Quantcast

http://picasion.com/

Άνοιξε ο δημόσιος διάλογος...

Άνοιξε ο δημόσιος διάλογος στη Βέροια που αφορά την χρήση του Παλιού Δικαστικού Μεγάρου που βρίσκεται στην Πλατεία Ωρολογίου. Μετά την επίσκεψη του Δημάρχου Κώστα Βοργιαζίδη και των Βουλευτών Τάσου Μπαρτζώκα και Λάζαρου Τσαβδαρίδη στο ΕΤΑΔ, με σκοπό να «πείσουν» το δημόσιο να το παραχωρήσει στον Δήμο, ξεκίνησε μια δημόσια συζήτηση για το τι είδους χρήση θα μπορούσε να πάρει το συγκεκριμένο κτίριο. 

Η Δημοτική Αρχή σκοπεύει να συστεγάσει την Διεύθυνση Τουρισμού, με το Μουσείο Εκπαίδευσης και την έκθεση σχεδίων του καθηγητή Μουτσόπουλου (δείτε εδώ). Μάλιστα, η αναφορά του Δημάρχου πως είναι ανοιχτός σε νέες προτάσεις, όπως είναι λογικό, έφερε στην επιφάνεια σκέψεις και τοποθετήσεις τόσο απλών πολιτών, όσο και θεσμικών εκπροσώπων. 

Όπως για παράδειγμα της Αντιδημάρχου Γεωργίας Μπατσαρά, η οποία εμφανίζεται «ζεστή», ώστε το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. να βρει επιτέλους στέγη σ' ένα εμβληματικό κτίριο όπως αυτό της Πλατείας Ωρολογίου. 

Από την άλλη πλευρά, ακούστηκαν απόψεις για την επέκταση της Δημόσια Κεντρικής Βιβλιοθήκης, για ενδεχόμενη σύνδεση του κτιρίου με τα γύρω αξιοθέατα (Βήμα Απόστολου Παύλου, Παλιά Μητρόπολη, Εβραϊκή Συναγωγή, Μπαρμπούτα), για τυχόν κέντρο αναψυχής για τους πολίτες, για την έλευση κάποιας δημόσιας υπηρεσίας, ακόμα και για ιδιωτική πρωτοβουλία.

Το μόνο σίγουρο είναι πως όλες οι γνώμες είναι σεβαστές, αν και οι διαδικασίες για την παραχώρηση και την χρήση του κτιρίου θα είναι χρονοβόρες και μπορεί να κρατήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

20 σχόλια:

  1. Nά τό νοικιάσουν γιά 99 χρόνια σέ καμμιά τράπεζα, μαζί μέ τον χώρο σταθμεύσεως, μέ την υποχρέωσι νά τό αναπαλαιώσῃ. Ἔχουν λεφτά οἱ τράπεζες· ἂς κάνουν καί κἄτι καλό.

    Ἐναλλακτικά, νά στεγαστῇ ἐκεῖ ἡ Περιφερειακή Ἑνότης (τέως Νομαρχία) Ἠμαθίας ἢ κἄποια ἄλλη δημοσία ὑπηρεσία, πού σήμερα πληρώνει ἐνοίκιο.

    Μουσεῖα καί ἐκθέσεις ἔχουμε, φθάνουν τόσα. Δέν βγάζουν ψωμί οὔτε φέρνουν κόσμο._

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΩΣΤΟΣ! ΑΠΟ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΩΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΟΦΕΛΟΣ. ΚΑΙ ΤΑΤΟΧΡΟΝΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗ. ΚΑΘΕ ΝΕΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.

      Διαγραφή
  2. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΜΕΣΑ ΘΕΣΗ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ, ΚΑΘΩΣ ΩΣ ΠΡΟΣΒΕΒΛΗΜΕΝΟΣ ΑΠΌ ΤΟΝ ''ΙΟ ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ'', ΕΧΕΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΔΙΑΦΩΤΙΣΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΑΚΡΙΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα περί σύνδεσης του παλιού δικαστηρίου με τα γύρω κτίρια (δες 3ο - 14ο δημοτικά) είναι εκ του πονηρού. Καμία σχέση μεταξύ των δυο κτηρίων δεν υπάρχει πέρα από παλαιότητά τους και τον κοινό κατασκευαστή τους.
    Δεν υπάρχει αντικείμενο - λόγος σύνδεσης πέρα προσωπικά ίσως... συμφέροντα;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πλούτισε η Βέροια απ τα έσοδα των άλλων μουσείων και θα βγάλει ακόμα πιο πολλά απ το μουσείο εκπ/σης!
    Προφάσεις για να "βάλει χέρι" ο Δήμος σε κτήριο που έχει μεγάλο κόστος λειτουργίας.
    Μόνο ιδιώτης ( έστω και ως αναψυκτήριο με μερική χρήση της πλατείας που θα φέρει έσοδα στο δήμο) ή καμιά Δ.Υ. που πληρώνει ενοίκιο.
    Τέρμα τα μεγάλα όνειρα και οράματα με χρήματα των δημοτών. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι για άλλες δουλειές, ειδικά τώρα που χρεοκοπήσαμε και θα είμαστε έτσι για πολλές δεκαετίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όσο και αν σας φαίνεται αστείο αυτό που θα σας πω είναι η μοναδική λύση.
    Αυτό το κτήριο να το πάρει ιδιώτης και να το κάνει καφετέρια-εστιατόριο με τραπέζια στην πλατεία.
    Θα αναβαθμιστεί η πλατεία και θα γεμίσει κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. λογικό ακούγεται. η πλατεια να πάρει ζωή, να "κρατήσει τον κόσμο" όσο περισσότερο γίνεται,για όλο το 24ωρο εάν είναι δυνατόν, αυτός πρέπει να είναι ο στόχος.
      Άκου, "συνδέσει με το σχολείο" που είναι απέναντι!!!

      Διαγραφή
    2. Ο ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΕΙΧΕ ΤΟ ΦΙΛΕΤΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΗΣ "ΕΛΙΑΣ" ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΟΧΙ ΝΑ ΒΓΑΖΕΙ ΚΕΡΔΗ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΝΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ! ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΤΙ;;;
      ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΗ ΠΟΥ ΜΠΗΚΕ ΕΚΕΙ ΠΩΣ ΕΔΩΣΕ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ;

      Διαγραφή
    3. δεν ειναι καθολου αστειο. ο Κριαράς εάν το πάρει θα αλλάξει πρόσωπο η περιοχή.

      Διαγραφή
  7. ΠΗΓΑΝ "ΟΛΟΙ" ΣΤΟ ΕΤΑΔ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ..? ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΑΝΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘ'ΥΛΗ ΑΡΜΟΔΙΟ ΗΜΑΘΙΩΤΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ; ΗΡΕΜΑ ΡΩΤΑΩ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σιγά μην συναινέσει το ΕΤΑΔ για παραχώρηση του κτηρίου. Τα δύο ''φιλέτα'' του ΕΤΑΔ στη Βέροια (Παλαιά Δικαστήρια και Μουσικό Σχολείο) είναι Υποθηκευμένα μέσω του ΕΤΑΔ στην Τρόικα. Μόνο η χρήση επιτρέπεται και αυτή υπό όρους. Παραχώρηση με καμία Κυβέρνηση....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Να λειτουργήσει σαν σχολείο για να ξεπλύνει ο ΔΉΜΟΣ, το αίσχος παλαιότερης δημοτικής αρχής, της μετατροπής του Σχολείου της οδού Μητροπόλεως σε Δημαρχείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Να αποδοθεί στον Λαό. Που θα ελεγε το ΚΚΕ και οι περίοικοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο δαιμόνιος Ελληναράς που θέλει τα πάντα να έχουν να κάνουν με τη διασκέδαση. Μόνο ότι έχει καφέ, φαγητό, ποτό και γυναίκες έχει σημασία. Την αξιοποίηση του Τριποτάμου την θέλουν για βόλτα και καφέ, το εμπορικό κέντρο το έκαναν καφενιακό κέντρο, το παλιό Δικαστήριο καφέ και φαΐ και πάει λέγοντας.
    Αυτοί είναι. Και μετά τους φταίει ο Γιάννης.
    Με αυτό το σκεπτικό εγώ έχω μια καλύτερη πρόταση.
    Να το κάνει ο Δήμος Καζίνο, να κονομίσει αυτός, να φέρει τουρισμό και το κυριότερο να προσφέρει στους θαμώνες δωρεάν καφέδες, ποτά, φαγητό και γυναίκες.
    Τώρα αν κάποιοι χάσουν και κάποια χρήματα και περιουσία δεν χάλασε και ο κόσμος η επένδυση έγινε και φέρνει χρήματα.
    Στο κάτω κάτω τι είναι η Αγία Πετρούπολη μπροστά στο Λας Βέγκας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, να γίνει αίθουσα για κονσέρτα κλασικής μουσικής!
      Τι είναι εδώ Βιέννη;
      Τέτοια μυαλά έκαναν την ανάπλαση των κεντρικών δρόμων και πλατειών και είδαμε τα αποτελέσματα.
      Αν γίνει κάτι( που δε θα γίνει ) να έχει ως στόχο να φέρει κόσμο στην πλατεία, οικογένειες, περαστικούς, τους δημότες της περιοχής. Να γίνει πόλος καθημερινής έλξης. Να πάρει ζωή η πλατεία.
      Οι Βεροιώτες αυτό θέλουν, δε θέλουν μεγάλες ιδέες που θα μας "σώσουν". Εδώ δε μας έσωσε η κεντρική εξουσία ( μας κατέστρεψαν)ο δήμος θα σώσει την κατάσταση; Η δουλειά του δήμου είναι άλλη.
      Όταν η κουβέντα πάει σε τέτοια θέματα οι περισσότεροι δημότες αυτά συζητούν και αυτά θέλουν. Δεν τα ακούει ο Δήμαρχος;

      Διαγραφή
    2. ΑΝΑΛΟΓΟ ΚΤΗΡΙΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΘΕ ΠΟΛΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ. Ή ΚΑΤ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ. ΑΛΛΑ ΕΔΩ Ο Δ.Β. ΕΚΑΝΕ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟ DEAL.

      Διαγραφή
    3. Στον (Ανώνυμος20 Νοεμβρίου 2020 - 12:07 π.μ.)
      οι πλατείες να εξυπηρετούν τους πολίτες όπως λες με καφέδες κλπ αλλά αυτό μπορεί και πρέπει να γίνετε μόνο από τους τριγύρω ιδιώτες και όχι από τους κρατικούς φορείς. Οι φορείς έχουν υποχρέωση να κάνουν αυτά που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να κάνουν οι ιδιώτες αλλά πρέπει να γίνουν με γνώμονα την πολλαπλή αναβάθμιση του επιπέδου των πολιτών, αλλά και την προσέγγιση επισκεπτών την πόλη. Με αυτό το σκεπτικό ο Δήμος να δώσει κίνητρα στα γύρω καταστήματα για δράσεις με κανόνες στην πλατεία αλλά το Παλιό Δικαστήριο θα πρέπει να εξυπηρετεί υψηλούς σκοπούς πολιτισμού με κοινωνικό αντίκτυπο και με προοπτική προσέλκυσης επισκεπτών.

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ