Quantcast

http://picasion.com/

5 μνηστήρες για το μεγάλο φωτοβολταϊκό της ΔΕΗ στην Κοζάνη - Εντός Ιουλίου ο διαγωνισμός

Πέντε είναι τελικά οι μνηστήρες που θα διεκδικήσουν την κατασκευή του mega-φωτοβολταικού της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Κοζάνη και ενός από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, ισχύος 200 μεγαβάτ. Σε ένα διαγωνισμό, προϋπολογισμού 110 εκατ ευρώ, ο οποίος ναι μεν έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο
η ανακήρυξη του αναδόχου θα πάρει ακόμη καιρό, οι ενδιαφερόμενοι που εξέφρασαν τελικά ενδιαφέρον και κατέθεσαν προσφορές είναι τα εξής:

  • Resinvest
  • Κοινοπραξία Sunel UK - Shanghai Electric HongKong
  • AVAX
  • ARCHIRODON
  • METKA-EGN
Το πάρκο αποτελεί ένα από τα τρία συνολικά τμήματα του mega project των 230 μεγαβάτ που έχει δρομολογήσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Κοζάνη. Την Τρίτη η ΔΕΗΑΝ υπογράφει την σύμβαση με την ΜΕΤΚΑ, δηλαδή τον ανάδοχο για την κατασκευή του πρώτου από τα τρία τμήματα, αυτού για τα 15 MW, ενώ το ίδιο πρόκειται να κάνει έως το τέλος του μήνα με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ανάδοχο για το δεύτερο τμήμα, ισχύος επίσης 15 MW. Το πρώτο από αυτά τα έργα, εκείνο που κατακυρώθηκε στην ΜΕΤΚΑ συμπεριλαμβάνει δικό του υποσταθμό, ενώ έχει σταθερές βάσεις στήριξης. Όσο για το δεύτερο, αυτό που κατακυρώθηκε στην ΤΕΝΕΡΓ, συνοδεύεται από ηλιακούς ιχνηλάτες (tracker) και φυσικά δικό του υποσταθμό. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες εκτιμά ότι η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών θα γίνει εντός του καλοκαιριού.

Αθροιστικά ο προϋπολογισμός και των τριών τμημάτων του project είναι 130 εκατ. ευρώ (110 εκατ. αυτό των 200 MW και από 10 εκατ. και 11,5 εκατ. τα δύο μικρά). Στην περίπτωση του μεγάλου project, αυτού των 200 μεγαβάτ, ο ανάδοχος θα αναλάβει τη μελέτη, τα έργα πολιτικού μηχανικού, την προμήθεια, τη μεταφορά, την εγκατάσταση και τη θέση σε λειτουργία του στη θέση Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, των Δήμων Εορδαίας και Κοζάνης, στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης. Επίσης, θα πραγματοποιήσει τη σύνδεση της μονάδας σε 2 υποσταθμούς 150kV υπαίθριου τύπου.

Εντός Ιουλίου η προκήρυξη για το πάρκο της Μεγαλόπολης


Σε ένα άλλο μέτωπο, αυτό για το επίσης μεγάλο φωτοβολταϊκό της Μεγαλόπολης, ισχύος 50 MW, η προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάθεση κατασκευής του αναμένεται μέχρι τις 28 Ιουλίου.

Το έργο αυτό δεν θα διεκδικήσει σταθερές ταρίφες συμμετέχοντας σε διαγωνισμούς της ΡΑΕ, αλλά θα λειτουργήσει με τους κανόνες του target model, δηλαδή μέσω διμερών συμβολαίων προμήθειας ρεύματος (PPAs).

Το τελευταίο διάστημα μελετώνται οι παράμετροι ενός τέτοιου συμβολαίου με τη μητρική ΔΕΗ, η οποία είναι και ο μεγαλύτερος προμηθευτής ρεύματος, ενώ γίνονται και συζητήσεις με τράπεζες για τη χρηματοδότηση του έργου, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το ενδιαφέρον των τραπεζών είναι μεγάλο.

4 σχόλια:

  1. Προσέξτε τι μας λένε οι κυβερνώντες, (για να καταλαβαίνουμε τι διαβάζουμε).
    Δηλ. στην Κοζάνη (710m υψόμετρο μέσα στα βουνά της Δυτική Μακεδονίας) και στη Μεγαλόπολη της Αρκαδίας (430m υψόμετρο μέσα στα βουνά της Πελοποννήσου) θα γίνουν τα δύο μεγαλύτερα (Αθροιστικά ο προϋπολογισμός του project είναι 130 εκατ. ευρώ ! ! !) προγράμματα για ανεμογεννήτριες στην Ευρώπη, μέσα στα βουνά, στα οποία ΠΟΤΈ δεν έχει υπάρξει ανεμόμυλος, (ούτε σε φωτογραφία), αλλά πάντα υπήρχαν νερόμυλοι. Και βέβαια στην Εύβοια, στη Μύκονο και στα άλλα νησιά ούτε λόγος για να γίνουν εκεί τα σούπερ αυτά έργα που ο άνεμος σε παίρνει μαζί του καθώς φυσάει όλο το χρόνο (γι 'αυτό και εκεί υπήρχαν πάντα ανεμόμυλοι) και ενώ στα μέρη αυτά υπάρχει και πρόβλημα με την παροχή ρεύματος όπως είναι γνωστό σε όλους ειδικά στα νησιά. Άρα η "επένδυση" δεν είναι ουσιαστική "επένδυση" αλλά απλά άλλη μια δουλειά για να κονομίσουν βάζοντας ανεμογεννήτριες όχι εκεί που θα παράγουν πολύ ρεύμα και χρειάζονται, αλλά εκεί που θα "κουμπώσουν" πιο εύκολα και με λιγότερα έξοδα στο δίκτυο. δηλ. εργολαβικές κερδοσκοπικές δουλειές. Και βάζουν και κάποιους "ειδικούς" συνήθως Καθηγητές Πανεπιστημίων για να μας πείσουν.....
    Περιμένετε όμως διότι τώρα ετοιμάζουν το μεγαλύτερο πρόγραμμα στην Ευρώπη για την παραγωγή ρεύματος από υδροηλεκτρικά εργοστάσια στις Κυκλάδες. Το τελευταίο αυτό project θα ξεκινήσει μετά τους διεθνείς αγώνες ιστιοπλοΐας που θα γίνουν (όταν κοπάσουν λίγο τα μποφόρ) με εκκίνηση το Αμύνταιο και δια μέσου της Πτολεμαΐδας θα τερματίσει στο κεντρικό λιμάνι της Κοζάνης.
    Είναι σίγουρο ότι θα μας πείσουν και για αυτά. Τέτοιοι είμαστε, τέτοια μας κάνουν.
    (πάταξον μεν άκουσον δε).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι να πατάξουμε ρε φίλε; Διάβασες έστω και τον τίτλο; Ποιες ανεμογεννήτριες; Φυσάει πολύ απ΄το σπασμένο σας το τζάμι, τελικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί εσύ δεν άκουσες και για τις ανεμογεννήτριες που θέλουν να βάλουν ;

      Διαγραφή
    2. Γιατί ρε φίλε, στην Κοζάνη και στη Μεγαλόπολη έχει περισσότερο ήλιο από τα νησιά ; Αν έκανα εκεί στα ξεροβούνια τα φωτοβολταϊκά δεν θα ήταν πιο χρήσιμα, μιας και δεν έχουν ρεύμα ; Δεν βλέπεις ότι η ίδια εργολαβική νοοτροπία ισχύει και στα φωτοβολταϊκά;
      Εσένα σου έδειχναν τον κλέφτη και εσύ κοιτούσες το βαμμένο νύχι στο δάκτυλο. Ξεκόλλα και άπλωσε το μυαλό σου.

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ