Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Φτιάχνουμε δικά μας, σπιτικά ψωμάκια «health» με αλεύρι Ζέας

Επιμέλεια Γ. Μεταξάς

Τίποτα δεν συγκρίνεται με το φρέσκο σπιτικό ψωμί, ειδικά ζεστό ζεστό μόλις βγει από τον φούρνο. Για κάποιους το ζύμωμα του σπιτιού θεωρείται μπελαλίδικη διαδικασία, άλλους πάλι τους χαλαρώνει. Αν καταφέρατε να περάσατε την καραντίνα χωρίς να μυηθείτε στο ζύμωμα και φούρνισμα του δικού σας ψωμιού, τώρα είναι η ώρα. Η συνταγή που μας προτείνει ο σεφ του veriotis.gr Γιώργος Μεταξάς είναι εύκολη, όχι πολύ χρονοβόρα αλλά και υγιεινή, καθώς τα ψωμάκια μας φτιάχνονται με αλεύρι ζέας και ολικής, ότι πρέπει δηλαδή για να μας δώσει το πρώτο έναυσμα. Δείτε τα υλικά και τη συνταγή:

Υλικά 

1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. λιναρόσπορο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι
150 γρ. αλεύρι ολικής
100 γρ. αλεύρι Ζέα
50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
150 ml χλιαρό γάλα

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε 150ml γάλα. Το βάζουμε σε μια μπασίνα και προσθέτουμε τη μαγιά και 1 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ. (προζύμι). Συνεχίζουμε ρίχνοντας τα αλεύρια, το ελαιόλαδο, το αλάτι, τη ζάχαρη, το λιναρόσπορο, συν 70ml χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε για 10΄και αφήνουμε να ξεκουραστεί η ζύμη σε ζεστό μέρος για 15΄. Κατόπιν κάνουμε μπαλάκια ή ότι σχήμα θέλουμε και τα αφήνουμε για άλλα 5΄να ξεκουραστούν. Πατάμε ελαφρώς με την παλάμη μας, τα διαβρέχουμε με λίγο νερό και ψήνουμε για 20΄στους 190 στον αέρα.

Προαιρετικά τα πασπαλίζουμε πριν τα ψήσουμε με βρώμη, με σουσάμι, παπαρουνόσπορο… κοκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ