Quantcast

http://picasion.com/

Πότε τελειώνουν οι εκλογές με λίστα; Τα σενάρια για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην Ημαθία

Εκλογές με λίστα ή με δεσμευμένο συνδυασμό όπως είναι η σωστή ονομασία, γίνονται σε περίπτωση πρόωρων εκλογών. Συγκεκριμένα, όταν αυτές γίνονται μέσα σε 18 μήνες από τις προηγούμενες εκλογές. Πρόσφατα παραδείγματα είχαμε στις επαναληπτικές εκλογές της 12ης Ιουνίου του
2012 οι οποίες έγιναν με λίστα από τα κόμματα, χωρίς σταυρό προτίμησης. Αυτό διότι είχαν περάσει λιγότερο από 2 μήνες από τις προηγούμενες (6 Μαΐου). Αντιστοίχως και στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου του 2015 αφού είχαν περάσει 6 μήνες μόνο από τις προηγούμενες εκλογές (25 Ιανουαρίου). Το όφελος από τις εκλογές με λίστα, το έχουν κυρίως οι υποψήφιοι βουλευτές, οι οποίοι δεν χρειάζεται να ξοδεύουν συνεχώς ποσά για τον προεκλογικό τους αγώνα. Γιατί αυτό;

Ποια η διαφορά μεταξύ λίστας και σταυρού προτίμησης;

Όταν οι εκλογές γίνονται με λίστα, η σειρά των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο γίνεται με σειρά προτίμησης την οποία καθορίζουν τα κόμματα. Διαφορετικά γίνεται αλφαβητικά. Όταν ψηφίζουμε, δεν βάζουμε σταυρό προτίμησης. Ωστόσο αν το κάνουμε, το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται, απλώς ο σταυρός προφανώς δεν υπολογίζεται.

Πώς δίδονται οι έδρες;

Οι έδρες καταλαμβάνονται από τους υποψηφίους σύμφωνα με τη σειρά που έχουν στη λίστα και όχι ανάλογα με το πλήθος των σταυρών που μάζεψαν στις προηγούμενες εκλογές. Με τον ίδιο τρόπο προκύπτουν και οι επιλαχόντες. Περισσότεροι ψήφοι για το κόμμα, περισσότεροι οι βουλευτές που εκλέγονται από τη λίστα.

Οι κομματικές προεκτάσεις στις εκλογές με λίστα

Αναφέραμε πριν, πως τα κόμματα ορίζουν τη σειρά των υποψηφίων, αν δεν γίνει αλφαβητικά. Είναι λογικό πως όταν έχουμε πρόωρες εκλογές δύσκολα ένας εκλεγμένος βουλευτής δεν θα είναι εκ νέου σε εκλόγιμη θέση στη λίστα. Όχι ότι δεν υπάρχει το δικαίωμα αυτό στο κόμμα, απλά θα δημιουργηθούν κομματικά ζητήματα λίγο πριν τις κάλπες.
Ωστόσο πάντοτε πρέπει το κόμμα να σκέφτεται το εξής. Ένας υποψήφιος που γνωρίζει ότι δεν είναι σε εκλόγιμη θέση, πιθανώς να μην επιδείξει την ίδια… «θέρμη» στον κομματικό, προεκλογικό αγώνα. Γι αυτούς τους λόγους θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως οι εκλογές με λίστα έχουν σκοπό την ανάδειξη του πολιτικού κόμματος που θα κυβερνήσει και του Πρωθυπουργού, όχι των βουλευτών.

Τα σενάρια για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην Ημαθία

Αν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέξει να πάει σε πρόωρες εκλογές μέχρι τις 7 Ιανουαρίου που είναι η καταλυτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση του 18μηνου, τότε η λίστα των δύο μεγάλων κομμάτων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην Ημαθία θα έχουν ως εξής:
ΝΔ

1) Βεσυρόπουλος Απόστολος
2) Μπαρτζώκας Αναστάσιος
3) Τσαβδαρίδης Λάζαρος
4) Κουτσουπιάς Φώτιος
5) Καρατζιούλα Νίκη
6) Βλαχογιάννη Ιφιγένεια

ΣΥΡΙΖΑ

1) Καρασαρλίδου Ευφροσύνη
2) Τόλκας Άγγελος
3) Αντωνίου Χρήστος
4) Ουρσουζίδης Γεώργιος
5) Καλπάκης Στέργιος
6) Παπαγιαννούλη Εύη

Τι θα γίνει μετά τις 7 Ιανουαρίου;

Σε περίπτωση που περάσει το χρονικό όριο του 18μηνου από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, τότε τα κόμματα θα επιλέξουν τους υποψηφίους τους, οι οποίοι θα κατέβουν με σταυρό προτίμησης. Σύμφωνα με πληροφορίες του veriotis.gr, στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ δεν θα υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές (το πολύ δύο νέα πρόσωπα), ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ οι μόνοι βέβαιοι θα πρέπει να θεωρούνται η εν ενεργεία Βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου και ο πρώην υφυπουργός Άγγελος Τόλκας.

16 σχόλια:

  1. Είτε με λίστα είτε χωρίς οι βουλευτές των κομμάτων είναι μαριονέτες στα χέρια του αρχηγού κάθε κόμματος και ψηφίζουν τα πάντα. Το σύστημα ορισμού των υποψηφίων βουλευτών είναι σάπιο και βρωμάει από παντού. Αυτό μας προσβάλει και μας υποτιμά όλους. Όποιον βουλευτή και να ψηφίσεις θα πειθαρχήσει στην ψήφιση Νομοσχεδίων, ακόμα και στο ξεπούλημα της μάνας του, διότι είναι πολλά τα λεφτά Άρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν γίνουν εκλογές με σταυρό πρώτος ο Μπαρτζωκας. Στον ΣΎΡΙΖΑ πρώτος ο Τολκας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο ΣΎΡΙΖΑ ΘΕΛΕΙ ΡΙΖΙΚΗ ΑΝΑΝΕΏΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΜΕ ΦΘΑΡΜΕΝΑ ΥΛΙΚΆ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ ΤΟ ΜΈΛΛΟΝ. ΝΑ ΜΠΟΎΝΕ ΝΈΑ ΠΑΙΔΙΆ ΜΕ ΌΡΕΞΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι επόμενες εκλογές είτε με λίστα είτε με σταυρό θα γίνουν με απλή αναλογική. Η χαρά των μικρών κομμάτων......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Protos me diafora Tha einai o tsavdaridis na Moy to thimithite....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΝΑ ΠΆΡΕΙ ΘΈΣΗ ΑΜΕΣΩΣ Ο DEMETRIOS HADJINICOLAOY

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τί θέσι νά πάρω; Ἀπό τήν μία οἱ ρόζ μπολσεβίκοι, προδότες - σκοπιανοτσολιάδες, ἀπό τήν ἄλλη οἱ γαλάζιοι μπολσεβίκοι προδότες ΚΑΙ χριστιανοφοβικοί ἐκκλησιομάχοι - σατανιστές! Σέ κάλυψα;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμε 12.32 είσαι κότα. Ο άλλος σου απαντά επώνυμα, εσύ τι φοβάσαι;

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ πολύ αρχηγέ! Εννοείται με κάλυψες. Περιμένουμε εντολές...

      Διαγραφή
  7. Ένας αξιόλογος υποψήφιος για τον ΣΥΡΙΖΑ που θα πήγαινε πολύ καλά στις εκλογες είναι ο δημοτικός σύμβουλος ο Κυριάκος ο Θεοδωρίδης. Τίμιος, εργατικός και καλό παιδί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τρελό σενάριο......
    Κερδίζει την ένσταση ο κουτσουπιας
    Χάνει την έδρα ο Τσαβδαριδης
    Κάνει πρόωρες εκλογές με λίστα ο Κουλης
    Ξαναεκλεγεται ο Τσαβδαριδης
    Ξανακάνει ένσταση ο κουτσουπιας.
    Ξανακάνει εκλογές για να κάψει την απλή αναλογική ο Μητσοτάκης και να πάρει αυτοδυναμια
    Τσακ Νόρις ο Λαζαρος δεν πεφτει με τίποτα!!!!
    Θου-Βου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θου-Βου αγορι μου έχεις κάψει φλάντζα. Πήγαινε σε κάνα ψυχίατρο να εντοπίσεις τον πολιτικοϊο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Να προσέξουν εκεί στη ΝΔ μην κατέβει κανένας χρυσοχοιδης στην Ημαθία και μετά θα τρέχουν και δεν θα φτάνουν. Κάτι πήρε το αυτί μου για αυτό το λέω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ας συνεχίσει λίγο ακόμα ο Μωυσής τις παπαριές του και μετα ξαναγραφετε νέα σενάρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν ο "περιφανος λαος" ψηφισει με το μυαλο που κουβαλλαει καλα ειναι να αλλαξουν πολυ το επονυμο τους και να το βαλουν Μητσοτακης....μπας και "βολευθουν" ...αλλοιως μαυρο φιδι......

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ