Quantcast

http://picasion.com/

5 χρόνια από το δημοψήφισμα του 2015: Όταν η Βέροια χωρίστηκε... στα δύο!

Φωτογραφίες+video - Τι είχαν ψηφίσει οι Ημαθιώτες
Το ρολόι έδειχνε 36 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της 26ης Ιουνίου προς 27η του έτους 2015. Μετά από σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος,
καθώς η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους είχε λάβει χαρακτηριστικά τελεσιγράφου, δεδομένης και της εκπνοής του τρέχοντος προγράμματος. Παρά τις προειδοποιήσεις εκ μέρους των συνομιλητών του και τις παρασκηνιακές κινήσεις για την εξεύρεση λύσης, ο Πρωθυπουργός παίζει το χαρτί του δημοψηφίσματος, με επίδικο αντικείμενο το είδος των οικονομικών μέτρων τα οποία έπρεπε να πάρει η Ελλάδα για την ολοκλήρωση του προηγούμενου προγράμματος οικονομικής διάσωσης αλλά, τελικά, και ένα ακόμη - το τρίτο κατά σειρά - πακέτο διάσωσης. Ακολούθησαν κλειστές τράπεζες και μεγάλες ουρές έξω από τα ΑΤΜ. Η ημερήσια ανάληψη που μπορούσε να κάνει κάποιος ήταν μέχρι 60 ευρώ!
Το περιθώριο για να ψηφίσουν οι Έλληνες πολίτες ήταν μόλις μία εβδομάδα. Το ερώτημα που είχε τεθεί αφορούσε στο αν θα πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας των τριών θεσμών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ.) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Δ.Ν.Τ.) η οποία προτάθηκε στο Eurogroup της 25ης Ιουνίου 2015.
Το κείμενο του δημοψηφίσματος αναλυτικά:

«Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους;

Η Βέροια χωρίστηκε «στα δύο»

Έστω και εάν είναι βέβαιο ότι πολύ μικρό ποσοστό των πολιτών κατάλαβε το ερώτημα της κυβέρνησης, καθώς στο μεσοδιάστημα η πρόταση των Ευρωπαίων είχε αποσυρθεί από το τραπέζι, τα δύο «στρατόπεδα», που ήδη είχαν διαμορφωθεί δεν άργησαν να περιχαρακωθούν. Και η Βέροια, όπως η πλειοψηφία των μεγάλων πόλεων, μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να μετακυλήσει το βάρος της απόφασης στους Έλληνες πολίτες, θα βιώσει μία πρωτοφανή πόλωση και θα χωριστεί κυριολεκτικά στα δύο. Μάλιστα, την εποχή εκείνη, στην πρωτεύουσα της Ημαθίας, είχαν πραγματοποιηθεί δύο μεγάλες συγκεντρώσεις. Από την μια πλευρά, οι υποστηρικτές του «ΝΑΙ» στην Μητροπόλεως και από την άλλη πλευρά οι υποστηρικτές του «ΟΧΙ» στην Πλατεία Εληάς. 
Η πόλωση λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες είχε χτυπήσει κόκκινο. 
Μάχες «σώμα με σώμα» στην πλατεία δημαρχείου!

Στη συγκέντρωση των υποστηρικτών του «ΝΑΙ» στην πλατεία δημαρχείου, υπήρξε μεγάλη ένταση, όταν κάποιοι νεαροί (μάλλον αντιεξουσιαστές), ξαφνικά και απρόσμενα, προσπάθησαν να αποδοκιμάσουν όσους συμμετείχαν σ' αυτήν. Για λίγη ώρα, υπήρξαν μάχες «σώμα με σώμα», με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί γενική σύρραξη. Ευτυχώς όμως με την παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων και της αστυνομίας, τα επεισόδια σταμάτησαν. Πραγματικά απίστευτες εικόνες στο κέντρο της Βέροιας. Δείτε το video εκείνης της εποχής:



Η συγκέντρωση των υποστηρικτών του «ΝΑΙ» στο Δημαρχείο

Με Ελληνικές σημαίες και με κεντρικό σύνθημα «Μένουμε Ευρώπη», εκατοντάδες Βεροιώτες βρέθηκαν στην Πλατεία Δημαρχείου, προκειμένου να στείλουν το σύνθημα το «ΝΑΙ για τη Δημοκρατία... ΝΑΙ για να μείνουμε στο Ευρώ». Στην εκδήλωση συμμετείχαν πολλά πολιτικά στελέχη από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.













Η συγκέντρωση των υποστηρικτών του «ΟΧΙ» στο Πάρκο της Εληάς

Με βασικό σύνθημα το «ΟΧΙ για τη Δημοκρατία και την Αξιοπρέπεια, ΟΧΙ στη λιτότητα και στους εκβιασμούς», άνθρωποι όλων των ηλικιών είχαν μαζευτεί στην πλατεία της Εληάς, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα για μεγάλη νίκη στο επερχόμενο δημοψήφισμα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εποχής, χαιρετισμό είχαν απευθύνει ο συντονιστής Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας Δημήτρης Χαμπίδης, ο βουλευτής Ημαθίας Γιώργος Ουρσουζίδης, η ιστορικός Αναστασία Ταναμπάση, οι δημοτικοί σύμβουλοι Πέτρος Τσαπαρόπουλος και Γιώργος Κάκαρης και άλλοι πολίτες.















Δημοψήφισμα 2015: Τα τελικά αποτελέσματα της Ημαθίας (249 από 249 εκλογικά τμήματα)
  • «ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ»: 54.508 64,58%
  • «ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ»: 29.899 35,42%
Εγγεγραμμένοι: 136.218
Ψήφισαν: 88.968 65,31%
Έγκυρα: 84.407 94,87%
Άκυρα: 3.843 4,32%
Λευκά: 718 0,81%
Αποχή: 34,69%


«ΟΧΙ» το Μακροχώρι - Στη Μελίκη το πιο μεγάλο «ΝΑΙ» 

Από τους 88.968 πολίτες και των τριών δήμων της Ημαθίας που έσπευσαν στις κάλπες, το πιο ηχηρό «ΟΧΙ» έδωσαν οι κάτοικοι του δημοτικού διαμερίσματος Απ. Παύλου, που με 3.990 ψήφους και ποσοστό 70,28% βρέθηκε στις πρώτες θέσεις πανελλαδικά. Αντίθετα, το υψηλότερο ποσοστό του «ΝΑΙ» στην Ημαθία έδωσε το δημοτικό διαμέρισμα Μελίκης, με 40,70%, που ωστόσο δεν κατάφερε να υπερισχύσει του «ΟΧΙ».

11 σχόλια:

  1. ... και εμείς στην εληα με το ναι ειμασταν, αλλά δε το γνωρίζαμε,δεν μας το είχαν πει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ήταν το μόνο ψέμμα του Σύριζα αυτό, ήταν μεγάλο το δούλεμα φίλε, γι αυτό αλλά και για πολλούς ακόμη λόγους δεν πρόκειται να δουν ψήφο. Την αλήθεια για τον Σύριζα την είπαν κάποιοι μεγάλοι Αριστεροί, ο ένας ήταν ο συγχωρεμένος ο Μανώλης Γλέζος και ο άλλος ο Μίκης Θεοδωράκης και τώρα τελευταία και ο Κωνσταντόπουλος. Εμείς τι να πούμε.

      Διαγραφή
    2. Πόσα δεν σας έχουν πει ακόμα! Για το έχετε γίνει ουρά του Κούλη ,σας λένε;

      Διαγραφή
  2. ολα αυτα που ζησαμε και θα συνεχιζουμε να ζουμε ειναι το αποτελεσμα της ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ και την ευθυνη την εχουν οσοι βρισκοταν στις θέσεις ευθύνης εδω και 40 χρονια.
    μακαρι να μη ζησουμε και "χρεοκοπια" σε εθνικα θεματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όσο περνούν τα χρόνια, στην Ελλάδα όλα αλλάζουν, εκτός από ένα: Ο ΕΘΝΙΚΌΣ ΔΙΧΑΣΜΌΣ. Και συμβαίνει σε όλα τα επίπεδα, πολιτικό (Αριστερά-Δεξιά), θρησκευτικό (παλαιό-νέο ημερολόγιο), γεωγραφικό (Βόρεια-Νότια Ελλάδα), ιστορικό (αρχαία-σύγχρονη Ελλάδα). Από τους εντός και έξω εχθρούς του έθνους, η Ελλάς πρέπει μονίμως να βρίσκεται σε διχασμό για να κατασπαράσεται ευκολότερα από τα λυκόρνια.
    Μετά από την επικείμενη μεγάλη επισιτιστική κρίση που πρόκειται να περάσουμε, θα επικρατήσουν κοινές έννοιες, αξίες, πεποιθήσεις και ιδανικά. Θα είναι τότε, που το βρώμικο και σάπιο κατεστημένο, μη έχοντας πεδίο δράσης, θα αποχωρήσει, για να αναλάβουν οι υγιείς δυνάμεις.
    Ο καιρός ΓΑΡ ΕΓΓΎΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η φασίστες της μελικη το μεγαλύτερο ναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι να σας πει κανείς ρε.....κ εσάς κ τους άλλους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. γι' αυτό ο ΣΤΡΙΖΑ-Αριστερά τελείωσε για πολλά χρόνια από το πολιτικό σκηνικό της χώρας, το πολιτικό μέλλον βρίσκεται στο νέο ΚΕΝΤΡΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. δημοψιφισμα σε ενα ασαφες ερωτημα που ειτε του ναι ησουν ειτε του οχι δεν ειχε καμια σημασια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εἶχα καταλάβει τό φιάσκο, καί ἔρριξα ἕνα ὡραιότατο ἄκυρο, πού τοὐλάχιστον θά ἔκανε τά μέλη τῆς ἐφορευτικῆς ἐπιτροπῆς νά γελάσουν._

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ