Quantcast

http://picasion.com/

Στη Σουηδία ο Πρωτοψάλτου - Επισκέψεις σε παλάτια και συναντήσεις με ανθρώπους της τέχνης

Στη Σουηδία βρίσκεται εδώ και μερικές ημέρες ο Τάσος Πρωτοψάλτου. Ο Βεροιώτης σκηνογράφος, ενδυματολόγος και σκηνοθέτης όπερας επισκέφθηκε την Στοκχόλμη, συνδυάζοντας προσωπικές και επαγγελματικές υποχρεώσεις. Ο γνωστός καλλιτέχνης είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τα παλάτια της περιοχής και να έρθει σε επαφή με ανθρώπους της τέχνης και του πνεύματος. Ο ίδιος εμφανίστηκε ιδιαίτερα χαρούμενος που είχε την χαρά να γνωρίσει από κοντά τον Σκανδιναβικό πολιτισμό και να αναπτύξει τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες. 

Ο Τάσος Πρωτοψάλτου σπούδασε Θέατρο, Κινηματογράφο, Σκηνογραφία/Ενδυματολογία και Καλές Τέχνες στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας, στην Εθνική Σχολή Κινηματογράφου της Ρώμης, στο Wimbledon School of Art του Λονδίνου και στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στις σχέσεις Παραστατικών και Εικαστικών Τεχνών, στην εικαστική μεταγραφή της δραματουργίας στο πλαίσιο του παραστατικού φαινόμενου καθώς και στην Ιστορία της Όπερας με έμφαση στο σκηνογραφικό και ενδυματολογικό λεξιλόγιο αυτής στο πέρασμα των εποχών. 

Έχει συμμετοχή σε διεθνείς θεατρικές, λυρικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Διδάσκει στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα.

10 σχόλια:

  1. Τελικά ποια είναι η είδηση ; το ότι πήγε στην Στοκχόλμη ή το βιογραφικό του ;
    Έλεος ρε παιδιά.
    Να μας πείτε ότι αναβάλετε το Gala των Χριστουγέννων λόγω COVID 19, να το καταλάβω και να διαμαρτυρηθώ έντονα στην Κυβέρνηση και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πόσα να αντέξουμε τελικά με αυτή την αρρώστια ;
    Αλλά αυτό που διαβάζω ...... όχι όχι, πείτε μας τι θα γίνει με το Gala, αναμένουμε με αγωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΙ ΕΙΓΩ ΠΗΓΑ ΣΤΟΥ ΝΤΡΑΤΣΚΟΥ ΑΛΑ ΝΤΙΠ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΝΕΙΣ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γκαλά φτιάνς ισύ στου Ντράτσκου;

      Διαγραφή
    2. δεν ξερου για γκαλα που λες αλλα ειχε ενα τυρι τσαντηλα....

      Διαγραφή
  3. έλα ρε, καιρό είχες να φανείς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. όταν εχεις μια κακη ζωή κάνεις μπουλιγκ στο οτιδήποτε.
    βέβαια και εσυ ρε βεργιωτη ψαχνεις κλικ λογω κοβιντ 19

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα πω το ιδιο. Ο καθένας με τις ανάγκες του. Προφανώς ο κ. Τασος ηθελε να μας πει τις σπουδαίες σπουδές του και μπράβο του. Και οτι πήγε και στη Σουηδία. Καλά να περάσει οπως αυτος θέλει. Ομως πήγε σε παλάτια , γράφει. Η τέχνη και το πνεύμα τον επέτρεψαν να ρωτήσει απο ποιούς και με ποιες συνθηκες χτίστηκαν αυτα τα παλάτια; Τις Βερσαλίες ας πούμε ξέρει πόσο τέχνη και πνεύμα τις εχτισαν και γιατι τις γκρέμισαν; Και όσο η τεχνη και το πνεύμα υπερίπταται, η κοιλιά ηταν γεμάτη; Για να γεμίσει λοιπόν η κοιλιά, υπάρχουν τα χωράφια σαν της Ημαθίας. Ξερει πως βγαίνει το λάχανο και η χοιρινή στα κάρβουνα; Παλάτια, τεχνη, πνεύμα και λεζάντα, στηρίζονται σε πολύ άσχημες συνθήκες δουλειάς ή δουλείας, σε όλο τον κόσμο. Θα μου πεις όπως τη βολέψει ο καθένας και μακρυά απο το μεροκάματο. Σωστό. Ομως πρώτα απο κάθε φρου φρου και αρώματα, ειναι το λαδωμένο αντεράκι. Εξ άλλου την τέχνη και το πνεύμα, το ειδανε πολλοί απο χορτάτους, όπως απο τους προηγμένους πολιτισμένους Γερμανούς και στον Δεύτερο πόλεμο. Απο την πολύ τέχνη και πνεύμα που εφαγαν πολλοί, απεδήμησαν εις κύριον,πέθαναν ντε δολοφονήθηκαν, εκατομμύρια μή παλατιανοί.
    Γκρουαγκγκγκ. Σόρυ ρεύτηκα. Μιλούσαμε εδω σε ενα τραπέζωμα περι τέχνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Τάσο την επόμενη φορά να επισκευτείς κανένα γκουλαγκ, στην ιερή Σιβηρία. Εκεί εθελοντικά πάντα , και με άριστες συνθήκες , σοβιετικοι καλλιτέχνες εργάζονταν για να χτιστούν μαυσωλεία. Έτσι θα σε αγαπήσουν και οι αριστερόστροφοι λάτρες της τέχνης. Διοτι μισούν τα παλάτια τύπου ,,Ερμιτάζ,,.

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ