Quantcast

http://picasion.com/

Στη Βουλή η καθυστέρηση της καταβολής των αποζημιώσεων για τους παραγωγούς

Κοινοβουλευτική ερώτηση υπέβαλε ο Τάσος Μπαρτζώκας προς τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, για τις παρατεταμένες καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων του 2019 από καταστροφές, και ενώ οι παραγωγοί τακτοποίησαν τις
οφειλές τους. Όπως αναφέρει ο Τάσος Μπαρτζώκας στην ερώτηση του, λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων, το πληροφοριακό σύστημα του ΕΛΓΑ δεν ενημερώνεται έγκαιρα για την πληρωμή των ασφαλιστικών οφειλών του 2017 με αποτέλεσμα, παρά την παρέλευση  χρονικού διαστήματος που υπερβαίνει το δίμηνο, δεν ενημερώνονται τα στοιχεία εξόφλησης. Αποτέλεσμα της ως άνωθεν κατάστασης είναι η μη εξόφληση των δικαιούμενων αποζημιώσεων.

Το ζήτημα τίθεται έντονα από τους παραγωγούς στον Τάσο Μπαρτζώκα, ο οποίος έχει παρέμβει θεσμικά αρκετές φορές στην πολιτική ηγεσία για τις χρόνιες δυσλειτουργίες του ΕΛΓΑ που ανάγονται σε παραλείψεις παρελθόντων ετών και δυσχεραίνουν την ούτως ή άλλως δύσκολη καθημερινότητα των Ημαθιωτών παραγωγών. Σύμφωνα με δήλωση του «Είναι απολύτως βέβαιο ότι οι καθυστερήσεις στην τακτοποίηση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων εκ μέρους των παραγωγών οφείλονται κατά κύριο λόγο στη συγκυρία που έχει διαμορφωθεί. Δεν τίθεται ζήτημα ηθελημένης ασυνέπειας. Ως εκ τούτου, σε ένα βαθμό είναι δικαιολογημένες. Από την άλλη πλευρά, οι καθυστερήσεις εκ μέρους της Πολιτείας και μάλιστα, λόγω έλλειψης συντονισμού και επικοινωνίας των υπηρεσιών, δηλαδή κακής γραφειοκρατίας, είναι μη αποδεκτές. Και μάλιστα, όταν πλήττουν έναν εξαιρετικά κρίσιμο τομέα, για την ανάπτυξη της Ελλάδας, όπως τον πρωτογενή.»

Αναλυτικά το κείμενο της κοινοβουλευτικής ερώτησης όπως υπεβλήθη στους αρμόδιους Υπουργούς


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:
τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα
τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μ. Βορίδη

Θέμα: Ελλείψει συντονισμού μεταξύ ΕΛΓΑ και Εφορίας καθυστερεί η καταβολή αποζημιώσεων στους Ημαθιώτες παραγωγούς

Αξιότιμε κ.κ. Υπουργοί

Τα ζητήματα και οι οικονομικές  δυσχέρειες των  Ημαθιωτών παραγωγών να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις προς τον ΕΛΓΑ είναι γνωστά, παραμένουν πάντα επίκαιρα και ανάγονται σε πλείστες αιτίες, μεταξύ αυτών τη σοβαρότερη αποτελεί η ασύμμετρη οικονομική επιβάρυνση που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της φορολογικής πολιτικής και του αποκλεισμού της ρωσικής αγοράς διάθεσης των προϊόντων τους, λόγω του συνεχιζόμενου εμπάργκο. Σε κάθε περίπτωση, η μη εξόφληση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων συνεπάγεται τη μη καταβολή των δικαιούμενων αποζημιώσεων.
Είναι αλήθεια ότι οι εν λόγω δυσκολίες των παραγωγών επιδρούν σε τέτοιο βαθμό στο εισόδημα τους, που ορισμένες φορές καθιστούν εκ των πραγμάτων αδύνατη την εμπρόθεσμη πληρωμή των ασφαλιστικών υποχρεώσεων, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην αποζημιώνονται για τις ζημίες που υπόκειται η παραγωγή τους, αλλά και να επιβαρύνονται με τοκισμό των εισφορών, καθώς ακολουθείται η διοικητική οδός της βεβαίωσης των οφειλών από την εφορία.

Πάραυτα, ακόμα και αν πληρωθούν οι βεβαιωμένες ασφαλιστικές οφειλές των παραγωγών, παρατηρούνται ασύμμετρες καθυστερήσεις στην καταβολή των δικαιούμενων αποζημιώσεων, εξαιτίας της έλλειψης συντονισμού μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, δηλαδή μεταξύ του ΕΛΓΑ και της εφορίας. Τα στοιχεία των τακτοποιημένων οφειλών δεν ενημερώνονται στο πληροφοριακό σύστημα, συνεπώς δεν υφίσταται διασταύρωση των στοιχείων των συνεπών πλέον παραγωγών και αναλόγως, παρατηρούνται χρονικές καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του προαναφερόμενου προβλήματος, αποτελεί η περίπτωση Ημαθιωτών παραγωγών, που εξόφλησαν τις χρωστούμενες εισφορές του 2017 προ διμήνου και αναμένουν ακόμη την αποζημίωση, για ζημίες που υπέστησαν το 2019.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ.κ.  Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες συντονισμού μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, προκειμένου η ανταλλαγή πληροφοριών και η διασταύρωση των στοιχείων εξόφλησης των βεβαιωμένων ασφαλιστικών εισφορών να διενεργείται έγκαιρα, άρα να αποζημιώνονται και οι παραγωγοί έγκαιρα;

2 σχόλια:

  1. Αυτός ο κύριος δεν έχει καταλάβει ότι είναι κυβέρνηση;
    Τι ερωτήσεις κάνει πράξεις χρειάζονται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν το κάνουν καν επιτηδευμένα, είναι άσχετοι.

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ