Quantcast

http://picasion.com/

Ροδάκινα και νεκταρίνια: Μικρή παραγωγή σε Ιταλία και Ισπανία, δεν κερδίζουν οι Έλληνες

Οι χαμηλές τιμές παραγωγού των προηγούμενων ετών που είχαν σαν αποτέλεσμα μεγάλο αριθμό εκριζώσεων, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες κυρίως σε Ισπανία και Ιταλία, καθώς και το υψηλό κόστος παραγωγής, είχαν σαν αποτέλεσμα να έχουμε φέτος στην ΕΕ ρεκόρ μειωμένης παραγωγής στα ροδάκινα και νεκταρίνια, υποστηρίζει η Κομισιόν. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Κομισιόν, η ευρωπαϊκή παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών το 2020 αναμένεται να ανέλθει συνολικά στους 3,1 εκατ. τόνους, μειωμένη σε ποσοστό -23% σε σχέση με τον μέσο όρο παραγωγής της τελευταίας πενταετίας. Μεγάλη μείωση υπάρχει στην ιταλική παραγωγή, λόγω προβλημάτων στην ανθοφορία και μείωσης των στρεμμάτων καλλιέργειας επειδή μεγάλος αριθμός παραγωγών στράφηκαν σε άλλες καλλιέργειες. Σύμφωνα με την Κομισιόν η μείωση της ιταλικής παραγωγής φέτος κυμαίνεται σε ποσοστό -42%.

Για τους ίδιους λόγους είχαμε μείωση και στην ισπανική παραγωγή. Επίσης προβλήματα δημιούργησε στην παραγωγή οι καταιγίδες και οι χαλαζοπτώσεις που έπληξαν τις περιοχές Αραγονίας και Καταλονίας (που είναι οι κύριες παραγωγικές περιοχές), στα μέσα Ιουνίου, με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες να μην είναι εμπορεύσιμες. Η μείωση της ισπανικής παραγωγής αναμένεται να ανέλθει σε ποσοστό -20%, υποστηρίζει η Κομισιόν.

«Η μείωση της παραγωγής έχει αυξήσει φέτος τις μέσες τιμές παραγωγού σε ροδάκινα και νεκταρίνια στην ΕΕ», τονίζει η Κομισιόν, που εκτιμά ότι η αύξηση για τις πρώιμες ποικιλίες έφτασε σε ποσοστό 19%.

Στην Ελλάδα δεν φαίνεται να έχουμε τόσο μεγάλα προβλήματα μειωμένης παραγωγής. Η ελληνική παραγωγή έχει μια οψίμιση φέτος. Οι τιμές παραγωγού είναι καλές για τα νεκταρίνια που εμφανίζουν μια μεγαλύτερη ζήτηση σε σχέση με τα επιτραπέζια ροδάκινα. Από Αύγουστο αναμένεται να πέσουν μεγαλύτερες ποσότητες στην αγορά και να αυξηθούν οι εξαγωγές μας. Αυτό όμως δεν μπορεί να καλύψει το κενό των Ιταλών και Ισπανών στις διεθνείς αγορές, γιατί δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές των ανταγωνιστών μας. Αν υπάρξει πρόβλημα απορρόφησης της φετινής παραγωγής θα φανεί από τον Αύγουστο.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας και μέλος της Ομοσπονδίας Δενδροκαλλιεργητών Κεντρικής - Δυτικής Μακεδονίας, «υπάρχει μια μείωση της παραγωγής αλλά είναι μικρότερη σε σχέση με όσα συμβαίνουν σε Ιταλία και Ισπανία. Πάντως η ροή του εμπορίου γίνεται ομαλά μέχρι στιγμής και οι τιμές παραγωγού είναι σε καλά επίπεδα».

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Δημητριάδης, μέλος της διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, αναφέρει ότι «τα νεκταρίνια έχουν καλούς ρυθμούς απορρόφησης της παραγωγής στην αγορά σε αντίθεση με τα χνουδωτά (επιτραπέζια ροδάκινα) που έχουν κάποια προβλήματα. Οι μέχρι στιγμής ποικιλίες φαίνεται να έχουν μειωμένη παραγωγή. Από τον Αύγουστο εκτιμώ ότι θα έχουμε καλές αποδόσεις και θα αυξηθούν οι ποσότητες στην αγορά».

5 σχόλια:

  1. Και θα συνεχίσουμε να είμαστε έξω από τις αγορές όσο τις πωλήσεις θα τις έχουν αναλάβει, μη ειδικοί. Ενώ θα έπρεπε να τις έχουν σπουδαγμένοι νέοι με εξειδίκευση στις αγορές και τις σχετικές συμφωνίες. Όσο τις χειρίζονται άσχετοι επικεφαλής συνεταιρισμών και σχετικών οργανώσεων, δεν θα έχουμε αποτελέσματα. Βάλτε τους ειδικούς να παράγουν και τους ειδικούς να πωλούν και αφήστε τους άσχετους στα καφενεία.
    Απλά πράγματα.
    (Προς το διαχειριστή της ιστοσελίδας. Αυτό είναι το σωστό μύνημα και όχι το προηγούμενο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εαν δεις κατι χωριατες που εχουν βαλουν να πωλουν στον συνεταιρισμο μας φρουτα , θα σου πεσουν τα κεφαλια !!! Ειναι για καφενειο και χαρτια και οχι για πωλησεις . ειναι ασχετοι

      Διαγραφή
    2. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΣΧΕΤΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ... "ΕΞΥΠΝΟΙ"!!!

      Διαγραφή
  2. Πόσο είναι η τιμή του επιτραπέζιου ροδάκινου σήμερα και την θεωρείτε καλή?? Μπορείτε να μας πείτε,και πόσο είναι το κόστος παραγωγής ανά στρέμμα.(Μάλλον οι κύριοι δεν γνωρίζουν αριθμητικές πράξεις δημοτικού.......? Το μόνο πού ξέρουν είναι να λένε το θέλω έτσι το θέλω αλλιώς και εμείς προσπαθούμε και πιστεύω τα καταφέρνουμε. Όταν έρχεται η σειρά τους δεν περπατάνε τα ροδάκινα, άρα δεν ξέρουν να πουλάνε. Ο αδύναμος κρίκος είναι αυτή πουλάνε τα ροδάκινα δεν κάνουν για την δουλειά αυτή .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχουμε φτάσει στο σημείο μεν10 στρέμματα να μη μπορούμε να ζήσουμε την οικογένειά μας... Τώρα πρέπει να βρούμε και 2η δουλειά εκεί μας καταντήσανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ