Quantcast

http://picasion.com/

Οι Μακεδόνες δεν αναφέρονται στην ιστορία ως έθνος, ξεκομμένο από τον Ελληνισμό

Του Γιάννη Τσιαμήτρου

Δεν έχουμε συναντήσει στην ιστορία η Μακεδονία να αναφέρεται ως έθνος από ιστορικούς και επιστήμονες. Συγκεκριμένα, σπουδαίες πληροφορίες από ξένη βιβλι-ογραφία μας δίνει για το θέμα ο βαλκανολόγος και ρομανιστής Αχιλλέας Λαζάρου! Σε μια εποχή που υπήρχαν πολλές εθνότητες στις αυτοκρατορίες και μάλιστα στην μεγάλη βυζαντινή αυτοκρατορία! Αντιγράφουμε από την σελίδα 213 του βιβλίου του εν λόγω συγγραφέα με τίτλο ‘Ελληνισμός & Λαοί της ΝΑ Ευρώπης’, τόμος Α΄ (επίσης τα ίδια γράφει στη σελίδα 46):
[…Ηγεμονικές τάσεις διακατείχαν και Σέρβους, των οποίων η χώρα Σερβία, διατελεί διοικητική περιφέρεια του ανατολικού ρωμαϊκού κράτους, θέμα* βυζαντινό! (57). Μεταξύ δε των Σέρβων ηγετών προέχει ο Στέφανος Ντουσάν (1331-1355 μ.Χ.) (58). Ο οποίος υπερβαίνοντας τον καθαυτό σερβικό χώρο και επεκτεινόμενος νότια και σ’ ελληνικό χώρο αυτοαναγορεύεται αυτοκράτωρ Ελλήνων και Σέρβων (59) Διοικεί δε, όπως παρατηρεί ο Βυζαντινός χρονογράφος Γρηγοράς, ‘κατά την εθισμένην Ρωμαίοις δίαιταν» (60). Εξάπαντος η σερβική διερεύνηση δεν επιφέρει εθνολογικές μεταβολές.
Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη του ακαδημαϊκού Ν. Iorga, οι τελευταίοι Σέρβοι δυνάστες τερματίζουν την εξουσία τους με συνείδηση βυζαντινή προσθέτοντας κιόλας στον ελληνικό τίτλο τους και την επωνυμία των Παλαιολόγων…]

Ξένη Βιβλιογραφία και σημειώσεις

57. V. Laurent. “Le theme byzantin de Serbie au XLe siecle”, Revue des Etudes Byzantine (REB) 15, 1957, 185-195.

58. G. Ostrogorski, Etienne et la noblese serbe dans la lute contre Byzance”, Bzan-tion, 22, 1952/

59. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η μνεία μόνον Σέρβων - Ελλήνων, χωρίς παρεμβολή ‘Μακεδόνων’, οι οποίοι, αν υπήρχαν ως εθνότητα ξεχωριστή της ελληνικής, δο-θέντος ότι πρωτεύουσα ήταν τα Σκόπια, θα καταντούσε αδύνατη η παράλειψη.
Ο ίδιος συγγραφέας (Λαζάρου) στο ίδιο βιβλίο στον Δ΄ τόμο στις σελίδες 229, 235, 705-706 και στον Β΄ τόμο στη σελίδα 143 γράφει τα ίδια με συμπληρώσεις, ιδιαίτερα στις σελ. 705-706:

[ … Ο Σ. Ντουσάν υπερβαίνοτας τα καθαυτά σερβικά εδάφη και κατερχόμενος στη Μακεδονία, Θεσσαλία…αναγνωρίζει την ελληνικότητά τους, αφού αυτοαναγορεύεται στα Σκόπια αυτοκράτωρ Σέρβων και Ελλήνων, χωρίς μνεία Βουλγάρων ούτε ‘Μακεδόνων’, στους οποίους στοιχειώδης αναφορά θα ήταν απαραίτητη, αν υπήρχαν στη συγκεκριμένη περιοχή, πολύ περισσότερο και λόγω ορισμού της πόλεως των Σκοπίων ως πρωτεύουσας του κράτους του.
Αλλά ως σερβική δεν επιφέρει εθνολογικές μεταβολές. Διότι είναι αποκλειστικά στρατιωτική. Μάλιστα, σύμφωνα με παρατήρηση του ακαδημαϊκού N. Iorga, οι τελευταίοι Σέρβοι δυνάστες, οι οποίοι είχαν προσθέσει στον ελληνικό τίτλο τους και το όνομα των Παλαιολόγων, τερματίζουν τη βασιλεία τους με τη συνείδηση ότι απέβαλαν τον σλαβισμό και έγιναν δεκτοί στη βυζαντινή ενότητα, την οποία πρώτα με την κατάτμηση του κράτους ώθησαν στο χάος, που προηγήθηκε της οθωμανικής αυτοκρατορίας…..].
* Θέμα στο Βυζάντιο ήταν διοικητική περιφέρεια της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Αρχικά ήταν στρατιωτική από το 7ο μ.Χ. αιώνα και κατέληξε αργότερα πολιτική.

3 σχόλια:

  1. ΓΙΑΝΝΗ,
    ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΕΙΣ. ΕΧΟΥΝ ΧΙΛΙΟΕΙΠΩΘΕΙ ΚΑΙ ΞΑΝΑΓΡΑΦΤΕΊ ΑΠΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΑΙΟΝΤΕΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ - ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΚΑΙ ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΟ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΠΟΨΗ ΑΡΚΕΙ ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΟΒΑΡΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΣ "ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ" ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ.
    ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΟΤΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΗΠΑ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΑΣΠΡΟ ΜΑΥΡΟ. ΤΕΛΕΥΤΑΊΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ. ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΣΠΑΣΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΟΓΓΟΛΟΥΣ. ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟΣΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ( ΘΕΜΑ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ) ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΣΗΜΑΝΤΗ ΔΥΝΑΜΗ.
    ΑΥΤΟ ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΔΕΥΤΕΡΕΣ ( ΚΡΥΦΕΣ ) ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. ΕΝΩ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΑΠΕΙΛΩΝ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΑΡΑ ΕΜΕΙΣ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΣΚΟΛΗ ΣΤΙΓΜΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ. ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΕΤΑ ΘΟΛΟ ΚΑΙ ΎΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΑΡΑ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Γιάννης Κ. Τσιαμήτρος είμαι. Αγαπητέ μου, καλά έκανες τη παρατήρησή σου και ευχαριστώ Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί απο τον τόπο μας (Ελλάδα) που εδώ και πολλά χρόνια ενδίδουν σε εθνότητα Μακεδονική και γλώσσα Μακεδονική και τη προσφέρουν στους Σλάβους. Να μην αναφέρουμε κομματικούς σχηματισμούς, πολιτικούς και μεμονωμένους πολίτες. Αρα, δεν μας φταίνε μόνο οι ξένοι (Ευρωπαίοι και Αμερικανοί), αλλά και ο ίδιος ο εαυτός μας κατά ένα μεγάλο ποσοστό!! Μήπως ο κύριος εχθρός είναι απο μέσα ?

      Διαγραφή
  2. Στην Βαβυλώνα και στα Ιεροσόλυμα υποδέχτηκαν τον Μέγα Αλέξανδρο ως Έλληνα βασιλέα, αλλά ποιος θα τα πει στα παιδιά? Γέμισαν τα σχολεία με μαρξιστές, υλιστές και εθνομιδενιστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ