάββατο του Λαζάρου), θα τελεστεί η κηδεία του 7χρονου Αχιλλέα Πασχαλίδη, που έχασε την ζωή του λίγες
-
Την τελευταία του πνοή άφησε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ο 7χρονος που είχε τραυματιστεί σοβαρά σε παιδική χαρά
-
«Η γυναίκα μου είναι η δύναμή μου. Της λέω κάθε μέρα: «Μην φοβάσαι, θα τα καταφέρουμε. Θα νικήσουμε!»
-
Δεν πάει με τίποτα το μυαλό σας Ένα αθώο βλέμμα, ένα χαμόγελο γεμάτο υποσχέσεις, μια μορφή που τότε




AN DEN ANIKSOUNE H EKLISIES,,,,,OUTE TON MAHO DEN ANIGOUME,,,,TA KROUZMATA THA POLAPLASIASTOUNE,,,EXOUME KATARAMENH KYBERNHSH ,AFORIZMENOI,,,,ANOHTE MHXALAKH,,,O AGIOS DIMITRIOS KAI O AGIOS ANDREAS SE FTENE,,KAKOMIRH MOU DEN THA KSERHS POU NA KRIFTHS,APO TON OYRANO,,,ALIMONO SOU KAI SE SENA,ALIMONO,,,EUXOME O XRHSTOS MAS NA FOTISH TOUS IERARXES MAS GIATH DEN PAME KALLA,,,OUTE TO EMBOLIO DEN THA MAS PIANH , ETSH EIPE H PANAGIA MAS ,APO THN MASKA KAI TO ENBOLIO ,DEN PROKITE NA GYNETAI, KALLA,,,,METANIA XRHAZETAI METANIA,,,,
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην παλεύεις?
ΔιαγραφήEUXARHSTO POLY TON BERIOTH GIA TH AMEROLIPSIA TOU,,SYNXARITIRIA,POU DEN KANH ,DIAKRISEIS SE ANARTISEIS,,MPRABO TOU,,,
ΑπάντησηΔιαγραφή