Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ζάεφ Vs Μίτσκοτσκι: Την Τετάρτη εκλογές στα Σκόπια

Η προεκλογική καμπάνια ολοκληρώθηκε χθες στα Σκόπια, που πάει πολωμένη την Τετάρτη στις κάλπες για να εκλέξει την επόμενη κυβέρνηση. Η πανδημία του κορωνοϊού, που καλπάζει το τελευταίο διάστημα την γειτονική χώρα έφερε και πάλι στην επιφάνεια τη διαίρεση ανάμεσα στα δύο αντίπαλα
στρατόπεδα: Από τη μία τους Σοσιαλδημοκράτες του πρώην πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, που διατυμπανίζει με κάθε ευκαιρία ως τεράστια επιτυχία την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και το πράσινο φως που άναψε η Ε.Ε. για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στον απόηχο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και από την άλλη το δεξιό εθνικιστικό VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοτσκι, που επιχειρηματολογεί ότι το τίμημα για την αλλαγή του ονόματος της χώρας ήταν πολύ υψηλό.

Και μολονότι το θέμα κυριαρχούσε μέχρι πριν από μερικούς μήνες, η πανδημία άλλαξε τους όρους του παιχνιδιού με τις δύο παρατάξεις να εξαπολύουν η μία στην άλλη πυρά για την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού που από μονοψήφια στα μέσα Μαΐου έφθασαν σε πάνω από 150 ημερησίως με τα Σκόπια των δύο εκατ. κατοίκων να έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό θνητότητας στα δυτικά Βαλκάνια πίσω από τη Σερβία με πάνω από 375 νεκρούς. 


Η μεταβατική κυβέρνηση που κυβερνά τη χώρα με μέλη από τα δύο κόμματα δυσκολεύεται να σχηματίσει ενιαίο μέτωπο απέναντι στην υγειονομική κρίση και οι εκλογές μεθαύριο Τετάρτη θα διεξαχθούν εν μέσω μιας νέας έξαρσης της Covid-19, που ενδέχεται να επηρεάσει αισθητά την προσέλευση στις κάλπες. Οι υγειονομικές Αρχές ετοίμασαν, πάντως, ειδικά πρωτόκολλα για τις εκλογές μεταξύ άλλων με πρόνοια άσκησης δύο μέρες νωρίτερα του εκλογικού δικαιώματος για τους φορείς του κορωνοϊού και το νοσηλευτικό προσωπικό.

Ο ρόλος του αλβανικού παράγοντα

Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τις δύο παρατάξεις σε μια αναμέτρηση στήθος με στήθος δίνοντας οι περισσότερες στο συνασπισμό του Ζόραν Ζάεφ ένα ισχνό προβάδισμα, εντός των ορίων του στατιστικού λάθους, παρά τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων για τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του στη διάρκεια της θητείας του.

Τα προηγούμενα χρόνια η η Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση (DUI) του Αλί Αχμέτι, το κύριο κόμμα που εκπροσωπεί την Αλβανική μειονότητα έπαιζε ρόλο – κλειδί στις εξελίξεις και μετείχε στις κυβερνήσεις τα 16 από τα 18 τελευταία χρόνια. Αλλά αυτή τη φορά με σύνθημα το «Γιατί όχι;», το DUI αξιώνει να αναλάβει πρωθυπουργός ο δικός του υποψήφιος, Νασέρ Ζιμπέρι, σε αντάλλαγμα για μια συμμαχία. 

Η αλβανική μειονότητα, που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας, διαμαρτύρεται εδώ και χρόνια για κοινωνικές και οικονομικές διακρίσεις εις βάρος της, αλλά ορισμένοι επικριτές του DUI το κατηγορούν ότι παίζει το χαρτί της εθνικής ταυτότητας για να αποπροσανατολίσει το εκλογικό σώμα από την έλλειψη πειστικής ατζέντας και τις εις βάρος του κατηγορίες για διαφθορά. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο ο Ζάεφ – που έχει συμμαχήσει με το BESA, ένα μικρότερο αλβανικό κόμμα – όσο και ο δεξιός αντίπαλός του Μίτσκοτσκι, έχουν απορρίψει το παζάρι του DUI για το πόστο του πρωθυπουργού.

Στήριξη της οικονομίας υπόσχεται ο Ζάεφ

Ο συνασπισμός του Ζόραν Ζάεφ έχει υποσχεθεί ότι θα εστιάσει σε μέτρα στήριξης της οικονομίας, όπου ο μέσος μηνιαίος μισθός κυμαίνεται γύρω στα 420 ευρώ, με αποτέλεσμα πολλοί νέοι να εγκαταλείπουν τη χώρα σε αναζήτηση εργασίας σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. 

«Είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ και αρχίζουμε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Τώρα θα εργαστούμε για την οικονομία», είπε ο Σοσιαλδημοκράτης πρώην πρωθυπουργός σε πρόσφατη τηλεοπτική του εμφάνιση. Ενώ προειδοποίησε ότι μια νίκη των αντιπάλων του του VMRO-DPMNE θα σηματοδοτήσει μια επιστροφή της χώρας στις σκοτεινές μέρες του Νίκολα Γκρούεφσκι, που κυβερνούσε μέχρι το 2016, όταν διέφυγε στην Ουγγαρία για να αποφύγει την καταδίκη του για υπόθεση διαφθοράς.

Αντίστοιχες κατηγορίες, ωστόσο, αντιμετωπίζει και το στρατόπεδο του Ζάεφ με την εμφάνιση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ηχητικών ντοκουμέντων και βίντεο, που φέρονται να καταγράφουν παρατυπίες. Αναλυτές σημειώνουν, πάντως, ότι είναι δύσκολο να πει κανείς με βεβαιότητα κατά πόσον αυτές οι εκστρατείες λάσπης θα πείσουν τους αναποφάσιστους και προβλέπουν μια αβέβαιη μάχη μέχρι τέλους.

2 σχόλια:

  1. Δηλαδή, Μητσοτάκουλας σε σκοπιανή έκδοση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 23 (είκοσι τρείς...) εθνοτικές, θρησκευτικές και γλωσσικές ομάδες είναι. Monkeydonia, όνομα και πράγμα, Γεωστρατηγικά, δεν προβλέπουν όλοι οι αναλυτές ότι θα αντέξει τελικά το ψευδοκρατίδιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ