Quantcast

http://picasion.com/

Κορωνοϊός - Οδηγίες ΕΟΔΥ: Έτσι θα ανοίξουν τα Σχολεία

Οδηγίες προς τις εκπαιδευτικές μονάδες σχετικά με τη λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό 2019-nCoV, τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς του και τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση εμφάνισης περιστατικού ύποπτου για λοίμωξη από αυτόν, δίνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας σε μία προσπάθεια να καθοδηγήσει σωστά την εκπαιδευτική κοινότητα, λίγες ημέρες πριν από το άνοιγμα των σχολείων (στις 14 Σεπτεμβρίου) δίνει συμβουλές ανά βαθμίδα, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια.

Ωστόσο τονίζει ότι η συνέχιση της λειτουργίας των σχολείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού–που αναμένεται ότι θα συνεχιστεί κατά τους επόμενους μήνες– είναι εξαιρετικά σημαντική. Η ασφαλής λειτουργία των σχολείων έχει θεμελιώδη σημασία, ώστε να προληφθεί κατά το δυνατόν η διασπορά του ιού στον χώρο των σχολείων. Εξαιρετικά σημαντικό είναι επίσης, στη περίπτωση που υπάρξουν κρούσματα σε μια σχολική μονάδα, να περιχαρακωθεί η διασπορά ώστε να μειώσει τον αριθμό δευτερογενών κρουσμάτων ιδιαίτερα σε άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Μάλιστα αναφέρει και την πιθανότητα να αλλάξουν τα δεδομένα: «Ωστόσο, άλλες μορφές λειτουργίας (π.χ. εξ αποστάσεως διαδικτυακή διδασκαλία σε συνδυασμό με εναλλάξ παρουσία στο σχολείο μέρους των μαθητών) μπορεί να απαιτηθούν εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα μεταβληθούν –είτε στο σύνολο της χώρας είτε σε επιμέρους πιο επιβαρυμένες περιοχές– και θα πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα για αυτό».

Ενδεικτικά, τα μέτρα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ περιλαμβάνουν:

• προσπάθεια για τήρηση αποστάσεων μεταξύ μαθητών και μαθητών-εκπαιδευτικών, όσο είναι εφικτό, σε συνδυασμό με τη λειτουργία του σχολείου σε σταθερές ομάδες παιδιών οι οποίες συστηματικά δεν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους
• συχνή και ορθή εφαρμογή υγιεινής των χεριών (πλύσιμο με σαπούνι και νερό ή/και εφαρμογή αντισηπτικού χεριών)
• σωστή χρήση κατάλληλης προστατευτικής μάσκας (υφασμάτινης ή απλής χειρουργικής) τόσο από εκπαιδευτικούς όσο και από μαθητές, με μέριμνα για τη σχετική εκπαίδευση· στο σχολείο συνιστάται η ευρεία χρήση υφασμάτινης μάσκας (με ελάχιστες εξαιρέσεις), αλλά μπορεί να χρησιμοποιείται και απλή χειρουργική μάσκα
• καλός αερισμός των αιθουσών, καθαριότητα χώρων και τακτική εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες
• αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων μαθητών και επίσκεψης στο σχολείο άλλων ατόμων όταν αυτό δεν είναι απαραίτητο
• αποχή από το σχολείο όσων εκδηλώνουν πυρετό ή/και άλλα συμπτώματα συμβατά με COVID-19, προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Τα συχνότερα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19 στα παιδιά είναι πυρετός και βήχας. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι:


• Δυσκολία στην αναπνοή
• Μυαλγίες
• Ρίγος
• Πονοκέφαλος
• Δυσκαταποσία
• Ρινική καταρροή/συμφόρηση
• Ναυτία / έμετος
• Κοιλιακός πόνος, διαρροϊκές κενώσεις

15 σχόλια:

  1. Τό ἀπόγευμα τά παιδιά/οἱ ἔφηβοι θά πηγαίνουν στό κλειστό γυμναστήριο γιά προπόνησι π.χ. στό kickboxing ἢ στό μπάσκετ, χωρίς ἀποστάσεις καί χωρίς μάσκες οὔτε γιά τούς ἀνηλίκους οὔτε γιά τούς προπονητές φυσικά, ὅπως εἶναι τό φυσιολογικό, τό παιδαγωγικῶς σωστό, τό ὑγιές.

    Τό ἄλλο πρωΐ, ὣς τό μεσημέρι, τά ἴδια παιδιά θά ἔρχωνται στό σχολεῖο ὅπου θά ἐκβιάζωνται μέ παρατηρήσεις, ἐπιπλήξεις καί ἀπειλές νά τηροῦν ἀποστάσεις, νά φορᾶνε φίμωτρα-μάσκες, θά βλέπουν δέ μασκοφόρους τούς διδασκάλους/καθηγητάς των! Διότι ὡς γνωστόν, ἂν δέν φορᾷς μάσκα στήν τάξι, κινδυνεύουν οἱ παπποῦδες σου μέ... διασωλήνωσι! Ἂν δέν φορᾷς μάσκα στό γυμναστήριο, οὐδείς διατρέχει τόν παραμικρό κίνδυνο.
    Πῶς «εἰδικοί» καί ὑποτίθεται πεπαιδευμένοι πολιτικοί θέτουν τήν ὑπογραφήν των ὡς εἰκῇ κάτωθεν τέτοιων παρανοϊκῶν μέτρων εἶναι ἀπορίας ἄξιον._

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που δεν έχεις καταλάβει φίλε μου είναι ότι αν σε ένα σχολείο υπάρξει κάποιο περιστατικό με κορονοϊό, οι γονείς του παιδιού θα απειλούν με μηνύσεις από τον εκπαιδευτικό και τον Διευθυντή μέχρι την Υπουργό Παιδείας, για τα μέτρα που υποτίθεται δεν πήραν. Αν όμως το παιδί κολλήσει τον ιό σε ένα γυμναστήριο, δε θα ανοίξει μύτη, γιατί στο γυμναστήριο πηγαίνουν τα παιδιά με ευθύνη των γονιών και όχι του κράτους. Άρα το ζητούμενο δεν είναι αν η μάσκα θα προστατεύσει τα παιδιά, αλλά τίνος ευθύνη θα είναι αν ορισμένοι κολλήσουν. Ο καθένας φυλάει τα νώτα του σ' αυτή τη χώρα.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ με τον προλαλήσαντα. Προφανώς και κανείς πολιτικός δεν νοιάζεται για την υγεία κανενός. Την αποφυγή ευθύνης, αν τύχει η στραβή, θέλουν να εξασφαλίσουν μεταθέτοντάς την αναλόγως στον δάσκαλο/στον γονιό/στον εκάστοτε επιχειρηματία ιδιοκτήτη γυμναστηρίου/εστιατορίου/κλπ κλπ. Γι΄αυτό και είναι ακόμη πιο εξοργιστική η "αποφασίζουμε και διατάζουμε" πολιτική τους (όλων των χώρων και χρωμάτων, εφόσον ουσιαστικά την ίδια πολιτική ασκούν). Γιατί νοιάζονται απροκάλυπτα μόνο για την ανούσια θέση την οποία καλύπτουν προσωρινά. Οι υπόλοιποι εμείς, τους οποίους υποτίθεται αυτοί εκπροσωπούν, μας έχουν για σκαμνάκια για να ανεβαίνουν στους θώκους τους.

      Διαγραφή
  2. Εχεις παιδια , ασχετε αμπελοφιλοσοφε ? Εαν ειχες θα ηξερες πως πανε στον αθλητισμο και τι μετρα εχουν ληφθει απο τους συλλογους . Αντε ο καθε Επιστημονας επαγγελματικου λυκειου εγινε και φιλοσοφος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δέν ἔγραψα καμμία (ἀμπελο)φιλοσοφία οὔτε κἄτι πού χρειάζεται ἰδιαίτερες ἐπιστημονικές γνώσεις, ἄνθρωπέ μου. Ἔφερα ἕνα παράδειγμα βάσει τῶν ἰσχυουσῶν τραγελαφικῶν κοινῶν ὑπουργικῶν ἀποφάσεων (Κ.Υ.Α.) μέ πρόσχημα τόν κοροϊδοϊό. Εὐτυχῶς, μέχρι αὐτήν τήν στιγμή πού πληκτρολογῶ τήν ἀπάντησι, ἡ σατανοκίνητος κυβέρνησι τοῦ Κούλη ΔΕΝ ἐπιβάλλει ἀποστάσεις καί μάσκες στήν προπόνησι/στά κλειστά γυμναστήρια. Μακάρι νά συνεχίσῃ τοῦτο, διότι αὐτό εἶναι τό σῷφρον. Θά ἦταν ἀδύνατον ἄλλωστε· θά ὡδηγοῦσε σέ κλείσιμο τῶν γυμναστηρίων καί κατάργησι τῶν ὁμαδικῶν ἀθλημάτων, τῆς πυγμαχίας, τῆς πάλης καί τῶν πολεμικῶν τεχνῶν.

      Ἀπεναντίας, δυστυχῶς στά σχολεῖα, ἡ ἀλλοπρόσαλλος Κ.Υ.Α. ἀριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 53452/31-08-2020 ἐπιβάλλει τήν μασκοφορία καί τίς ἀποστάσεις. Δέν βλέπεις τήν ἐξώφθαλμη ἀντινομία; Δέν κατανοεῖς τόν παραλογισμό; Οἱ ἀπόφοιτοι Ἐπαγγελματικοῦ Λυκείου, πού ὑποτιμᾷς καί εἶχα τήν τιμή νἀ ἔχω μαθητές τήν βλέπουν πάντως.

      Ὡς ἐκπαιδευτικός, σέ διαβεβαιῶ κατηγορηματικῶς ὅτι ἡ μασκοφορία παιδαγωγῶν καί παιδευομένων εἶναι ἄκρως ἀντιπαιδαγωγική. Ἡ δέ ἐπιστημονική κοινότης δέν συμφωνεῖ ὑπέρ τῶν μασκῶν. Π.χ. στήν Ὁλλανδία δέν συνιστῶνται κἂν γιά τόν γενικό πληθυσμό, πολλῷ δέ μᾶλλον δέν ἐπιβάλλονται σέ μαθητές οὔτε σέ ἐκπαιδευτικούς.

      Ὁ ἴδιος ὁ πολύς Τσιόδρας, ἐδήλωσε προχθές σέ σπασμένα ἑλληνικά πώς οἱ μάσκες εἶναι «μαχαίρι μέ δύο ὄψεις». Σέ καλά ἑλληνικά αὐτό σημαίνει δίκοπο μαχαίρι. Ξέρεις τί σημαίνει ἡ φράσι «δίκοπο μαχαίρι» ἢ χρειάζεσαι ἀπόφοιτο ΕΠΑ.Λ. νά σοῦ τήν ἐξηγήσῃ;

      Διαγραφή
  3. Κυριε εσυ θα φορας μασκα , αφου δεν πιστευεις στην αιθουσα? η αναρχια στο internet αλλα στα αλλα οπως μας βολευει? Θα παραιτηθεις απο την θεση σου αφου δεν πιστευεις στον ιο και στην μασκα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σταματα μας τα εκανες τσουρεκια DH

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αδέλφια! Κάντε λίγο υπομονή. Τα μασκέ πάρτι στα σχολεία, πάνω από τρεις ημέρες δεν θα αντέξουν. Είναι μία αντιμετώπιση ανυπόστατη και ψευδής. Όπως ο Βαρθολομαίος, έβαλε στην αρχή μάσκα, αλλά επειδή δεν το πίστευε και αναγκάσθει, μετά το κράξιμο του κόσμου, τώρα δε φοράει. Εγώ θέλω να ξεκινήσουν τα σχολεία με μάσκες, για ξεμπροστιαστούν οι ανίκανοι και εντολοδόχοι της κυβέρνησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγησίλαος Τριπόδης8 Σεπτεμβρίου 2020 στις 8:19 π.μ.

    Κανονικά, θα πρέπει ένας εισαγγελέας να επέμβει στην περίπτωση του Demetriou, διότι προτρέπει τον κόσμο σε απειθαρχία, ως εκπαιδευτικος. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσως να έχεις δίκιο. Ωστόσο εσύ και όλοι οι υπέρμαχοι της μάσκας πώς είστε τόοοοοσο σίγουροι ότι η μάσκα πραγματικά δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα; Εφόσον πράγματι υπάρχουν πάμπολλες μελέτες (ψάξε στο διαδίκτυο σε σοβαρά επιστημονικά sites) που προειδοποιούν για πολλά και σοβαρά προβλήματα που προκαλούνται από την παρατεταμένη χρήση μάσκας. Δηλαδή αν το παιδί σου γλιτώσει από τον covid αλλά πάθει κανένα χρόνιο σύνδρομο αναπνευστικό (γιατί το παιδί σου θα πάθει που θα φοράει μάσκα ώρες ολόκληρες κάθε μέρα, αλλά ίσως κι εσύ αν είσαι σε ανάλογη δουλειά) ή ακόμη και έμφραγμα σε εξτρήμ περιπτώσεις, τότε δεν σε νοιάζει; Γιατί, ξαναλέω, πώς είσαι σίγουρος για την ασφάλεια της μάσκας; Επειδή σου το είπε ποιος; Κάποιος ειδικός; Μα και άλλοι ειδικοί σου λένε να μην φοράς. Βασικά, και οι ίδιοι ειδικοί που σήμερα σου λένε να φοράς, χθες σου έλεγαν να μην φοράς. Πώς με τόση ευκολία και σιγουριά επιλέγεις την μία άποψη και όχι την άλλη; Ειλικρινά, δεν το καταλαβαίνω ρε παιδιά. Δηλαδή να έχουμε όλοι την άποψή μας, αλλά εδώ πρόκειται για την πραγματική ζωή. Μήπως φεύγουμε από το ένα κακό και πέφτουμε σε άλλο; Δεν προβληματίζεστε καθόλου δηλαδή; Μάσκα και γιούχου όλα τέλεια;

      Διαγραφή
    2. Για να μην κινδυνευσουν τα παιδια οπως λες πρεπει να μην ανοιξουν τα σχολεια. Ολα γινονται για το χρημα ομως, η κυβερνηση δεν μπορει να πληρωνει τους δασκαλους και να καθονται, οι ολους αυτους που εκμεταλευονται καταστασεις ξερεις ποσες ποσοι καθονταν και πληρωνονταν στο lock down ? Ξοδευουμε τουλαχιστον 1 εκτμ ευρω καθε μερα με τον Ερντογαν και τις βλακειες του εβρο - αιγαιο κτλπ. Δεν εχουν μεινει χρηματα για παιδεια λιγοτερα παιδια στην ταξη κτλπ. Βρες λυση . Χωρις μασκα τα παιδια στην ταξη θα ειναι σαν μια βομβα που θα την μεταφερουν στα μελη της οικογενειας

      Διαγραφή
    3. Ποῦ τήν εἶδες τήν προτροπή σέ ἀπειθαρχία, κουκκουλοφλῶρε συκοφάντη; Ἐν πάσῃ περιπτώσει, ἰδού ἡ Ῥόδος, ἰδού καί τό πήδημα. Δέν σ' ἐμποδίζει κανείς νά στείλῃς μία μηνυτήριο ἀναφορά πρός τήν Εἰσαγγελία. Εἶναι δωρεάν καὶ γίνεται καί ἠλεκτρονικῶς. Βλ. https://eisagelia.wordpress.com/contact/ Γίνεται καί ἀνωνύμως, στεῖλε ἀνώνυμο γράμμα ἂν σοῦ βαστάῃ. Ἄντε γιατί πολύ ἀέρα πήρατε καί γράφετε ὅ,τι σᾶς κατεβῇ, οἱ χαρδαλοχαφιέδες!

      Διαγραφή
    4. Απορίες, εύλογες θεωρώ:Δηλαδή τι μου λες; Ότι ζούμε το φοβερό δίλημμα "ή μάσκα ή θάνατος"; Το άλλο δίλημμα είναι "ή μάσκα ή οικονομική καταστροφή, φτώχεια, πείνα, θάνατος"; Η μάσκα λοιπόν είναι η λύση που περιμέναμε τόσον καιρό; Τώρα λοιπόν σωθήκαμε; Ήταν τόσο απλό; Τότε γιατί ολόκληρο lockdown αφού ήταν τόσο απλό; Να ρωτήσω και κάτι; Γιατί δεν αφήνουν την επιλογή όσοι γονείς μπορούν ή δεν θέλουν, να μην στείλουν τα παιδιά στο σχολείο; Με λιγότερα παιδιά δεν θα περιοριζόταν και ο κίνδυνος για τα υπόλοιπα και γενικότερα για τον κοινωνικό περίγυρο; Δεν θα κρατήσει άλλωστε και για πάντα η έξαρση της μετάδοσης. Γιατί ο εξαναγκασμός για την μάσκα, ο εξαναγκασμός για το σχολείο και γενικά ο εξαναγκασμός; Κανένα παιδί χωρίς μάσκα στο σχολείο, άμα δεν θες μάσκα μην το στέλνεις, αλλά άμα δεν το στείλεις θα μείνει από απουσίες. Άρα εξαναγκαστικά θα στείλεις το παιδί σου στο σχολείο με μάσκα. Γιατί δεν έχεις ούτε την επιλογή της κατ' οίκον εκπαίδευσης. Δεν έχεις επιλογές, έχεις μόνο μάσκα. Δεν σε προβληματίζει ότι έχεις μόνο μάσκα και όχι επιλογές; Και υπεύθυνος είναι ο γονιός αν το παιδί δεν φοράει την μάσκα όσο είναι στο σχολείο. Κακός γονιός. Δεν σε προβληματίζει ότι ξαφνικά αν ανησυχείς για το παιδί σου είσαι κακός γονιός; Πολύ φοβάμαι φίλε μου ότι καθόλου δεν έχουμε αντιληφθεί ότι μας έχουν στριμώξει στη γωνία. Και ό,τι λέμε εδώ και αλλού, να 'χαμε να λέγαμε.

      Διαγραφή
  7. Ο Demetrios μιλάει με ορθά επιχειρήματα και δεν λέει αερολογίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εσύ ανήκεις στην κατηγορία των ρουφιάνων που τ'άχει καλά με τους συνεργούς της εκτεταμένης διαφθοράς της κοινωνίας? Και εγώ εκπαιδευτικός είμαι και θα παρατηρώ ότι πέφτει στην αντίληψή μου. Ο νοών νοείτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ