Ο φυλλοδέτης (Adoxophyes orana) αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εχθρούς των πυρηνόκαρπων. Έχει 3 γενεές το έτος. Οι προνύμφες της 2ης γενιάς εμφανίζονται από τις αρχές Ιουλίου και προσβάλουν τα νερά φύλλα, και λιγότερα συχνά τους καρπούς. Σύμφωνα με το τεχνικό δελτίο του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης, ο πληθυσμός του εντόμου της δεύτερης γενιάς παρουσιάζει σημαντική αύξηση. Ο πληθυσμός του εντόμου, μετά την έναρξη της 2ης πτήσης στις 15-17 Ιουνίου όπως περιγράφθηκε στο προηγούμενο δελτίο (No 31/18 Ιουνίου 2020), παρουσιάζει σημαντική αύξηση μετά τις 29 Ιουνίου.
- Οι περισσότερες ωοτοκίες υπολογίζονται το χρονικό διάστημα 3-6 Ιουλίου.
- Οι περισσότερες εκκολάψεις (παρουσία των νεαρών προνυμφών) υπολογίζονται το χρονικό διάστημα 7-10 Ιουλίου.
- Προσοχή να δοθεί κατά την επιλογή των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης ανθεκτικότητας.
- Επειδή η προσβολή των καρπών εντοπίζεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στο ψηλότερο τμήμα της κόμης των δέντρων (2 μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους και άνω), να ληφθεί μέριμνα ώστε να καλυφθούν με επιμελημένη εφαρμογή του ψεκασμού οι κορυφές των δένδρων.
- Τα δεδομένα των συλλήψεων των εντόμων στις παγίδες προέρχονται από τις περιοχές της Ημαθίας (Αλεξάνδρεια, Π. Σκυλίτσι, Νάουσα), της Πιερίας (Αιγίνιο, Κατερίνη, Δίον) και της Πέλλας (Σκύδρα, Ριζάρι, Κλεισοχώρι).
- Τα θερμοκρασιακά δεδομένα υπολογισμού των ωοτοκιών και των εκκολάψεων των αυγών προέρχονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς της Βέροιας, της Νάουσας και της Σκύδρας.
Νά λάβουν μέτρα γιά τήν ἐξόντωσι τοῦ ἐντόμου οἱ ἀγρότες μας ἢ θά τούς την πέσουν τίποτε οἰκολόγοι - πρόμαχοι τῶν δικαιωμάτων τῶν σκώρων Adoxophyes oranae, ξέρω 'γώ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦΩΤΙΑ ΤΑ ΒΥΤΙΑ!
ΑπάντησηΔιαγραφή