Quantcast

http://picasion.com/

Σκόπια: Νέο μπλόκο στον δρόμο για Ε.Ε. - Θέμα ταυτότητας θέτει η Βουλγαρία

Δύο χρόνια μετά την αλλαγή του Συντάγματος -βάσει της συμφωνίας των Πρεσπών- η γειτονική χώρα καλείται να διαχειριστεί το ενδεχόμενο να προχωρήσει και σε νέα αναθεώρηση ύστερα από απαίτηση της… Βουλγαρίας! Η κυβέρνηση της Σόφιας έχει στυλώσει τα πόδια και απειλεί να μπλοκάρει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Βουλγαρία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» από τη Γιουγκοσλαβία. Ωστόσο, δεν αναγνώρισε «μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα, θεωρώντας ότι η γλώσσα που μιλούν οι Σλάβοι είναι διάλεκτος της βουλγαρικής, ενώ και οι Σλάβοι κάτοικοι της γειτονικής χώρας έχουν βουλγαρική καταγωγή. Γνωρίζοντας ότι πλέον ο ευρωπαϊκός δρόμος της «Βόρειας Μακεδονίας» περνά από τη Σόφια, η βουλγαρική κυβέρνηση απαιτεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις για να άρει τις επιφυλάξεις της.

Τα… κάστανα καλείται να βγάλει από τη φωτιά η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία, ως καγκελάριος της προεδρεύουσας χώρας στην Ε.Ε., θα επιχειρήσει να διασφαλίσει την ομαλή ενταξιακή πορεία της «Βόρειας Μακεδονίας». Οι πιέσεις που ασκούνται στη Σόφια είναι πολύ μεγάλες και πολυεπίπεδες.

Απ’ ό,τι φαίνεται, ο δρόμος προς την πλήρη ένταξη δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα αλλά με… αγκάθια. Τόσο η ηγεσία της γειτονικής χώρας όσο και οι πολίτες της θεώρησαν ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών, την οποία ακόμη και σήμερα η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί «κακή», θα αίρονταν όλα τα εμπόδια για να γίνει μέλος της Ε.Ε. Κανείς στη γειτονική χώρα δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι το πρόβλημα δεν ήταν η διαφορά με την Ελλάδα, αλλά διάφορα ουσιώδη ζητήματα με ορισμένα κράτη-μέλη, όπως για παράδειγμα η Βουλγαρία.

6 σχόλια:

  1. Ας βρει η ΕΕ έναν Αλεκσέι κ έναν Κυριακούλοφ να τα ησυχάσουν τα πράγματα....!
    Αμάν ξέχασα χρειάζεται κ έναν Καμενοφ για να ξεπουλήσουν ...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλά κάνουν, αλλά να είστε σίγουροι ότι θα αναγκάσουν και αυτούς να υποχωρήσουν τελικά. Η Γερμανία θέλει να ελέγξει και τα Βαλκάνια και η Αμερική θέλει να βάλει στο ΝΑΤΟ τα Σκόπια για να απομονώσει τη Ρωσία. Άρα η ορθότητα της Ιστορίας θα πρέπει να παραχωρήσει τη θέση της στα συμφέροντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς έτσι και οι δήθεν αντιρρήσεις των Βουλγάρων είναι για να εξασφαλίσουν κάποια ανταλλάγματα, που σίγουρα θέλουν και θα πάρουν κάποια, ανάλογα με το τι θα ζητήσουν.
      Ψυχρή διπλωματία.
      Ο Ναπολέων Βοναπάρτης είπε ότι (Η Ιστορία γράφεται από τους νικητές)
      και εγώ ο Άγνωστος θα συμπληρώσω, (και αλλάζει πάλι από αυτούς).

      Διαγραφή
  3. Δέν εἶναι πανσλαβιστική μήτε βουλγαρική οὔτε τιτοϊκή ψευδο-μακεντόνσκι ἡ συνωμοσία κατά τῆς Μακεδονίας οὔτε φυσικά γερμανική, σιωνιστική εἶναι._

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι χωρίς αποδείξεις; επειδή το λες εσύ;
      Πίστευε και μη ερεύνα δηλ.
      Μεγάλε, έχει δίκιο τελικά το διαδίκτυο που σε γλεντάει.

      Διαγραφή
  4. Η εικόνα-χάρτης είναι παραπλανητική: Δείχνει το ψευδομόρφωμα-νάνο περίπου πιο μεγάλο από τη Βουλγαρία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ