Quantcast

http://picasion.com/

Έφυγαν οι περισσότεροι Ρομά από το Εργοχώρι

Αλλάζει όψη η περιοχή
Αλλάζει όπως φαίνεται σιγά σιγά όψη η περιοχή του Εργοχωρίου στη Βέροια, έπειτα από την απομάκρυνση των περισσοτέρων οικογενειών Ρομά που διαβιούσαν στον οικισμό στην οδό 25ης Μαρτίου. Εδώ και μερικές ημέρες, οι περισσότερες οικογένειες έφυγαν από τον
οικισμό του Εργοχωρίου με δική τους πρωτοβουλία, καθώς βρήκαν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης ή και εργασίας σε άλλους νομούς, στην Λάρισα, στην Ηγουμενίτσα κτλ. Οι οικογένειες άρχισαν να απομακρύνονται από το Εργοχώρι πριν από περίπου έναν χρόνο μέχρι και πριν από λίγο καιρό που αποχώρησαν οι περισσότερες.

Στον οικισμό αυτή τη στιγμή παραμένουν ακόμα 4 οικογένειες Ρομά. Ο δήμος βρίσκεται σε επαφή με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης, προκειμένου να ανοίξει το πρόγραμμα μετεγκατάστασης για να απομακρυνθούν. Πρόκειται για το πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ «Κοινωνικοοικονομική ενσωμάτωση περιθωριοποιημένων κοινοτήτων», όπως οι Ρομά, στο οποίο έχει ενταχθεί ο δήμος Βέροιας και αφορά σε μετεγκατάσταση οικογενειών Ρομά από το Εργοχώρι, σε σπίτια στον αστικό ιστό, με επιδότηση για 3 χρόνια ενοικίου και πάγιων λειτουργικών εξόδων. 
Μετά την απομάκρυνση των περισσότερων οικογενειών και για λόγους δημόσιας υγείας, η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Βέροιας μπήκε στον οικισμό, γκρέμισε και απομάκρυνε τα εγκαταλελειμμένα παραπήγματα, ενώ καθάρισε το οικόπεδο, το οποίο είναι ιδιωτικό και ανήκει σε 12 οικοπεδούχους. Απομακρύνθηκαν περίπου 15 οικίσκοι που δεν κατοικούνταν, οι περισσότεροι από αυτούς -περίπου τα 2/3- είχαν εγκαταλειφθεί εδώ και αρκετό καιρό, αποθαρρύνοντας έτσι και τυχόν μελλοντικές απόπειρες οικογενειών Ρομά να εγκατασταθούν. 
Σχετικά με αυτό, όπως μας ενημέρωσε ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο δήμος θα επιχειρεί σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία προκειμένου, αν υπάρχει πληροφόρηση για μελλοντική απόπειρα εγκατάστασης νέων οικογενειών στο σημείο, να επεμβαίνουν και να την σταματούν.

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να βάζει ένα τέλος στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν από την παρουσία των Ρομά στην περιοχή, τόσο οι περίπου 1500 κάτοικοι του Εργοχωρίου, όσο και οι εκατοντάδες μαθητές που φοιτούν στα σχολεία που βρίσκονται ακριβώς απέναντι από τον οικισμό. 






10 σχόλια:

  1. ο Δ. ΒΕΡΟΙΑΣ "καλα εκανε" αλλα και οι 12 οικοπεδούχοι ας βαλουνε απο 100€ να το φραξουν και να εχουν το νου τους μην το καταλαβουν και παλι... οπως και οι γυρω κατοικοι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάλλον πλήρωναν ακριβό ΕΝΦΙΑ, γι'αυτό την έκαναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να λεγονται οπως ειναι τα γεγονοτα και οχι οπως θελουν να τα παρουσιαζουν.Παμε λοιπον,οι ρομα ηταν εκει( και ειναι ακομα) εδω και 20 χρονια.Απο τοτε μεχρι σημερα δεν εχουν καταφερει να τους απομακρυνουν και περιμεναν ταχα το προγραμα.Σε αυτα τα 20 χρονια εχουν κανει 2500 κλεψιες,εχουν δωσει χιλιασες ωρες στους εργατες του δημου να μαζευουν τα σκουπιδια εξω απο τους καδους,εχουν απασχολησει χιλιασες βρες την αστυνομια με εκλησεις αυτων για διαταραξη με της μουσικες που βαζανε συνεχως.Εχουν σπΑσει και εχουν κλεψει δεκαδες αυτοκινητα απο το γυμνασιο και απο το σταθμο διπλα γονεων,Εχουν κανει κατα καιρους τα καγκελα των σχολειων απλωστρες για τα χαλια και ρουχα τους .Εικονες ντροπης σε ολο τον κοσμο που περνουσε απο εκει.να συνεχισω?ποσα να γραψω αραγε ακομα??? και ολα αυτα στα 20 χρονια δεν μπορεσαν να κανουν τιποτα οι του δημου??? Αφου κατεστρεψαω παιδικες χαρες.ενα κτισμα απενατι απο τον οικισμο ηρθε και το κερασακι στην τουρτα.γιατι ολα ειναι επακοπουθα οταν υπαρχει ανοχη.Ηρθε και η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ της κοπελας απο τους ρομα.Κυριοι ΕΧΕΤΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΘΥΝΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ.Το οτι κανατε το αυτονοητο μετα και την ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ειναι το λιγοτερο.Πριν την εναρξη των σχολειων κατεδαφιση και τον υπολοιπον.Δεν χρειαζετε να δουνε και αλλη δολοφονια .Αλλο ενα πτωμα στην ακρη του δρομου πριν μπουνε για μαθημα .Αυτα ............κυριοι.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα ο Δήμος τα παράτησε στη μέση καθάρισαν μόνο τον κεντρικό δρόμο που φαίνεται και ο δρόμος για το μοναστήρι έμεινε με όλα τα σκουπίδια .εδώ και μια εβδομάδα καμία εργασία .και οι Ρομά που έμειναν συνεχίζουν να γεμίζουν τον τόπο σκουπίδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάει το ΄΄Μικρό Μπακλαντές΄΄! Τώρα πού θα βρούμε άλλους ΄΄Βάρβαρους΄΄!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ποια Λάρισα; Στο Γίδα πήγαν, που έχουν και την πλειοψηφία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ