Quantcast

http://picasion.com/

Συνάντηση Α.Σ. Σκύδρας και Α.Σ. Ημαθίας με Καράογλου και Αντωνίου

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τη φετινή χρονιά οι ροδακινοπαραγωγοί καθώς και προτάσεις - λύσεις παρουσίασαν με υπόμνημα τους, οι εκπρόσωποι του ΑΣ Δήμου Σκύδρας και του ΑΣ Ημαθίας κατά τις επισκέψεις που πραγματοποίησαν σήμερα το μεσημέρι 20 Αυγούστου 2020, στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και το Υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης. Ο πρόεδρος και ταμίας του ΑΣ Σκύδρας, κ. Πάνος Πασάκης και κ. Γιάννης Χριστοφορίδης αντίστοιχα, καθώς και οι κ. Βοργιάδης Χρήστος και κ. Γκαλαϊτσης Δημήτριος (Πρόεδρος – Αντιπρόεδρος) του ΑΣ Ημαθίας, συνοδευόμενοι από το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ κ. Μάκη Δημητριάδη, συναντήθηκαν και ενημέρωσαν την Διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κ. Μαρία Αντωνίου, για τις ζημιές που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις στην παραγωγή αλλά και τα υπόλοιπα προβλήματα (Ρώσικο εμπάργκο, Αναδιάρθρωση, Εκσυγχρονισμός ΕΛΓΑ και τροποποίηση του καταστατικού του κ.α.) που αντιμετωπίζουν ζητώντας την άμεση καταγραφή και αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ. Κατέθεσαν υπόμνημα, με το οποίο ζητούν την παρέμβαση του Πρωθυπουργού για την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος, με την κ. Αντωνίου να δεσμεύεται, ότι θα μεταφέρει τα όσα τέθηκαν από τους εκπροσώπους των δύο συλλόγων, στον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και στον ΥπΑΑΤ κ. Μάκη Βορίδη.

Νωρίτερα, πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης κ. Θεόδωρο Καράογλου, στον οποίο έθεσαν τα προαναφερθέντα ζητήματα που τους απασχολούν, ζητώντας την άμεση κάλυψη των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και σε περίπτωση μη απόδοσης τους από τον ασφαλιστικό οργανισμό, να δοθούν δίκαιες στρεμματικές ενισχύσεις στο μέγεθος της ζημιάς που υπέστησαν, αναφέροντας ότι είναι οι μόνοι που δεν φέρουν ευθύνη, αλλά η κωλυσιεργία και αδιαφορία των εκάστοτε υπουργών και κυβερνήσεων , αφού με τον ισχύων κανονισμό του ΕΛΓΑ, δεν αποζημιώνονται οι ζημιές από τις έντονες βροχοπτώσεις, θέτοντας ζήτημα επιβίωσης για δεκάδες χιλιάδες οικογένειες.
Αναλυτικά το υπόμνημα που κατέθεσαν οι δύο Αγροτικοί Σύλλογοι, στον Πρωθυπουργό, κ. Μητσοτάκη, ΥπΑΑΤ κ. Μ. Βορίδη, Υπουργό Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα, Υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης κ. Θ. Καράογλου, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Α. Τζιτζικώστα και Πρόεδρο ΕΛΓΑ κ. Α. Λυκουρέντζο.

Προς: Τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

Κοιν.: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη
Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα
Υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης κ. Θεόδωρο Καράογλου
Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα
Πρόεδρο ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο
ΜΜΕ

Θέμα: Υπόμνημα για τις καταστροφικές ζημιές στη ροδακινοκαλλιέργεια και κάλυψη του χαμένου εισοδήματος

Παράγοντες- λόγοι οι οποίοι αιτιολογούν την μεγάλη απώλεια εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών κρίνοντας επιτακτική ανάγκη την άμεση ενίσχυσης τους , από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση.

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ

Οδεύοντας προς το τέλος της παραγωγικής σεζόν, ο έλληνας ροδακινοπαραγωγός, μιλάει πλέον για την πιο καταστροφική χρονιά, σε συνδυασμό με το αρνητικό πρόσημο των τελευταίων καλλιεργητικών περιόδων, να γίνεται αντιληπτή όσο ποτέ άλλοτε, η οικονομική ασφυξία που έχει επέλθει , πέραν της γενικευμένης οικονομικής κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας, τίθεται πλέον θέμα επιβίωσης για δεκάδες χιλιάδες οικογένειες των νομών Ημαθίας και Πέλλας, έχοντας φυσικά, αρνητικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία των δύο κατ΄ εξοχή αγροτικών νομών.

Ζημιές στην παραγωγή που δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ

Μετά τις καταστροφικές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών που έπληξαν τις καλλιέργειες των δύο νομών, απαιτούμε την άμεση καταγραφή και αποζημίωση στο 100% των ζημιών από τον ΕΛΓΑ. Έχοντας ως προηγούμενο, των τελευταίων ετών, το απαράδεκτο φαινόμενο να μένουν εκτός ασφαλιστικής κάλυψης ζημιές στην παραγωγή μας ( παρά τις θετικές εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων) , απευχόμαστε να συμβεί κάτι παρόμοιο και φέτος. Σε περίπτωση όμως μη κάλυψης των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, ζητούμε την άμεση παρέμβαση της πολιτείας με δίκαιες στρεμματικές ενισχύσεις που θα καλύπτουν τις ζημιές στο πραγματικό μέγεθος τους. Στα παραπάνω, θα θέλαμε να σας προσθέσουμε και την μη ασφαλιστική κάλυψη των ανοιξιάτικων παγετών από τον ΕΛΓΑ, σε πολλές καλλιέργειες που επλήγησαν.

Αυξημένο κόστος παραγωγής

- Αύξηση αμοιβής εργασίας της τάξης του 20 – 40% αποτέλεσμα της έλλειψης εργατών γης τρίτων χωρών λόγω του Covid 19 (Κλειστά σύνορα), μείωση της εσωτερικής κατανάλωσης (μικρός αριθμός τουριστών) καθώς και αβεβαιότητα των διεθνών αγορών.

- Επιπλέον χρήση φυτοφαρμάκων για την αντιμετώπιση ασθενειών (μονίλια) λόγω των έντονων βροχοπτώσεων

- Αγροεφόδια – λιπάσματα και μη επιστροφή φόρου πετρελαίου παρά τις εξαγγελίες για απόδοση

- Δυσβάσταχτη φορολόγηση

Ρωσικό Εμπάργκο

Η ροδακινοκαλλιέργεια προσφέρει για 40 και πλέον χρόνια τα μέγιστα στο εθνικό εισόδημα και έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη καλλιέργεια από την επιβολή του Ρωσικού εμπάργκο το οποίο βλέπουμε να συνεχίζεται αφού παρατάθηκε η επιβολή οικονομικών κυρώσεων προς τη Ρωσία από την ΕΕ για άλλους 6 μήνες. Οι τιμές πώλησης προ Ρωσικού εμπάργκο (2014) ήταν αυξημένες κατά 50-60% σε σχέση με αυτές που λαμβάνουν οι παραγωγοί νεκταρινιών και επιτραπέζιων ροδάκινων την τελευταία 6ετεία. Με το κλείσιμο της μεγάλης Ρωσικής αγοράς εκτός από τις χαμηλές τιμές, κάτω του κόστους παραγωγής, υπήρξαν σοβαρά προβλήματα και στη διάθεση των προϊόντων. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και παρά την μεγάλη απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν οι ροδακινοπαραγωγοί όλα αυτά τα έτη, δεν υπήρξε η αναμενόμενη ενίσχυση του εισοδήματος τους.

Συνεταιρισμοί – βιομήχανοι (Συμπύρηνο ροδάκινο)

Την ευελιξία που παρέχει ο νέος νόμος 4673/2020 για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς όσον αφορά την διαδικασία ίδρυσης, τη γραφειοκρατία αλλά και το κόστος που απαιτείται, έρχεται να αντισταθμίσει η έλλειψη διαπραγματευτικής δύναμης απέναντι στους βιομηχάνους κατά κύριο λόγο, γεγονός που οφείλεται στη δημιουργία πολλών μικρών Συνεταιρισμών(10 μέλη). Βέβαια δεν μπορούμε να παραλείψουμε την ευθύνη που βαρύνει και τους μεγάλους συνεταιρισμούς, διότι είτε ο μεταξύ τους ανταγωνισμός, είτε η έλλειψη συνεργασίας(δεν βρίσκονται όλοι κάτω από την ομπρέλα ενός κοινού φορέα) καθιστούν τους βιομηχάνους σε θέση ισχύος, αφού ορίζουν όποια τιμή τους συμφέρει, με τους παραγωγούς μονίμως χαμένους , μη έχοντας το παραμικρό περιθώριο κέρδους. Σύμφωνα με μελέτη του ΑΠΘ σχετικά με το κόστος καλλιέργειας του βιομηχανικού ροδάκινου, που αφορούσε τη δεκαετία 2006-2016 , αυτό ανέρχεται περίπου στα 650 ευρώ/στρέμμα, όταν ο μέσος όρος στρεμματικής απόδοσης είναι 2,5 – 3 τόνοι/στρέμμα . Γίνεται λοιπόν αντιληπτό, ότι η καλλιέργεια καθίσταται μη βιώσιμη, καθότι οι τιμές που λαμβάνει ο παραγωγός κυμαίνονται περίπου στα 0.20 – 0.22 ευρώ/κιλό και φυσικά μη συμπεριλαμβάνοντας τις ζημιές από παγετούς και βροχοπτώσεις για τις οποίες οι παραγωγοί δεν αποζημιώνονται.

Φορολογία Αγροτών, μη ένταξη στους ΚΑΔ, αναμονή για εργόσημο


Πέραν του ότι η φορολογία των αγροτών, λανθασμένα, εξομοιώνεται με αυτή των ελεύθερων επαγγελματιών(αναμονή πολλών ετών για το όποιο οικονομικό αποτέλεσμα, φυσικές καταστροφές κ.α.) είδαμε την εξαίρεση μας από τους ΚΑΔ σε αντίθεση με τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι εντάχτηκαν, καθώς και ότι δεν μας έχει δοθεί ακόμη η δυνατότητα ασφάλισης με εργόσημο, των μετακλητών εργατών γης τρίτων χωρών, παρ ΄ότι υπήρξε ρύθμιση που προστέθηκε στην ΠΝΠ της 1ης Μαϊου. Συγκεκριμένα η μη ένταξη μας στους ΚΑΔ είχε ως αποτέλεσμα την εξαίρεση μας από την καταβολή του βοηθήματος των 800 ευρώ αλλά και των υπόλοιπων ελαφρύνσεων ( 25% έκπτωση από την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ, 40% έκπτωση ενοικίου για τους φοιτητές κ.α.).

Αναδιάρθρωση Καλλιεργειών

Αρνητικό αντίκτυπο στο εισόδημα των ροδακινοπαραγωγών Πέλλας και Ημαθίας έχει η ανεξέλεγκτη , δίχως προγραμματισμό φύτευση ροδάκινων και νεκταρινιών, η οποία αποτελεί αιτία του χαμένου συγκριτικού πλεονεκτήματος των προαναφερθέντων περιοχών σε σχέση με κάποιες άλλες, μετατρέποντας μια δυναμική καλλιέργεια σε ασύμφορη για τους παραγωγούς, καθώς σε σεζόν πλήρους ή ελάχιστα μειωμένης παραγωγής, παρατηρούνται προβλήματα διάθεσης της παραγωγής αλλά και πολύ χαμηλών τιμών πώλησης των προϊόντων. Μονόδρομο αποτελεί η αναδιάρθρωση καλλιεργειών, λύση που προτείνουμε επανειλημμένα και δυστυχώς, όχι απλά δεν πραγματοποιείται, αλλά ούτε μπαίνουν στη διαδικασία οι εκάστοτε κυβερνήσεις και υπουργοί να το συζητήσουμε.

κ. Πρωθυπουργέ

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ζητούμε την άμεση παρέμβαση σας, όπως επίσης και συνάντηση στα πλαίσια της επίσκεψης σας το Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ.

Οι Σύλλογοι που προσυπογράφουν το υπόμνημα
Αγροτικός Σύλλογος Δήμους Σκύδρας (agrotikossds@gmail.com)
Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας (agrsilimathias@gmail.com)

3 σχόλια:

  1. Επειδή οι συνάδελφοι υπερασπίζονται το κόμμα τους και όχι τους αγρότες να τους πούμε ότι οι αγρότες που μπαίνουν σε καραντίνα χάνουν όλη την χρονιά και δεν παίρνουν τίποτε όπως παίρνουν όλοι οι άλλοι που είναι σε αναστολή. Αλλά αυτά που να τα μάθουν μήπως έχουν πιάσει ροδάκινο ποτέ στα χέρια τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καφε -φωτογραφια και αντε γεια...
    Εδω δεν μπορειτε να πιεσετε να 3 βιομηχανους να μαθουμε την τιμη ..θελουμε αγροτικο συλλογο με δυναμη οχι δημοσιες σχεσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. με τετοια γραφεια και εγω δεν ξεκωλοαω απο την καρεκλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ