43% αύξηση της ροής των εξαγωγών σ' όλα τα θερινά φρούτα τον Αύγουστο

«Ευρισκόμενοι στα μέσα Αυγούστου, ο οποίος παραδοσιακά είναι ο μήνας διακοπών των Ευρωπαίων, επιβεβαιώνεται η αύξηση της ροής των εξαγωγών σε όλα τα θερινά φρούτα κατά 43% έναντι του αντιστοίχου δεκαπενθημέρου του 2019 επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι λόγω πανδημίας οι καταναλωτές-πελάτες που παρέμειναν στις χώρες τους αύξησαν την οικιακή κατανάλωση». Τα παραπάνω επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο για την πορεία των εξαγωγών νωπών οπωροκηπευτικών του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas, όπου αναλυτικά αναφέρονται τα εξής: «Συνεχίσθηκαν οι εξαγωγές πορτοκαλιών, λεμονιών που ουσιαστικά έχουν περαιωθεί.

Οι εξαγωγές κερασιών έχουν τελειώσει ουσιαστικά εκτοξευθείσες και καταγράφοντας για άλλη μια εβδομάδα ρεκόρ όλων των εποχών με + 47,1% σε σχέση με πέρσι ανερχόμενες σε 38.927 τόνους έναντι 26.467 τ. με τις τιμές αυξημένες

Οι εξαγωγές ροδάκινων γύρισαν σε θετικό πρόσημο κατά +3,3% έναντι πέρσι. Επίσης οι εξαγωγές των νεκταρινιών παρουσιάζουν ζήτηση και η εμφανιζόμενη μείωση οφείλεται σε οψίμηση της συγκομιδής. Οι εξαγωγές των βερίκοκων ουσιαστικώς περαιώθηκαν με -7,7% σε 20.542.έναντι 22.245 τόνους, λόγω μειωμένης παραγωγής

Εν αντιθέσει οι εξαγωγές των καρπουζιών συνεχίζονται με θετικούς μεν ρυθμούς με καταγραφή ρεκόρ και σε αυτό το προϊόν, αυξημένες +15,2% 197.332 τόνους, έναντι 171.360 τ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Οι τιμές στον παραγωγό σε χαμηλά επίπεδα συντελούσης και της μείωσης της κατανάλωσης στην εγχώρια αγορά

Οι εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών συνεχίζουν με την ζήτηση να εμφανίζεται βελτιωμένη της αντίστοιχης περσινής περιόδου και με τις τιμές να διαμορφώνονται σε χαμηλά επίπεδα συντελούσης της μείωσης της κατανάλωσης και σ αυτό το προϊόν στην εγχώρια αγορά».

Σε δηλώσεις του ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit - Hellas ανέφερε: «Ευρισκόμενοι στα μέσα Αυγούστου (μήνας διακοπών των Ευρωπαίων) επιβεβαιώνεται η αύξηση της ροής των εξαγωγών σε όλα τα θερινά φρούτα κατά 43% έναντι του αντιστοίχου δεκαπενθημέρου του 2019 επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι λόγω πανδημίας οι καταναλωτές-πελάτες που παρέμειναν στις χώρες τους αύξησαν την οικιακή κατανάλωση.

Με βάση αυτά τα στοιχεία εκτιμάται ότι θα υπάρξει αύξηση των εξαγωγών μας και στα θερινά φρούτα με προβληματισμό όμως ως προς την απορρόφηση ή όχι της παραγωγής των προϊόντων μας δεδομένης της μείωσης της εγχώριας κατανάλωσης ελλείψει και τουριστών

Η παραγωγή των χειμερινών φρούτων εξελίσσεται ομαλά ως προς την ποιότητα και την ποσότητα θέλουμε δε να πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει πρόωρη συγκομιδή και διακίνηση προϊόντων ατυποποίητων και κατ ευθεία απ τον αγρό χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα (πιστοποιητικά τυποποίησης και φορολογικά) αλλά και σωστής επισήμανσης της συσκευασίας τους με κίνδυνο τον αφελληνισμό τους».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 8 - 14/8/2020, είναι οι εξής:

-Πορτοκάλια 322.631 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 289.997 τόνων
-Λεμόνια 13.943 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 11.195 τόνων
-Ροδάκινα 85.945 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 83.177 τόνων
-Καρπούζια 197.332 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 171.360 τόνων
-Κεράσια 38.927 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 26.467 τόνων
-Νεκταρίνια 47.926 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 62.385 τόνων
-Βερίκοκα 20.542 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 22.245 τόνων
-Επιτραπέζια σταφύλια 8.837 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 7.083 τόνων


1 σχόλιο:

  1. Τι τα θέλεις, ο αγροτης παραμένει ο φτωχός συγγενής της ελληνικής κοινωνίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ