Θύματα της «Θάλειας» έπεσαν ροδακινοπαραγωγοί στη Κοζάνη

Την καταστροφή μεγάλης μερίδας παραγωγών στο νομό Κοζάνης, κυρίως ροδάκινου και νεκταρινιού, σήμανε η επέλαση της κακοκαιρίας «Θάλεια» χθες το απόγευμα στην περιοχή. «Το 50% των καλλιεργούμενων εκτάσεων στην περιοχή του κάμπου από τον Βελβεντό μέχρι και τα Σέρβια έχει καταστραφεί από
τη βροχόπτωση και το χαλάζι που έπεσε χθες το απόγευμα», επισήμανε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, Νίκος Κουτλιάμπας. «Από τα 6.000 στρέμματα με ροδάκινα και νεκταρίνια που χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία, σε σύνολο 12.000 στρεμμάτων στην περιοχή, το μεγαλύτερο μέρος έχει καταστραφεί ολοσχερώς», σημείωσε ο ίδιος, και πρόσθεσε ότι «η οικονομική ζημιά αναμένεται μεγάλη, καθώς κάποιοι παραγωγοί είχαν προλάβει να συγκομίσουν μέρος της παραγωγής τους, ενώ άλλοι δεν μάζεψαν ούτε ένα φρούτο».

Υπενθύμισε ότι στην περιοχή 400 παραγωγοί καλλιεργούν 12.000 στρέμματα συνολικά, με την μέση ετήσια παραγωγή στα 20 εκατ. κιλά ροδάκινα και νεκταρίνια και με το μέσος κόστος παραγωγής ανά στρέμμα να κυμαίνεται στα 1.000 ευρώ.

Στο μεταξύ, σε συνάντηση των παραγωγών με εκπροσώπους του ΕΛΓΑ, οι αγρότες ζήτησαν να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες ώστε να προχωρήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η καταβολή των αποζημιώσεων.

2 σχόλια:

  1. Άξιο παράδειγμα συνεταιριστικής οργάνωσης, τα δύο σχήματα που δραστηριοποιούνται στο Βελβεντό. Σε μια τόσο μικρή σε έκταση περιοχή, η οποία παράγει πολύ μικρές ποσότητες, έχουν επιτύχει να έχουν πολύ υψηλή προστιθέμενη αξία για τα προϊόντα τους. Μακάρι οι άνθρωποι να "κατέβουν" και στην Ημαθία, μήπως και σωθούμε κι εμείς. Ως προς τις ζημιές, ας είμαστε ειλικρινείς: το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής έχει συγκομιστεί. Ο,τι όμως έχει καταστραφεί, οφείλει να αποζημιωθεί άμεσα από τον ΕΛΓΑ. "Άμεσα" σε χρόνους ΕΛΓΑ σημαίνει μετά από ένα χρόνο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άλλος πολιτισμός και νοοτροπία στο Βελβεντό φίλε, όταν πήγα έψαχνα να βρώ πεταμένη γόπα στο δρόμο και δεν έβρισκα, όχι σαν κι εμάς τους απολίτιστους, γι αυτό προκόβουν οι άνθρωποι. Και μη μου πει κανένας έξυπνος Ελληνάρας ότι οι υπάλληλοι καθαριότητος του Δήμου τα κάνουν όλα γιατί θα γελάσω. ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ Έλληνα ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ και σεβασμός στον τόπο σου. Αυτό είναι το μυστικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ