Quantcast

http://picasion.com/

Αναδρομικά: Ποιοι θα πάρουν μέχρι 10.054‎€ - Τα χρήματα ανά κατηγορία

Αναδρομικά 11 μηνών μόνον για τις κύριες συντάξεις θα εισπράξουν εντός του εξαμήνου και μέχρι το τέλος του 2020 σε μία δόση περίπου 1,1 εκατ. συνταξιούχοι. Τα ποσά, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, ξεκινούν από 550 ευρώ και φτάνουν ως 10.054 ευρώ για τις υψηλές συντάξεις. Ο μέσος όρος
αναδρομικών είναι κοντά στα 1.500 ευρώ. Μένουν εκτός τα αναδρομικά επικουρικών συντάξεων και Δώρων, τα οποία είναι διεκδικούμενα από τους συνταξιούχους και η επιστροφή τους θα κριθεί πλέον από τα δικαστήρια ή και από μια νέα πιλοτική δίκη στο επόμενο διάστημα.

Συνολικά τα αναδρομικά θα πληρωθούν σε περίπου 1.100.000 συνταξιούχους όλων των Ταμείων με μία, δύο ή περισσότερες κύριες συντάξεις και συνολικά με 2.250.000 κύριες συντάξεις λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου και με συνολικό άθροισμα πάνω από 1.000 ευρώ. Δεν θα πάρουν επιστροφές 630.000 χαμηλοσυνταξιούχοι του ΟΓΑ που έχασαν τα Δώρα και 700.000 συνταξιούχοι με επικουρική.

Η κυβέρνηση οδηγήθηκε σε μια λύση που δεν καλύπτει το σύνολο των διεκδικήσεων, παρότι οι μειώσεις των Νόμων 4051 και 4093 που επιστρέφονται στις κύριες κρίθηκαν αντισυνταγματικές και για τις επικουρικές αλλά και για τα καταργημένα Δώρα σε κύριες και επικουρικές.

Τη ρύθμιση για τα αναδρομικά ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και το απόγευμα κατατέθηκε και ψηφίστηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο η σχετική τροπολογία. «Η κυβέρνηση συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις, όπως είχαμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Μιλάμε για ένα ποσό ύψους 1,4 δισεκατομμυρίου ευρώ, που αφορά κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα. Δικαίωμα το οποίο επεκτείνεται όμως και στους συνταξιούχους του Δημοσίου συνολικά».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «η συγκεκριμένη δαπάνη αγγίζει το όριο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του τόπου» και ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για ικανοποίηση πρόσθετων αιτημάτων αυτού του είδους». «Οι συνταξιούχοι μας», είπε, «δεν χτυπήθηκαν όσο άλλες κατηγορίες από την πανδημία. Ενδεχομένως να υπάρχουν αιτιάσεις να αυξηθεί αυτό το ποσό, ώστε να καλυφθούν Δώρα, επικουρικές συντάξεις. Θέλω όμως να απευθυνθώ στους συνταξιούχους. Να τους πω ότι η ενίσχυση με ένα εφάπαξ ποσό ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων αποτελεί μία πολιτική επιλογή και θέλω αυτή η απόφαση να εκτιμηθεί και να εκτιμηθεί λαμβάνοντας υπόψη συνολικά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων παροχών και οτιδήποτε διαφορετικό θα ήταν άδικο για τους ανέργους, άδικο για τους εργαζομένους, άδικο για τις επόμενες γενιές».

Τα αναδρομικά θα επιστραφούν άτοκα σε όλους τους συνταξιούχους είτε έκαναν αγωγές είτε όχι. Με αγωγές είναι 250.000 συνταξιούχοι και χωρίς αγωγές πάνω από 1 εκατομμύριο.

Με την καταβολή των αναδρομικών στις κύριες συντάξεις, αναφέρεται στην τροπολογία, «οι αξιώσεις των συνταξιούχων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κυρίων και επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, κατά το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 έως τη δημοσίευση του Ν. 4387/2016, αποσβέννυνται». Ουσιαστικά η κυβέρνηση λέει ότι με τα αναδρομικά κύριων συντάξεων εξαλείφεται η υποχρέωση της Πολιτείας για πληρωμή αναδρομικών επικουρικών και Δώρων.

Οι συνταξιούχοι μπορούν όμως να διεκδικήσουν τα αναδρομικά επικουρικών και Δώρων διά μέσω της δικαστικής οδού, καθώς όπως λέει η τροπολογία «διασφαλίζεται η ακώλυτη πρόοδος των εκκρεμών δικών, αναφορικά με αξιώσεις για την καταβολή ποσών πέραν των διά της παρούσας ρυθμίσεως καταβαλλόμενων».

Ο δρόμος για τα αναδρομικά επικουρικών και Δώρων δεν έκλεισε καθώς οι δίκες δεν θα τελειώσουν και οι συνταξιούχοι ετοιμάζονται για δεύτερο γύρο. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, τα αναδρομικά θα ξεκινούν από 550 ευρώ και θα φτάνουν ως 10.054 ευρώ για τις υψηλές συντάξεις. Ο μέσος όρος αναδρομικών είναι κοντά στα 1.500 ευρώ.

Αναλυτικά όλα τα ποσά ανά κατηγορία συνταξιούχων:







8 σχόλια:

  1. Και έπειτα από όλα αυτά, ψηφίστε μας, στις εκλογές που έρχονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ....και αυτο γινεται εν οψει πρωιμων εκλογων λογω Αναλογικου συστηματος εκλογων....

      Διαγραφή
  2. Ποιοι έλεγαν πως δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα, για θυμίστε μου λίγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτοί που δεν έχουν ανάγκη, λόγω τετραψήφιων συντάξεων, θα πάρουν και αναδρομικά και μάλιστα σημαντικά. Αυτοί που όντως έχουν ανάγκη, να μην πούμε τι θα πάρουν... Πλήρωνε Έλληνα Πολίτη για να πάρουν επειγόντως αναδρομικά οι ευκατάστατοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ακριβώς είναι. Αντί να δώσουν κάνα πενηνταριά αύξηση σε χαμηλό συνταξιούχους θα δώσουν 1500€ κατά μέσο όρο σ αυτούς που περνάν πάνω από χίλια.

      Διαγραφή
  4. Η απόφαση του ΣΤΕεκρινε παράνομες και τις μειώσεις στις επικουρικής και στα δώρα η κυβέρνηση κάνει κούρεμα κατά 65%. Οχι μόνο δεν εφαρμόζει την απόφαση όπως όφειλε και συγχρόνως ο κ
    Βρουτσης δήλωνε όλες αυτές τις μέρες να μην κάνουν αγωγές οι συντάξιουχοι γιατί θα δοθούν σε όλους και περνάει διάταξη ότι δεν μπορούν να διεκδικήσουν τίποτα παραπάνω από τα κούτσουρομμενα που θαλ δώσει. Χρήματα δεν έχει για τους συνταξιούχους αλλά έχει να χαρίζει στους καναλαρχες και στις εφημερίδες για να την λιβανιζουν! Υπάρχουν τα χρήματα από το μαξιλάρι 37 δισ που βρήκε και καλά θα κάνει να τα δώσει σε αυτούς που θα τα ξοδέψουν μπας και περιορίσουν λίγο και την ύφεση που έρχεται σε διψήφιο νούμερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παρτάλια στο ογα που περνάει 300 ευρώ δε δίνεται τίποτα στο κοπρόσκυλο του δημοσίου που τον πληρονατε και ούτε το στηλο του δεν αγόραζε δίνεται Παρτάλια ε Παρτάλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ