Quantcast

http://picasion.com/

Δυσκοιλιότητα: 5 αιτίες που την προκαλούν

Η δυσκοιλιότητα ως σύμπτωμα κακής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος και του εντέρου ειδικότερα, ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Η περιστασιακή δυσκοιλιότητα μάλιστα εμφανίζεται ακόμα πιο συχνά, καθώς μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες. Αυτό που συμβαίνει ουσιαστικά στον οργανισμό που εμφανίζει δυσκοιλιότητα, είναι η χαμηλή κινητικότητα του εντέρου, το οποίο κάνει πολύ λιγότερες κινήσεις από τον φυσιολογικό μέσο όρο και άρα δεν επιτελεί το έργο του. 

Η δυσκοιλιότητα δε, συνοδεύεται συνήθως από δυσφορία, αίσθηση φουσκώματος, στομαχική πίεση, έλλειψη όρεξης ακόμα και πόνο στην κοιλιακή χώρα, ενώ ενίοτε αναφέρονται ως συμπτώματα η ναυτία, αλλά και οι κράμπες. 

Είναι φανερό πως πρόκειται για μία πολύ άβολη κατάσταση, από την οποία ο οργανισμός αναζητά ανακούφιση. Πριν φτάσουμε στον τρόπο αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας όμως, ας δούμε πέντε βασικές αιτίες που προκαλούν την εμφάνισή της.

1. Διατροφή

Η έλλειψη φυτικών ινών, το «πρόχειρο» φαγητό, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και η μειωμένη ενυδάτωση του οργανισμού μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκοιλιότητα καθώς επηρεάζουν τη λειτουργία του εντέρου. Μια ισορροπημένη διατροφή, με άφθονη κατανάλωση νερού, είναι ο ασφαλέστερος δρόμος για να αποφύγουμε την εμφάνισή της.

2. Άγχος

Το στρες και οι αγχώδεις καταστάσεις που μπορεί να βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος στο πλαίσιο της προσωπικής ή της επαγγελματικής του ζωής, είναι δυνατόν να επηρεάσουν τον οργανισμό συνολικά και ειδικά τη λειτουργία του εντέρου, με αποτέλεσμα να εμφανίζει δυσκοιλιότητα.

3. Εγκυμοσύνη

Η πλειοψηφία των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ιδίως προς το τέλος της, εμφανίζουν δυσκοιλιότητα. Καθώς το έμβρυο μεγαλώνει και το σώμα της γυναίκας προσαρμόζεται σε αυτό, μπορεί να επηρεαστεί η λειτουργία του εντέρου και να προκληθούν ζητήματα δυσκοιλιότητας. Γενικότερα εξάλλου είναι έως και τρεις φορές πιο πιθανή η εμφάνιση δυσκοιλιότητας στις γυναίκες από ό,τι στους άντρες.

4. Ταξίδι

Πάρα πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν περιστασιακή δυσκοιλιότητα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Η λειτουργία του οργανισμού επηρεάζεται από την αλλαγή περιβάλλοντος και το έντερο είναι κατεξοχήν το όργανο που εμφανίζει συμπτώματα. Ως αποτέλεσμα, είτε πρόκειται για διακοπές είτε για επαγγελματικό ταξίδι, αυτός που υποφέρει από δυσκοιλιότητα, δεν μπορεί να το ευχαριστηθεί.

5. Τρόπος ζωής

Είναι αλήθεια ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής στο σύνολό του επηρεάζει την υγεία του εντέρου σε διάφορα επίπεδα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως, βάσει στοιχείων της Αμερικανικής Γαστρεντερολογικής Ένωσης, το 16% των Αμερικανών εμφανίζει κάποια στιγμή προβλήματα δυσκοιλιότητας: Η καθιστική ζωή, η έλλειψη άσκησης, η διατροφή, το στρες και ιδίως ο συνδυασμός όλων αυτών των παραγόντων, ευνοεί την εμφάνιση δυσκοιλιότητας στον οποιονδήποτε.

2 σχόλια:

  1. ένα ζεστό ρόφημα το πρωί και ένα ποτήρι νερό θέλει, δοκιμάστε το.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΤΖΟΚΕΡ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ