Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Κορωνοϊός: Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα από το εμβόλιο της Οξφόρδης

Κυκλοφόρησαν τα πρώτα αποτελέσματα της πρώτης φάσης της κλινικής έρευνας του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, που παρασκευάζει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την εταιρεία AstraZeneca. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δοκιμής που δημοσιεύθηκαν στο
ιατρικό περιοδικό The Lancet, το εμβόλιο που ονομάζεται AZD1222, φαίνεται ασφαλές καθώς δεν προκαλεί παρενέργειες και εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Δοκιμές που περιλάμβαναν περίπου 1.077 άτομα έδειξαν ότι το εμβόλιο τους οδήγησε στην παραγωγή αντισωμάτων και λευκών αιμοσφαιρίων που μπορούν να καταπολεμήσουν τον κορωνοϊό.

Τα ευρήματα είναι πολύ ελπιδοφόρα, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μάθουμε αν αυτό είναι αρκετό για να προσφέρει προστασία και βρίσκονται σε εξέλιξη μεγαλύτερες δοκιμές.


Πώς λειτουργεί το εμβόλιο;

Το εμβόλιο αναπτύσσεται με πρωτοφανή ταχύτητα. Κατασκευάζεται από έναν γενετικά τροποποιημένο ιό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα στους χιμπατζήδες.

Έχει τροποποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, ώστε να μην προκαλεί λοιμώξεις σε ανθρώπους, αλλά και κάνει να μοιάζει περισσότερο με τον κορωνοϊό.

Οι επιστήμονες το πέτυχαν μεταφέροντας τις γενετικές οδηγίες της «ακίδα πρωτεΐνης» του κορωνοϊού - το κρίσιμο εργαλείο που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισβάλει στα κύτταρα μας - στο εμβόλιο που ανέπτυξαν.

Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο μοιάζει με τον κορονοϊό και το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να μάθει πώς να του επιτίθεται.

Πότε έπιασαν το πικ τους τα αντισώματα;

Μεγάλο μέρος της εστίασης στον κορονοϊό μέχρι στιγμής αφορά τα αντισώματα, αλλά αυτά είναι μόνο ένα μέρος της ανοσοποιητικής μας άμυνας.Τα αντισώματα είναι μικρές πρωτεΐνες που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα και κολλούν στην επιφάνεια των ιών.

Τα εξουδετερωτικά αντισώματα μπορούν να απενεργοποιήσουν τον κορονοϊό. Τα Τ-κύτταρα, ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων, βοηθούν στον συντονισμό του ανοσοποιητικού συστήματος και είναι σε θέση να εντοπίσουν ποια από τα κύτταρα του σώματος έχουν μολυνθεί και τα καταστρέψουν.

Σχεδόν όλα τα αποτελεσματικά εμβόλια προσφέρουν στον ανθρώπινο οργανισμό τόσο ένα αντίσωμα όσο και μια απόκριση Τ-κυττάρου.

Τα επίπεδα των κυττάρων Τ κορυφώθηκαν 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό και τα επίπεδα αντισωμάτων κορυφώθηκαν μετά από 28 ημέρες. Η μελέτη δεν έχει διαρκέσει αρκετά καιρό για να καταλάβει πώς μπορεί να μοιάζει η μακροχρόνια ανοσία.

Είναι ασφαλές;

Ναι, αλλά υπάρχουν παρενέργειες. Δεν υπήρχαν επικίνδυνες παρενέργειες από τη λήψη του εμβολίου.  Ωστόσο, το 70% των ατόμων στη δοκιμή εμφάνισαν πυρετό ή πονοκέφαλο.

Οι ερευνητές λένε ότι αυτό θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με παρακεταμόλη.
Η καθηγήτρια Sarah Gilbert, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε τα εξής: «Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει προτού μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε εάν το εμβόλιο μας θα βοηθήσει στη διαχείριση της πανδημίας COVID-19, αλλά αυτά τα πρώιμα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα».


Ποια είναι τα επόμενα βήματα στη δοκιμή;

Τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής είναι πολλά υποσχόμενα, αλλά ο κύριος σκοπός τους είναι να διασφαλίσουν ότι το εμβόλιο είναι αρκετά ασφαλές για να δοθεί στους ανθρώπους. Η μελέτη δεν μπορεί να δείξει εάν το εμβόλιο μπορεί είτε να αποτρέψει τους ανθρώπους να αρρωστήσουν ή ακόμη και να μειώσουν τα συμπτώματά τους από τον Covid-19.

Περισσότερα από 10.000 άτομα θα λάβουν μέρος στο επόμενο στάδιο των δοκιμών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, η δοκιμή έχει επεκταθεί και σε άλλες χώρες επειδή τα επίπεδα κορωνοϊού είναι χαμηλά στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθιστώντας δύσκολο να γνωρίζουμε εάν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό.

Θα υπάρξει μια μεγάλη δοκιμή που θα περιλαμβάνει 30.000 άτομα στις ΗΠΑ, καθώς και 2.000 στη Νότια Αφρική και 5.000 στη Βραζιλία.

Υπάρχουν επίσης κλήσεις για τη διεξαγωγή δοκιμών στις οποίες τα εμβολιασμένα άτομα μολύνονται σκόπιμα με κορωνοϊό. Ωστόσο, υπάρχουν ηθικές ανησυχίες λόγω έλλειψης θεραπειών.

Πότε θα κάνω εμβόλιο;

Είναι πιθανό ένα εμβόλιο κορωνοϊού να αποδειχθεί αποτελεσματικό πριν από το τέλος του έτους, ωστόσο, δεν θα είναι ευρέως διαθέσιμο.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης θα έχουν προτεραιότητα όπως και τα άτομα που θεωρούνται υψηλού κινδύνου από το Covid-19 λόγω της ηλικίας τους ή των ιατρικών τους καταστάσεων.

Ωστόσο, ο εκτεταμένος εμβολιασμός το νωρίτερο θα συμβεί, τον επόμενο χρόνο, ακόμη κι αν όλα πάνε σύμφωνα με το πλάνο.

BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ