Quantcast

http://picasion.com/

Το εργαστήρι της «καταστροφής» στη Βέροια

Παιδιά διαλύουν χαλασμένες ηλεκτρικές συσκευές και φτιάχνουν καινούργιες
Σ' αυτό το εργαστήρι στη Βέροια, που ονομάζεται «καταστροφής», τα παιδιά μαθαίνουν πως ό,τι σπάει …κολλάει, ό,τι χαλάει, φτιάχνεται ή μετατρέπεται σε κάτι καινούργιο και πως από μια καταστροφή μπορούν να προκύψουν οφέλη. Στην Ημαθία, παιδιά που έχουν υποστεί κακοποίηση και φιλοξενούνται σε δομή του συλλόγου Πρωτοβουλίας για το Παιδί, είναι ελεύθερα μία φορά την βδομάδα, να «τα σπάσουν». «Όχι φυσικά να προκαλέσουν καταστροφές αλλά, διαλύοντας ένα μηχάνημα, να μάθουν τα εξαρτήματα ως έναν τρόπο αντίστροφου τεχνικού σχεδιασµού (reverse engineering) αλλά και τον τρόπο χρήσης των εργαλείων», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εμπνευστής του εργαστηρίου και εθελοντής στη δομή, Λευτέρης Σιάκης.
Eδω τα παιδιά μαθαίνουν πως ό,τι σπάει …κολλάει, ό,τι χαλάει, φτιάχνεται ή μετατρέπεται σε κάτι καινούργιο

Όπως διευκρινίζει, πρόκειται για ένα εργαστήριο, όπου τα παιδιά μαθαίνουν να αποσυναρμολογούν- «καταστρέφουν» παλιές ή χαλασμένες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές που προμηθεύονται από κατάστημα που τις συλλέγει για ανακύκλωση. Στη συνέχεια, τα υλικά ανακυκλώνονται ή επαναχρησιμοποιούνται για τη δημιουργία δικών τους συσκευών. «Έμπνευσή μου ήταν τα δικά μου παιδικά χρόνια, όταν θεωρούσα πώς ό,τι έμπαινε στο σπίτι, έπρεπε να ανοιχτεί! Έτσι, λοιπόν, ξεκινήσαμε με την Πρωτοβουλία αυτό το εργαστήριο που το ονόμασα, απενεχοποιημένα, «καταστροφής» προκειμένου να τραβάει το …σκοτεινό ενδιαφέρον των παιδιών», λέει γελώντας ο κ. Σιάκης.
Tα παιδιά αποσυναρμολογούν κα συναρμολογούν ξανά μία συσκευή

Τα παιδιά που συμμετέχουν στο εργαστήρι μαθαίνουν να χειρίζονται διάφορα εργαλεία για να αποσυναρμολογήσουν τις συσκευές, μαθαίνουν τα κάθε λογής εξαρτήματα και να φτιάχνουν μ’ αυτά καινούργια, χρηστικά ή διακοσμητικά, αντικείμενα. «Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος που αντιλαμβάνονται τη χρήση, για παράδειγμα, ενός κατσαβιδιού ενώ κάποια έχουν μάθει να χειρίζονται το κολλητήρι πολύ καλύτερα από έναν ενήλικο», λέει ο κ. Σιάκης, ο οποίος εργάζεται ως ψυχοθεραπευτής ενώ έχει ολοκληρώσει και σπουδές πολιτικού μηχανικού.

Tα παιδιά μαθαίνουν παίζοντας

Η Πρωτοβουλία για το Παιδί είναι Σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ειδικά πιστοποιημένος Φορέας παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας. Πεδίο δράσης του είναι η φροντίδα και η προστασία παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο: παιδιών που είναι ορφανά, ή προέρχονται από οικογένειες που δυσλειτουργούν ή είναι διαλυμένες. Τα παιδιά αυτά βιώνουν την παραμέληση, την ψυχολογική, σωματική και σεξουαλική βία, την περιθωριοποίηση και την απόρριψη, τόσο μέσα στο σπίτι, όσο και μέσα στο σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον.

1 σχόλιο:

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ