Quantcast

http://picasion.com/

Κατά της αυθαιρεσίας: Θεσμικές εγγυήσεις, διαφάνεια, εκπαίδευση

Του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη*
Η Αστυνομία ασκεί νόμιμα βία, η οποία προσδιορίζεται και οριοθετείται από το Σύνταγμα και τους νόμους. Το μονοπώλιο άσκησης βίας, όπως κάθε μονοπώλιο, είναι επικίνδυνο σε καταχρήσεις του αποκλειστικού «δικαιώματος». Γι’ αυτό πρέπει να ελέγχεται. Αποτελεσματικά, αδιάλειπτα,

εξαντλητικά. Οι έλεγχοι διεθνώς, είτε από την πολιτική ηγεσία είτε από τους εσωτερικούς μηχανισμούς του Σώματος, ιστορικά, δεν έχουν αποδειχθεί επαρκείς. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα υπάρχουν δύο βαριές τραυματικές ιστορικές περίοδοι. Το μετεμφυλιακό κράτος και η χούντα.

Από τα γεγονότα αυτά μας χωρίζουν 70 και 50 χρόνια αντίστοιχα. Δεν τα ξεχνάει κανείς και δεν επιτρέπεται να τα ξεχάσει ποτέ η Αστυνομία. Αλλά αυτά τα στίγματα δεν είναι όλη η εικόνα, η Αστυνομία έχει εδώ και πολύ καιρό αλλάξει, υπηρετώντας πιστά τη Δημοκρατία και τον Νόμο.

Η ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου ελέγχων και εγγυήσεων για τη διερεύνηση περιστατικών αυθαιρεσίας πρέπει να είναι συνεχής μέριμνα της πολιτείας.

Σε αυτή την κατεύθυνση έγιναν τον τελευταίο χρόνο θεμελιώδεις προσθήκες και αλλαγές.

Νομοθετήθηκε η αρμοδιότητα του Συνηγόρου του Πολίτη να επιλαμβάνεται αυτεπάγγελτα ή κατόπιν καταγγελίας κάθε υπόθεσης αστυνομικής βίας. Το σπουδαιότερο, του δόθηκαν τα μέσα, οι ανθρώπινοι και υλικοί πόροι για να μπορεί να ανταποκρίνεται σε αυτή την αποστολή.

Ο Συνήγορος του Πολίτη γίνεται ο κύριος μηχανισμός διερεύνησης περιστατικών αυθαιρεσίας, και μάλιστα με δικαίωμα βέτο έναντι των εσωτερικών διοικητικών ελέγχων του Σώματος.

Το φθινόπωρο οι δυνάμεις που εμπλέκονται στην αποκατάσταση τάξης θα φέρουν κάμερες, ώστε να καταγράφεται η δραστηριότητα όλων των συμμετεχόντων.

Οι αστυνομικοί, ακόμη και αν κινδυνεύουν, χρειάζεται να εκπαιδεύονται συνεχώς ώστε να σέβονται και να εξασφαλίζουν τα δικαιώματα ακόμη και όποιου δεσμεύουν είτε συλλαμβάνουν σε συμπλοκή. Ακόμη κι αν δέχονται επίθεση εκείνη τη στιγμή. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης και στήριξης έχει ενισχυθεί σημαντικά, η προσπάθεια θα είναι σταθερή και συνεχής.

Η κοινωνία είναι, και πολύ καλά κάνει, ιδιαίτερα ευαίσθητη στα θέματα κατάχρησης εξουσίας και άσκησης υπερβολικής βίας. Η ευαισθησία αυτή είναι σαν το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος. Ο τελικός φρουρός της Δημοκρατίας.

Πιστεύω ότι η δράση της Αστυνομίας το τελευταίο δωδεκάμηνο, εκτός από μεμονωμένα περιστατικά, δεν έχει δώσει λαβές για άσκηση κριτικής ως προς τη χρήση βίας.

Αντίθετα, πιστεύω πως ειδικές ενεργές μειοψηφίες που εκτοξεύουν τυφλή βία και σίγουρα ξεβολεύονται από την ατιμωρησία ετών κυκλοφορούν κυριολεκτικά με το «κινητό στο χέρι» παράγοντας με καταχρηστικό τρόπο αποσπάσματα δήθεν άσκησης βίας. Μερικές φορές στο άλλο χέρι κρατάνε πέτρες ή μολότοφ, αλλά αυτά δεν τα «γράφει» το βίντεο.

Αυτός ο «βιντεοσκοπικός» ακτιβισμός πολύ συχνά παράγει πολλές «ψεύτικες εικόνες». Η αβασάνιστη υιοθέτησή τους από μέλη της ενημέρωσης ή του πολιτικού κόσμου δεν βοηθά ούτε στην ενημέρωση ούτε στον εντοπισμό πραγματικών περιστατικών βίας. Χρειάζεται έρευνα και συστηματική διερεύνηση για να ξεχωρίζουν τα πολλά fake news από τα πραγματικά περιστατικά κατάχρησης.

Πιστεύω, και νομίζω ελάχιστοι θα διαφωνήσουν, πως καλύτερα να υπάρξουν εκατό ανυπόστατες καταγγελίες, παρά να αποκρυβεί ένα πραγματικό περιστατικό αστυνομικής βίας.

Το ζήτημα όμως είναι να παραμένει το σύνολο των μέσων, Αρχών και θεσμών, ψύχραιμο και σοβαρό, ώστε να ξεχωρίζουν οι εκατό από τη μία. Αλλιώς, χωρίς αυτή τη στάση ευθύνης, και η μία θα χαθεί.


*Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και έχει διατελέσει για 4 συνεχόμενες θητείες Βουλευτής Ημαθίας.
**Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»

3 σχόλια:

  1. Μιχάλη ,η αστυνομία πάντα "νόμιμα" χτυπάει! Οι πολιτικοί ,όμως και οι πολιτικές κρίνονται από το πόσο παίρνουν αποφάσεις προς το συμφέρον των πολλών. Όταν εκ προοιμίου παίρνουμε μέτρα κατά των διαδηλώσεων,με πρόσχημα τους μπαχαλακηδες,επειδή ξέρουμε για τον "βαρύ"Χειμώνα που έρχεται τότε κάτι πάει λάθος και σε λάθος όχθη είναι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μόλις πληροφορήθηκα ότι η Αστυνομία δεν μπορεί να εγγυηθεί τον τελικό Ελλάδας ,που θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών . Αστείο το επιχείρημα ότι για μια ακόμη φορά το κράτος μας μέσω των μηχανισμών καταστολής υπακούει σε εντολες ισχυρών;Ο κόσμος το έχει τούμπανο και εμείς κρυφή Novartis.....!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "*Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και έχει διατελέσει για 4 συνεχόμενες θητείες Βουλευτής Ημαθίας."

    Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, όταν εκλέχθηκε πρώτη φορά βουλευτής Ημαθίας, οι Ημαθιώτες είχαν γεμάτες τσέπες, αποκτούσαν περιουσιακά στοιχεία, πήγαιναν θάλασσα, έτρωγαν κάθε σ'/κ έξω, έκαναν διακοπές, αγόραζαν αυτοκίνητα κι έστελναν τα παιδιά τους για σπουδές. Μετά από 4 θητείες κι άλλες τόσες αθηναϊκές, οι ημαθιώτες στέλνουν τα παιδιά τους μετανάστες στην Γερμανία στην καλύτερη περίπτωση και "για σεζόν" στα τουριστικά κάτεργα στην χειρότερη, τριγυρνάν με σαράβαλα του 2000, τα σπίτια τους απαλλοτριώθηκαν από την μαύρη τρύπα του τραπεζικού συστήματος- για καινούρια ούτε λόγος. Κάποιοι δε, έχουν ξεδοντιαστεί κυριολεκτικώς! Πείτε μας λοιπόν, για αυτή την εξαθλίωση, γνωρίζετε κάτι ή και πάλι..αδιάβαστος; Είναι ή δεν είναι κακουργήματα όλα τα παραπάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ