Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων που ανακοίνωσε ο Σταϊκούρας

Μέτρα οικονομικής στήριξης ύψους 3,3 δισ. ευρώ παρουσίασε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για το καθολικό lockdown που τίθεται σε ισχύ από τις 7 Νοεμβρίου και για 3 εβδομάδες, έως τις 30 Νοεμβρίου. Το ποσό αυτό προέρχεται από τον «κουμπαρά» των 37,5 δισ. ευρώ που έχει κρατήσει η κυβέρνηση, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών. Πρόκειται για παρεμβάσεις που καλύπτουν εργαζόμενους, ανέργους, επιχειρήσεις, κυρίως μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, δανειολήπτες και ιδιοκτήτες ακινήτων.


Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν:

1. Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων-εργοδοτών, ανά την επικράτεια, που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δύνανται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Συνεπώς, είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή. Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα, καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αναλογικά, και όλες οι ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού. Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται, με βάση τα νέα δεδομένα, στα 675 εκατ. ευρώ, μόνο για το μήνα Νοέμβριο. Σήμερα, εκτός της επέκτασης του μέτρου, ανακοινώνουμε και μία πρόσθετη πολιτική επιλογή οικονομικής ενίσχυσης των εργαζομένων, ενόψει των εορτών: Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων μέχρι και χθες, 4 Νοεμβρίου 2020, που τίθενται σε αναστολή κατά τον μήνα Νοέμβριο, θα λάβουν, εντός Δεκεμβρίου, αντί για 534 ευρώ, 800 ευρώ, υπολογιζόμενο αναλογικά για τις ημέρες που τέθηκαν σε αναστολή. Η εφάπαξ αυτή οικονομική ενίσχυση στους εργαζόμενους είναι επιπλέον της κάλυψης του δώρου Χριστουγέννων, όπως ήδη έχει εξαγγελθεί και θα εφαρμοστεί. Το κόστος υπολογίζεται στα 215 εκατ. ευρώ.

2. Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, στις οποίες περιλαμβάνεται πλέον το λιανεμπόριο και άλλες δραστηριότητες, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ, πληρωτέου τον μήνα Νοέμβριο, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο, ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, από τον Μάιο του 2021 και έπειτα. Το κόστος υπολογίζεται στα 230 εκατ. ευρώ.

3. Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, στις οποίες περιλαμβάνεται πλέον το λιανεμπόριο και άλλες δραστηριότητες, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο. Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης. Το κόστος υπολογίζεται στα 66 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις ισχύουν οι ρυθμίσεις που πρόσφατα ψηφίσαμε στη Βουλή, και καλύπτουν τους προηγούμενους μήνες.

4. Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή, ανά την επικράτεια, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο. Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης. Το κόστος υπολογίζεται στα 27 εκατ. ευρώ.

5. Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, έως το τέλος του έτους.

6. Επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν και λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, κατά 2 μήνες. Το κόστος υπολογίζεται στα 308 εκατ. ευρώ.

7. Χορηγείται νέα εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ύψους 400 ευρώ, σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, κατ’ αναλογία της ενίσχυσης του Απριλίου. Το συγκεκριμένο μέτρο πολιτικής αφορά σε περίπου 130.000 άνεργους συμπατριώτες μας, που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου μετά την 1η Μαρτίου 2020. Το κόστος υπολογίζεται στα 50 εκατ. ευρώ.

8. Όλες οι επιχειρήσεις που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, πλέον ανά την επικράτεια, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους, ανά την επικράτεια.

9. Επιπλέον όμως, από τον μήνα Νοέμβριο, για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα, το 1/2 της ζημίας τους δεν θα συμψηφίζεται με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, όπως προβλέπεται μέχρι σήμερα, αλλά θα καταβάλλεται άμεσα στους δικαιούχους, και θα πιστώνεται απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Το κόστος υπολογίζεται στα 30 εκατ. ευρώ.

10. Διευρύνεται η λίστα των επιχειρήσεων που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4. Οι επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή, δικαιούνται να συμμετάσχουν στο χρηματοδοτικό σχήμα, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου τους, ενώ λαμβάνουν κατ’ ελάχιστο 2.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι ισχύουν όλα όσα έχουν εξαγγελθεί το Σάββατο, αναφορικά τόσο με τη μη επιστροφή του 50% της ενίσχυσης, όσο και με το δικαίωμα συμμετοχής όλων των ατομικών επιχειρήσεων, καθώς και των νέων επιχειρήσεων. Το κόστος της ενισχυμένης Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4 υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ. Και της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 στα 700 εκατ. ευρώ.

11. Επεξεργαζόμαστε, και σύντομα θα ανακοινώσουμε, νέο σχέδιο για την παράταση πληρωμής των επιταγών.

Δείτε το βίντεο με τις ανακοινώσεις:

12 σχόλια:

  1. TON AFORIZMENO PROTHYPOURGO <KOULH < AUTO POU GRAFO EINE ALITHYNO , APO THN MERA POU ANELABE ,PLIMHRES,KORVIN 19, SIZMOUS,TIFONES,KATAKLIZMOI,METANASTES,KTL,POU DEN EXO XRONO NA ANALISO,KAI POU SHNEXHZETAI H KATARA POU KOUBALAH ,MAS PERHMENOUNE XHROTERES MERES ,PROSOXH ,TOXA GRAPSH KAI TON MARTIO EDO STON BERIOTH,,,EINE GROUSOUZHS,,,,,,,,,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μεγαλύτερή σου αμαρτία ειναι που δεν γραφεις Ελληνικά. Ας ειναι ανορθόγραφα αν ντρέπεσαι ή φοβάσαι. Το μυαλό σου θελουμε, τη σκέψη σου και οχι τις γραμματικές σου γνώσεις. Και για να νοιωσεις καλύτερα, σκέψου μόνο σε τι χάλι μας εφεραν οι σπουδαγμένοι που μας κυβερνούν.

      Διαγραφή
  2. Κατι δε κολλάει στην ολη ιστορία.
    Υπαρχει ιος ,η θνητοτητα σε ηλικιες κατω των 70 είναι παρα πολυ μικρη αλλα τα μετρα που παίρνει η ευρωπη ειναι ενιαία παρα τις διαφορές της καθε χωρας και καταστρέφουν την πραγματική οικονομία(οχι οσων μισθοδοτούντο απο το κρατος)
    Επίσης οποιος διαφωνεί με τα μετρα που παίρνει η κυβέρνηση είναι ψεκασμενος.Το κριτήριο δεν είναι η άρνηση ύπαρξης του ιου ,αλλά η αντιμετώπιση της κατάστασης απο το κράτος.
    Οποιος συμφωνεί ειναι αψέκαστος.
    Και όλα αυτά οχι στην σοβιετια του σταλιν,η στη χιτλερικη γερμανια του μεσοπολεμου,αλλα το 2020 σε μια δημοκρατια Ελληνικού τυπου.
    Με 25%επισημη ανεργία, μετανάστευση μεγαλύτερη των τελευταίων 50 ετων,με τους μισούς Έλληνες να χρωστάνε εφορια,τεβε,δεη.

    Οι επομενες δυο εβδομαδες ειναι κρισιμες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι άδικος ο προβληματισμός σου, η σκέψη σου είναι ρεαλιστική.
      Το όλο θέμα έχει να κάνει με την αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού μοντέλου στην Ελλάδα μας. Οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως και οι ατομικές επιχειρήσεις δεν βοηθούν την οικονομία διότι δεν αποδίδουν ΦΠΑ (κατ'επεκταση και ετήσιους φόρους) αφού το αφεντικό είναι σε άμεση επαφή με τον πελάτη και δεν τον κόβει απόδειξη κρατόντας το ΦΠΑ και πλουτίζοντας ο ίδιος, χάνοντας όμως έτσι το κράτος τους φόρους που χρειάζεται για να λειτουργήσει, με αποτέλεσμα να δανείζεται από το εξωτερικό και να υπερχρεώνεται . Το ίδιο και με τις εργοδοτικές εισφορές τις οποίες δεν αποδίδουν ή αποδίδουν λιγότερες (πλουτίζοντας και πάλι οι ίδιοι) διότι πιέζουν τους εργαζόμενους και τους απειλούν με απόλυση αν ζητήσουν όλη την ασφάλιση. Άρα χάνει πάλι το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία διότι δεν έχουν εισφορές, άρα το κράτος αναγκάζεται να πληρώσει αυτό τις ανείσπρακτες εισφορές άρα κόβει από αλλού για να πληρώσει αυτά που δεν πληρώνουν οι μικροί και μικρομεσαία επιχειρηματίες και επαγγελματίες. Εκτός από τα παραπάνω όλες αυτές οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις κόβουν τζίρους (πελάτες) από τις μεγάλες ανώνυμες εταιρείες. Αυτά τα διαπίστωσαν κατά την οικονομική κρίση μετά το 2010 και τα δρομολόγησαν, δηλ. οτι είχαμε πλούσιους μικροεμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες (υδραυλικούς κλπ γιατρούς δικηγόρους μηχανικούς κλπ) οι οποίοι δεν φορολογούνταν ανάλογα με τα πραγματικά έσοδα τους αλλά από την άλλη είχαμε μονίμως φτωχό κράτος το οποίο το δάνιζαν συνεχώς οι Ευρωπαίοι.
      Με την παρατεταμένη αυτή κρίση και την μη στίριξη των μικρών θα κλείσουν ή θα οδηγηθούν στη δημιουργία ΑΕ και έτσι το κράτος θα έχει να κάνει με τις μεγάλες επιχειρήσεις ΑΕ οι οποίες κόβουν αποδείξεις και αποδίδουν ΦΠΑ άρα θα έχει σταθερά έσοδα για να κάνει αυτά που θέλει ενώ από τις εργοδοτικές εισφορές που επίσης θα εισπράττει σταθερά θα χρηματοδοτεί τα ασφαλιστικά ταμεία και δεν θα αναγκάζεται να συμπληρώνει από τα κρατικά έσοδα και να δανείζεται. Οι εταιρείες τέλος θα αυξήσουν τα έσοδα τους αφού θα αυξήσουν τους πελάτες τους. Οι αποφάσεις είναι παρμένες και δρομολογημένες από την Ευρώπη αφού εκεί έτσι λειτουργεί το σύστημα και αποδίδει, οπότε δεν μπορούμε να το σταματήσουμε. Απλά θα πρέπει να προσαρμοστούμε. Η αλλάζουμε ή χανόμαστε.
      Ελπίζω να το κατάλαβες τώρα.
      (άκουσον μεν πάταξον δε)

      Διαγραφή
    2. Φυσικά θα σε πάταξω.
      1.Η συντριπτικη πλειοψηφία που χρωστάει τεβε εφορία, τράπεζες και έχασε η θα χασει όχι μόνο το σπίτι που πήρε με δανειο, αλλά και τη πατρική περιουσία είναι από τη μικρομεσαία ταξη που θεωρείς ότι πλούτισε εις βάρος του κράτους. Από χούι δε αφήνουν χρέη αλλά επειδή είναι μπατηρια. Άνοιξαν μαγαζί γιατί δε ζούνε την Γερμανία να απασχοληθουν σε εργοστάσια αλλά στη Βέροια που παράγει μόνο χαλβά και ρεβανι.
      2.Οταν πτωχεύσει Α. Ε η μπαταρια είναι εκατομμύρια ευρώ στο κράτος και στους εργαζόμενους και προμηθευτές, στη Βέροια έχουμε τρανό παραδειγμα.
      3.Το μόνοπωλειο και το τραστ Α. Ε. ΘΑ ΑΝΕΒΆΣΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ, όποιος δε το καταλαβενει είναι φιλελεύθερος κοιμωμενος όνειροβατης
      4.Ειναι απόφαση της Ευρώπης να υπάρχουν Α. Ε. και εργάτες όχι μεσαία τάξη αλλά αυτό είναι εις βάρος μας. Αν εσύ επιλέγεις πλούσιο κράτος και πτωχούς πολίτες δεν φταίω εγώ. Αν επίσης πιστεύεις ότι για την πτώχευση της Ελλάδας δεν φταίει το τοπικό κεφάλαιο οι μεγάλο εργολάβοι οι πολιτικοί που διαπλεκοντε με αυτά τα συμφεροντα, οι ελλείψεις κρατικού μηχανισμού ώστε να δώσουν πνοή στην οικονομία και όχι μίζες για να δώσουν τις επιδοτήσεις ει αι πάλι δικό σου πρόβλημα.
      5.Σε άκουσα σε διάβασα, αλλά πιστεύω ότι είμαστε θύματα σχεδιασμών ευρωπαϊκής κλίμακας που σαν πολίτες μικρού κράτους μας έχουν εντελώς χσμνυς

      Διαγραφή
    3. Στον (Ανώνυμος6 Νοεμβρίου 2020 - 7:47 π.μ.)
      Λοιπάμαι αλλά το μοντέλο που σου λέω εγώ και εχθρεύεσαι εσύ αποδίδει στην Ευρώπη για περισσότερο από 100 χρόνια.
      1. Αυτοί που λες ότι χρωστάνε τεβε εφορία κλπ θα χάσουν σπίτια και πατρικές περιουσίες δεν είναι οι μικρό επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες διότι όλοι αυτοί έχουν μεταβιβάσει τα περιουσιακά τους στοιχεία και πτωχεύουν μόνο τις επιχειρήσεις τους και όχι τους ίδιους (είναι γνωστό κόλπο αυτό), σε αντίθεση με τις ΑΕ οι οποίες δεν μπορούν να το κάνουν διότι έχουν πάγια περιουσιακά στοιχεία τα οποία κατασχουν οι πιστωτές. Αυτοί που χάνουν περιουσίες είναι οι απλοί υπάλληλοι που χρωστάνε και τους παίρνουν αυτά που έχουν υποθήκη και είναι στο όνομά τους.
      2. Όταν πτωχεύσει η ΑΕ σου εξηγώ παραπάνω τι γίνεται. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν κάποια πάγια περιουσιακά στοιχεία τα οποία διεκδικούν οι πιστωτές. Όταν πτωχεύσει ο μικρό επιχειρηματίας ή ο ελεύθερος επαγγελματίας και έχει μεταβιβάσει την περιουσία του τι θα πάρουν οι πιστωτές; Καλύτερα να μην σου πω διότι μας διαβάζουν και παιδιά.
      3. Το κόστος παραγωγή δεν το ανεβάζουν οι ΑΕ διότι παράγουν μαζικά και ρίχνουν το κόστος. Αυτές κερδίζουν από τις μεγάλες πωλήσεις. Το Lidi πουλάει πιο φθηνά αλλά κερδίζει από τις πολλές πωλήσεις.
      4. Η Ευρώπη βασίζεται στη μεσαία τάξη (αυτή δημιούργησε τη μεσαία τάξη) και τη διατηρεί διότι αυτή μπορεί να καταναλώνει και ταυτόχρονα να πληρώνει φόρους , βασική προϋπόθεση της οικονομίας. Όσο για τους διεφθαρμένους πολιτικούς με τους διαπλεκόμενους εργολάβους είναι το μόνο που θα συμφωνήσω. Αυτό όμως δεν μειώνει τις ευθύνες των ψευτοεπιχειρηματιών της πατρίδας μας οι οποίοι δρούσαν τόσα χρόνια χωρίς σαφείς κανόνες σχεδόν στο απειρόβλητο.
      Είναι φανερό ότι δεν γνωρίζεις βασικά πράγματα και πετάς απόψεις που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
      Σε κάθε περίπτωση το οικονομικό μοντέλο που έχουμε δεν είναι βιώσιμο για ένα κράτος (απόδειξη ότι μας υπερχρέωσε μαζί με κάποιους άλλους παράγοντες) και θα έπρεπε να το έχουμε αλλάξει. Επειδή δεν επρόκειτο να το κάνουμε μας το επιβάλλουν διότι δεν μπορούν να μας δανείζουν και να μας σώνουν συνεχώς.
      Το μέλλον είναι σε μεγάλες εταιρίες, ας μαζευτούμε οι μικροί να κάνουμε μεγάλες.

      Διαγραφή
  3. Θα ελεγα οτι για πολύ μεγάλο διάστημα, μεγάλο μέρος του πληθυσμού, θα εχει πολύ μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης. Μη ξεχνάμε οτι, δεν κατοικούν εδω μόνον Δημόσιοι υπάλληλοι και ελεύθεροι επαγγελματίες. Πλήθος πολιτων, δεν ειναι καταγραμμένοι πουθενά. Ουτε ταμείο , ουτε τίποτε. Με μεροκάματα που και που, προσπαθούν χρόνια τωρα να πορευτούν. Η απολύτως ελεγχόμενη οικονομία μας, η μη παραγωγική, η οποία λεηλατήθηκε και απο τους Ευρωπαίους ... εταίρους μας, θα ειναι στην εντατική. Πολύ δύσκολα αυτα που έρχονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι καθηγητές της δευτεροβάθμιας, των οποίων η υπηρεσία έχει αναστείλει (τα σχολεία θα είναι κλειστά από Δευτέρα) , θα τεθούν σε αναστολή σύμβασης λαμβάνοντας το 800άρι ή θα αμειφθούν κανονικά; Διότι το δεύτερο είναι πολύ άδικο για όλους τους υπόλοιπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΦΟΒΕΡΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ !!!!
    ΕΣΑΣ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΣΑΣ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μη λες ανοησίες όποιος και να είναι στην εξουσία τα ίδια ακριβώς θα έκανε, διότι τα μέτρα είναι ευρωπαϊκή επιταγή, τα υπογράψαμε και μας έχουν δεμένους.
      Αν θες την άποψή μου ίσως τελικά είναι και η μόνη λύση για να γίνουμε βιώσιμη οικονομία, διότι είχαμε φτάσει στο σημείο να έχουμε πλούσιους πολίτες με φτωχό κράτος διότι όλοι τελικά κλέβαμε το κράτος, άλλος πολύ άλλος λίγο.
      Διάβασε παραπάνω τον (Ανώνυμος 5 Νοεμβρίου 2020 - 8:26 μ.μ.) και θα καταλάβεις.

      Διαγραφή
    2. Εσυ μην λες ανοησιες ,διαβασε τον ανωνυμος 7.47π.μ.

      Διαγραφή
    3. Στον (Ανώνυμος6 Νοεμβρίου 2020 - 9:44 π.μ)
      Διάβασε τον
      Ανώνυμος6 Νοεμβρίου 2020 - 7:15 μ.μ.
      Ομές αλήθειες, οι οποίες θα α φανεί σε λίγα χρόνια αν έχουν βάση.

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ