Οι παθήσεις που βλάπτουν τα δόντια

Η σχέση των νοσημάτων της στοματικής κοιλότητας και των υπόλοιπων συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού έχει αποτελέσει αντικείμενο εκτενούς έρευνας. Η περιοδοντική νόσος ξεκινά από απλή ουλίτιδα (φλεγμονή ούλων – αιμορραγία), και στη συνέχεια η συσσώρευση της οδοντικής πλάκας στην ουλοδοντική σχισμή δημιουργεί καταστροφή του φατνιακού οστού, κινητικότητα στα δόντια έως και απώλεια του δοντιού, εάν δεν γίνει έγκαιρα διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία. Η θεραπεία της περιοδοντικής νόσου συνίσταται σε ριζική απόξεση από ειδικό οδοντίατρο περιοδοντολόγο, καθημερινή στοματική υγιεινή με βούρτσισμα και νήμα και χρήση αντιμικροβιακού στοματικού διαλύματος. Κάποιες από τις παθήσεις και καταστάσεις που επιδρούν στην υγεία των δοντιών είναι οι εξής:


Εγκυμοσύνη: Οι γυναίκες με περιοδοντική νόσο μεταξύ 4ου και 6ου μήνα της εγκυμοσύνης διατρέχουν επταπλάσιο κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρα ή νεογνά με χαμηλό βάρος. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πολλές γυναίκες αναπτύσσουν τη γνωστή ουλίτιδα της εγκυμοσύνης. Τα ούλα γίνονται εξέρυθρα και οιδηματώδη και αιμορραγούν εύκολα. Αυτή η κατάσταση της φλεγμονής των ούλων είναι ανατάξιμη μετά τον τοκετό.

Αντισυλληπτικά, εμμηνόπαυση και εν γένει ορμονικές διαταραχές προκαλούν σε μεγάλο ποσοστό δευτερογενείς επιπλοκές στα ούλα, που εμφανίζονται ως ουλίτιδες – περιοδοντίτιδες.

Η έλλειψη θρεπτικών στοιχείων όπως ασβεστίου, βιταμινών A, B, C και D, σιδήρου, φυλλικού και ασκορβικού οξέος, συμβάλλει στις φλεγμονές των ούλων όπως η ουλίτιδα και η περιοδοντική νόσος.

Ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη του στόματος όπως είναι η μυκητιασική στοματίτιδα, αλλά και να δημιουργήσει ξηροστομία, χωρίς απαραίτητα η ξηροστομία να συνδυάζεται μόνο με διαβήτη ή μυκητιασική στοματίτιδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ