Quantcast

http://picasion.com/

Τι θα γινόταν αν μια ατομική βόμβα έπεφτε στη Βέροια;

Τι λέει το «σενάριο» για Προμηθέα, Βαρβάρες, Κουμανίτσι και κέντρο;
75 χρόνια συμπληρώθηκαν από τον βομβαρδισμό των δύο Ιαπωνικών πόλεων Χιροσίμα και Ναγκασάκι (6 και 9 Αυγούστου 1945 αντίστοιχα), ενός τραγικού γεγονότος που συγκλόνισε τον κόσμο, προσθέτοντας άλλη μια μαύρη
σελίδα στο βιβλίο της ιστορίας. Με αφορμή την μαύρη αυτή επέτειο, επισκεφθήκαμε μια on line εφαρμογή που δημιούργησε o μη-κερδοσκοπικός μιντιακός οργανισμός Public Radio International (PRI), που δείχνει με τη βοήθεια του Google Maps, ποια θα ήταν η έκταση της καταστροφής, εάν βομβαρδιζόταν σήμερα οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη με μια βόμβα ίδιου βεληνεκούς σαν αυτή που έπληξε τη Χιροσίμα.

Εφαρμόσαμε το «μακάβριο σενάριο» στην πόλη της Βέροιας, προκειμένου να δούμε ποιος θα είναι ο αντίκτυπος μίας πυρηνικής έκρηξης, επιλέγοντας ως «σημείο μηδέν» το πάρκο της Ελιάς, με τα αποτελέσματα να είναι εξαιρετικά δυσοίωνα για την πόλη και τον νομό.
Αμέσως μετά την έκρηξη, οτιδήποτε σε ακτίνα μισού μιλίου από το σημείο μηδέν βρίσκεται εντός της κόκκινης ζώνης. Το 90% των ανθρώπων που βρίσκονται μέσα σε αυτό τον χώρο βρίσκουν ακαριαίο θάνατο ενώ κτήρια και υποδομές εξαϋλώνονται. Όπως φαίνεται και από τον χάρτη, στην κόκκινη ζώνη βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της Βέροιας, από τα φανάρια της Κύπρου μέχρι την Alpha Bank στην Πιερίων και από τον Προμηθέα μέχρι και τις περιοχές κάτω από τον Περιφερειακό. 

Οτιδήποτε βρίσκεται σε ακτίνα ενός μιλίου από το σημείο μηδέν, ανήκει στην πορτοκαλί ζώνη. Δηλαδή από τον Προφήτη Ηλία μέχρι και τις Σαραντόβρυσες και τον Σταθμό των τρένων μέχρι και το Άλσος. Το 70% των ανθρώπων που βρίσκονται μέσα σε αυτό τον χώρο βρίσκουν ακαριαίο θάνατο ενώ κτήρια και υποδομές δέχονται ολοκληρωτικές καταστροφές εξαιτίας πυρκαγιών που θα προκληθούν εξαιτίας του κύματος θερμότητας που προκάλεσε η έκρηξη. Εάν μέσα στην κόκκινη και την πορτοκαλί ζώνη υπάρχουν γυναίκες σε εγκυμοσύνη που επιβίωσαν της καταστροφής αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο αποβολών ή τερατογενέσεων.

Ακολουθεί η ζώνη με το βαθύ κίτρινο χρώμα, 3 μίλια από το σημείο της έκρηξης, περίπου μέχρι Κουμανίτσι, Λαζοχώρι, Ραχιά, Βαρβάρες. Εντός αυτής τα ποσοστά επιβίωσης ανεβαίνουν σημαντικά ωστόσο οι καταστροφές στα κτήρια θα είναι σοβαρές εξαιτίας πυρκαγιών που θα ξεσπάσουν ως αποτέλεσμα της έκρηξης. 

Τέλος στη ζώνη με το ελαφρώς κίτρινο χρώμα, έχει πιάσει πλέον τους όμορους νομούς της Ημαθίας, η οποία απέχει 12 μίλια από το σημείο της έκρηξης τα κτήρια θα είναι ασφαλή όμως αναμένεται να παρατηρηθεί θραύση των τζαμιών εξαιτίας του εκκωφαντικού θορύβου και των δονήσεων. 

Αν θέλετε και εσείς να δοκιμάσετε διάφορα... σενάρια καταστροφής, επισκεφθείτε τη σελίδα πατώντας ΕΔΩ.

14 σχόλια:

  1. 6 και 9 Αυγούστου, όχι 6 και 7.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΦΟΥ ΛΥΣΑΜΕ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ, ΤΟΝ ΚΩΡΟΝΟΙΟ, ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ , ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΑ ΘΕΜΑΤΑ.
    ΑΡΕ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΗΜΕΝΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Όχι στο Σέλι! Εκεί έχει βλαχες!

      Διαγραφή
    2. Μμμμμμμμ σα να έχεις δίκιο.

      Διαγραφή
    3. Τελικά φίλοι μου , κόψτε την κρητική σας και τις μαλ@@@@ες σας περί βλάχων κλπ. , ούτε για πλάκα να αναφέρεσθε για αυτούς και να μην τους χλευάζετε , είστε λάθος ...ασειίς δεν είστε Έλληνες ...

      Διαγραφή
  4. Και γιατί να πέσει στην Εληά; Εμείς μένουμε στη Λεωφόρο Ανοίξεως. Ας την ρίξουν στο Τσερμένι. Ή ας κάνει η μάνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ME TON GROUSOUZO KOULH POU MAS KYBERNAH OLLA EINE PITHANA ,,TETIA KSERA POU MAS EFERE ,,PO PO PO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μη μασατε... μετα τη γεφυρα του Κουσιου ειναι σε υλοποιηση πλανο για αντιπυρινικη προστασια. περισεψαν λεφτα απο τη γεφυρα γατακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν έπεφτε μια ατομική βόμβα στην Βέροια , θα ήταν μια καλή αρχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πω πω θα χανανε οι βεροιωτες τον καφε τα νυχακια και τα μαλλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ