Quantcast

http://picasion.com/

Καρανικόλας: «Μήπως τελικά το «πηγάδι» είναι ένα;»

Για την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορούσε την συζήτηση για το Χιονοδρομικό Κέντρο των 3-5 Πηγαδιών τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος της Ηρωϊκής Πόλης της Νάουσας Νίκος Καρανικόλας. Διαβάστε αναλυτικά: «Από τον περασμένο Σεπτέμβριο που αναλάβαμε την διοίκηση του Δήμου, μία από τις πρώτες κινήσεις που κάναμε ήταν να δημιουργήσουμε μία Επιτροπή η οποία κατέγραψε πλήρως τις υποδομές του Χιονοδρομικού Κέντρου των 3-5 Πηγαδιών. Από εκείνο τον καιρό ήταν ξεκάθαρη για μας -και με απόλυτη λεπτομέρεια- η κατάσταση των υποδομών του χιονοδρομικού σε αντίθεση με το απαράμιλλο φυσικό κάλλος του βουνού μας. Δρόμοι, λιφτ, συρόμενα, καταφύγια και σαλέ σε άσχημη ή τραγική κατάσταση.

Η λύση ήταν μία. Ένας διαγωνισμός μακροχρόνιας μίσθωσης και η συνεργασία με κάποιον αξιόπιστο επενδυτή. Στοιχεία που θα οδηγούσαν στην ανάπτυξη και την θωράκιση του χιονοδρομικού μας κέντρου όπως όλοι το φανταζόμαστε. Ως ένα «κύτταρο» ανάπτυξης δωδεκάμηνης λειτουργίας. Πολλοί έχουν αναφερθεί σε αυτό το μοντέλο, οπότε δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος να επαναλάβω τις σκέψεις που όλοι μας λίγο πολύ μοιραζόμαστε.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Νάουσας διαφώνησε με την πλήρη πρόταση που καταθέσαμε τότε και κατέληξε στην συμβιβαστική λύση μιας σύμβασης δύο ετών μέχρι να «ωριμάσει» το όλο ζήτημα.Στον διαγωνισμό του Δεκεμβρίου εμφανίστηκε μόνο μία εταιρεία ενδιαφερόμενη, η οποία και τελικά υπέγραψε την μίσθωση του χιονοδρομικού.

Αναμενόμενο. Παρ’ όλες τις πολλές προφορικές υποσχέσεις μόνο μία εταιρεία τελικά κατέθεσε φάκελο προσφοράς.
Προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να στηρίξουμε το χιονοδρομικό μας κέντρο σχεδιάζοντας ταυτόχρονα και την πολιτική ανάπτυξης που είχαμε στο πρόγραμμά μας. Ένα παράδειγμα αυτού είναι η επίσκεψη της Υφυπουργού Εργασίας κας Δόμνας Μηχαηλίδου στην εκδήλωση του Δήμου στο χιονοδρομικό μας κέντρο με τίτλο «know the snow», όπου παιδιά και νεαροί με αναπηρία γνώρισαν το χιόνι και την χιονοδρομία. Μερικοί για πρώτη φορά στην ζωή τους. Με την πρωτοβουλία αυτή, η Δημοτική μας αρχή, έστελνε παντού το μήνυμα της αναγκαιότητας των ίσων ευκαιριών για όλους, αντιμετωπίζοντας με εντελώς διαφορετικό τρόπο από ό,τι μέχρι σήμερα έχει γίνει το χιονοδρομικό μας κέντρο.

Το δεύτερο ξεκάθαρο χαρακτηριστικό για εμάς ήταν η ανάγκη χρηματοδότησης του χιονοδρομικού μας κέντρου από τις κρατικές επιχορηγήσεις για την πλήρη ανακαίνισή του, την ουσιαστική αναβάθμισή του. Υπενθυμίζω ότι μέχρι σήμερα ουδέποτε ο Δήμος μας και παρόλα τα μεγάλα λόγια και τις μελέτες που έχουν ολοκληρωθεί στο παρελθόν, δεν είχε καταφέρει να πάρει ούτε ένα ευρώ από το κράτος ή την Περιφέρεια όλα τα χρόνια λειτουργίας του.

Έτσι, όταν είχαμε την πολιτική δέσμευση του Πρωθυπουργού και στην συνέχεια αυτή επικυρώθηκε και από τον Υπουργό Ανάπτυξης για ουσιαστική στήριξη του χιονοδρομικού μας κέντρου με 10,7 εκατομμύρια ευρώ, ομολογώ ότι ήταν μία από τις πιο χαρούμενες ημέρες στην μέχρι σήμερα πορεία μας.

Τα δεδομένα για πρώτη φορά είχαν αλλάξει. Από την στιγμή εκείνη μία μικρή ομάδα ανθρώπων του Δήμου συνεργάζεται με τους ειδικούς του υπουργείου για τα επόμενα βήματα υλοποίησης της επένδυσης. Και προχωρά καλά. Σήμερα, και λόγω του κορονοϊού, η μισθώτρια εταιρεία με επιστολές που μας έχει αποστείλει μας δηλώνει την αδυναμία της να συνεχίσει την διαχείριση του χιονοδρομικού κέντρου για το ερχόμενο έτος.

Μέσα στο καλοκαίρι κινηθήκαμε προς όλες τις κατευθύνσεις για να εξετάσουμε όλα τα βιώσιμα σενάρια. Προτείναμε στην εταιρεία μείωση του μισθώματος σε ποσοστό 40% για να την διευκολύνουμε. Ήταν κάτι νόμιμο που μπορούσαμε να στηρίξουμε, σε αντίθεση με τα κόστη που η ίδια μας ζητά να αναλάβουμε. Συζητήσαμε με το Υπουργείο Ανάπτυξης και πήραμε την αναμενόμενη απάντηση ότι ο μόνος ασφαλής δρόμος για την ολοκλήρωση της επένδυσης είναι το μοντέλο της μακροχρόνιας μίσθωσης του χιονοδρομικού.

Έτσι το βράδυ της προηγούμενης Δευτέρας φέραμε ακόμα μία φορά το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δυστυχώς το Δημοτικό Συμβούλιο διαφώνησε για ακόμα μία φορά. Η μία παράταξη επέμενε να κάνουμε Διεθνή Διαγωνισμό παραχώρησης χρήσης ενώ γνωρίζει ότι με αυτό τον δρόμο υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ακυρωθεί η επένδυση των 10,7 εκατομμυρίων. Επιπροσθέτως έχει επιχειρήσει και η ίδια στο παρελθόν, κάνοντας διεθνή διαγωνισμό, με μηδενικά αποτελέσματα. Σήμερα και λόγω του κορονοϊού τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα.

Η δεύτερη παράταξη δεν θέλησε να υπερψηφίσει την πρόταση διότι ζητούσε περισσότερη ανάλυση. Όταν το θέμα που συζητούνταν ήταν το εξής απλό. Συμφωνείτε με την μακροχρόνια μίσθωση του χιονοδρομικού; Όλα τα άλλα τα συζητάμε με όποιον τρόπο θέλετε. Ακόμα και αν η εισήγηση ήταν οι τελικοί όροι να αποφασιστούν από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου δεν θα είχαμε κανένα θέμα -όπως άλλωστε το προτείναμε- να αποφασιστούν από επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Με την ισότιμη συμμετοχή όλων.

Η τρίτη παράταξη επιμένει ότι ο Δήμος θα πρέπει να αναλάβει την λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου με μόνιμους υπαλλήλους, που θα πληρώνονται από το κράτος. Το σενάριο αυτό είναι μη βιώσιμο. Το έχουμε προσπαθήσει στο παρελθόν και τα αποτελέσματά του τα γνωρίζουμε όλοι.

Ακόμα και όταν προτείναμε οποιοδήποτε μοντέλο συζήτησης επιθυμούν οι παρατάξεις για την συμφωνία όλων στους τελικούς όρους του διαγωνισμού και επαναφορά του θέματος έπειτα από λίγες ημέρες σε νέο Δημοτικό Συμβούλιο, η απάντηση ήταν και πάλι αρνητική.

Αν είχε συμφωνήσει το Δημοτικό Συμβούλιο στην πρόταση πολυετούς μίσθωσης του χιονοδρομικού μας κέντρου, εγγυόμαστε ότι θα συνέχιζε την απρόσκοπτη λειτουργία του και η κρατική επένδυση θα προχωρούσε χωρίς σοβαρά ζητήματα. Σήμερα, έπειτα από την άρνηση των παρατάξεων το μέλλον είναι μόνο αβέβαιο. Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για το καλό του τόπου μας. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για την ανάπτυξη και την ευημερία.

Θα κάνουμε τα πάντα για την λειτουργία του χιονοδρομικού μας κέντρου. Αλλά δεν πρόκειται ποτέ να το μετατρέψουμε σε ευκαιρία διαπαραταξιακών συναλλαγών. Δεν θα υποκύψουμε σε καμία πίεση σε σχέση με τον αναπτυξιακό δρόμο που σχεδιάσαμε και υλοποιούμε. Έχουμε την πολιτική και ηθική δέσμευση έναντι όλων για να εργαστούμε για το καλό όλων. Δεν έχουμε όμως καμία δέσμευση να ικανοποιούμε τα μικροπολιτικά συμφέροντα μερικών εκ των παρατάξεων που απλά στήνουν πολιτικά παιχνίδια πάνω σε κάθε αναπτυξιακό βήμα του τόπου.

Η απλή αναλογική αντί να γίνει ευκαιρία συνεργασίας, δυστυχώς στα χέρια κάποιων παρατάξεων γίνεται εργαλείο ανέξοδης αντιπολίτευσης και τροχοπέδη στην ανάπτυξη του Δήμου. Η λογική κάποιων αποδείχτηκε ότι είναι τελικά, δεν το κάναμε εμείς 5 χρόνια, δεν θα σας επιτρέψουμε να το κάνετε και εσείς. Αλήθεια ποιος χάνει από αυτό; Η παράταξή μας σε «συναλλαγές» με «έπαθλο» την ανάπτυξη του Δήμου μας δεν πρόκειται να μπει ποτέ. Τα αυτονόητα θα παραλείπονται.

Αν αδυνατούμε να συμφωνήσουμε σε κάτι τόσο ξεκάθαρο τότε το «πηγάδι» είναι ένα και είναι πολύ βαθύ. Είναι ο πολιτικός μας εγωισμός και η αδυναμία αντίληψης του κοινού μας μέλλοντος. Ας αναλάβουν και οι 33 δημοτικοί σύμβουλοι τις ευθύνες τους και ας αναλογιστούν αν αξίζει να πληγώνουμε τόσο τον Δήμο μας, βάζοντας πιο πάνω το προσωπικό ή το παραταξιακό μας πολιτικό συμφέρον. Σε κάποια πράγματα δεν χωρά αυτή η στείρα αντιπολίτευση. Κρίμα. Με σεβασμό προς όλους.»

 

 

1 σχόλιο:

  1. υπάρχει ενας διαχειριστής καταφυγίου στον ολυμπο που εχει ανεβεί σε πολλες ψηλες κορφες του κοσμου. κάντε τον υπουργο αθλητισμού η εστω συμβουλο να δειτε τι αποτελέσματα θα φέρει, αυτή είναι η λυση. γιατι μεταξυ μας 2--3 μερακληδες υπηρχαν σε σελι και πηγαδια, οι αλλοι ασχετοι.

    ΥΓ τα χιονοδρομικά λειτουργούν και το καλοκαιρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ