Τα νεφρά είναι υπεύθυνα για την αποτοξίνωση του σώματος. Υπολογίζεται ότι φιλτράρουν περίπου 200 λίτρα αίματος καθημερινά, διαδικασία από την οποία προκύπτουν δύο λίτρα αποβλήτων. Τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τις ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού προωθούνται πίσω στο αίμα. Τα νεφρά παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Η ποιότητα της διατροφής επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία των νεφρών. Κάποιες τροφές την επιβαρύνουν και πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος νεφρικής νόσου. Δείτε ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνετε με μέτρο και ποιες να αποφεύγετε για τη διατήρηση της υγείας των νεφρών.
Κόκκινο κρέας: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνες, κορεσμένα λιπαρά και πουρίνες, επιβαρύνει τη λειτουργία των νεφρών και αυξάνει τον κίνδυνο δημιουργίας λίθων στα νεφρά.
Αλκοόλ: Πρόκειται ουσιαστικά για τοξίνη που πρέπει να φιλτραριστεί από τα νεφρά. Σε υπερβολικές ποσότητες, το αλκοόλ παρεμβαίνει στη λειτουργία των νεφρών, καθιστώντας τα αναποτελεσματικά στο φιλτράρισμα του αίματος.
Αλάτι: Το νάτριο βοηθά σε συνδυασμό με το κάλιο στη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα. Η υπερβολική κατανάλωση όμως, προκαλεί κατακράτηση υγρών και αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
Καφεΐνη: Είναι διεγερτική ουσία που επιταχύνει τη ροή του αίματος και μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Έχει επίσης διουρητική δράση που επηρεάζει την ικανότητα των νεφρών να απορροφούν το νερό και μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση.
Αναψυκτικά & ενεργειακά ποτά: Δεν έχουν καμία θρεπτική αξία, αντίθετα περιέχουν πολλή καφεΐνη, ζάχαρη και τεχνητά γλυκαντικά, χρωστικές και άλλα χημικά. Η τακτική κατανάλωση αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου, το οποίο βλάπτει τον ιστό των νεφρών και επηρεάζει την ικανότητά τους να φιλτράρουν το αίμα.
Τεχνητά γλυκαντικά: Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση δύο αναψυκτικών διαίτης καθημερινά, οδηγούν σε έκπτωση της λειτουργίας των νεφρών
Γαλακτοκομικά: Είναι πλούσια σε ασβέστιο και πρωτεΐνες και αποτελούν σημαντικό κομμάτι της διατροφής. Η υπερβολική κατανάλωση ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία λίθων στα νεφρά. Μελέτες έχουν δείξει ότι η μείωση των γαλακτοκομικών στους πάσχοντες από νεφρική νόσο, καθυστερεί την ανάγκη για αιμοκάθαρση.
Μη βιολογικά τρόφιμα: Δυστυχώς, είναι σχεδόν αδύνατο να απομακρύνει κανείς όλα τα φυτοφάρμακα από φρούτα και λαχανικά. Το σώμα δεν μπορεί να επεξεργαστεί αυτές τις χημικές ουσίες, οι οποίες σωρεύονται με την πάροδο των χρόνων στον οργανισμό. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι πάσχοντες από χρόνια νεφρική νόσο τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο σώμα τους. Οι επιστήμονες εικάζουν ότι τα φυτοφάρμακα προκαλούν οξειδωτική βλάβη στα νεφρά.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
-
Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής 19 Απριλίου 2026 στο Μακροχώρι, με την εμπλοκή τριών οχημάτων. Συγκεκριμένα,
-
Καλλίστρατε + Φωτεινή να σας ζήσει! Ένα νέο ευχάριστο κεφάλαιο άνοιξε στην ζωή του Καλλίστρατου
-
Στο εφετείο απολογήθηκε πως έκανε το έγκλημα μόνο και μόνο για να την «λυτρώσει»
-
Τροχαίο ατύχημα στην Εγνατία οδό, σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 17 Aπριλίου, στο ρεύμα από Κοζάνη προς Βέροια. Σύμφωνα
-
Το χαμηλό αρχικό κόστος λειτουργεί ως «δόλωμα» και μετά «πέφτουν βροχή» τα πενηντάευρα
-
Την παλιά της όψη απέκτησε έπειτα από πολλά χρόνια η πρόσοψη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας. Έπειτα από παρέμβαση του δήμου Βέροιας,
-
Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 75 ετών, η Ανθούλα Λαγού. Η κηδεία της εκλιπούσης θα γίνει σήμερα Τρίτη 21 Απριλίου 2026 και ώρα 18:30,
-
Μαύρη επέτειος: 59 χρόνια από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου
-
O 67χρονος έχασε τη ζωή του κατά την τοποθέτηση αυτοσχέδιας παγίδας για τυφλοπόντικες
-
Έφυγε από την ζωή, σε ηλικία 71 ετών, η Κυριακή Θεοφίλου. Η κηδεία της εκλιπούσης θα γίνει την Τετάρτη 22 Απριλίου 2026 και ώρα 17:45, από ...




Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.