ΣΥΡΙΖΑ: «Ο ΕΛΓΑ ξέμεινε από προσωπικό»

Από τη Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώθηκαν τα εξής: «Κάθε χρόνο το υπουργείο Εσωτερικών με απόφαση του δίνει τη δυνατότητα σε φορείς του Δημοσίου να προσλαμβάνουν μέσω ΑΣΕΠ εποχιακό προσωπικό με 8μηνη σύμβαση, σύμφωνα με το άρθρο 21 του νόμου 2190/1994 και με επιλογή μέσω ΑΣΕΠ. Κάθε φορέας από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης, μέσα σε 6 μήνες μπορεί να προσλάβει το εποχιακό αυτό προσωπικό. Το 2016 ο ΕΛΓΑ με νομοθετική ρύθμιση πέτυχε την εξαίρεση, να μπορεί να διενεργεί, δηλαδή, τις προσλήψεις αυτές, (γεωπόνους και κτηνιάτρους) μέσα σε 12 μήνες, επειδή δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν οι ζημιές.

Η τελευταία απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2019. Έληγε, δηλαδή, το 12μηνο για τον ΕΛΓΑ στις 24 Απριλίου του 2020 και κατάφεραν να προσλάβουν μέχρι τότε, μόνο 34 γεωπόνους, από τους 140 που προέβλεπε η απόφαση, γιατί λόγω καραντίνας δεν μπορούσαν να μετακινηθούν για εκτιμήσεις.

Την κρίσιμη, αυτή, στιγμή με πλήθος ζημιών σε πολλές περιοχές, και με τις καθυστερήσεις τόσο στις εκτιμήσεις όσο και στην καταβολή των αποζημιώσεων να αυξάνονται, ο ΕΛΓΑ με ευθύνη της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ ξέμεινε από προσωπικό.

Ο υπουργός ΑΑ&Τ ενώ έδειξε τεράστια ζέση να νομοθετήσει για να βάλει τους ιδιώτες στους συνεταιρισμούς και να τακτοποιήσει τους ημέτερους νομοθετώντας ενάντια στις αποφάσεις του ΣτΕ, άφησε έκθετο τον ΕΛΓΑ. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Να θυμηθούμε την απόφαση να μην γίνει τελικά η αναλογιστική μελέτη που είχε δρομολογηθεί, αλλά να γίνουν αλλαγές στις ασφαλιστικές κατηγορίες (πχ μήλα, ελιές κλπ) με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση ασφαλίστρων.

Μια απλή νομοθετική ρύθμιση χρειαζόταν. Τόσο πολύ κόπτεται, να επισπεύσει την είσοδο των ιδιωτών στο δημόσιο σύστημα γεωργικών ασφαλίσεων, απαξιώνοντας έναν οργανισμό που στηρίζει το εισόδημα των αγροτών, όταν πλήττεται από τα καιρικά φαινόμενα, για δεκαετίες. Αυτή η πρακτική είναι προσφιλής σε όλες τις κυβερνήσεις της ΝΔ επί σειρά ετών.

Εδώ άλλωστε, αφήνουν όλο τον πρωτογενή τομέα στο έλεος της οικονομικής κρίσης. Κύριοι της κυβέρνησης, εάν δεν γνωρίζεται πως θα λύσετε το πρόβλημα που δημιουργήσατε, ρωτήστε τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ. Αυτές ξέρουν…. και όχι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. H λύση με ενεργοποίηση του άρθρου 20 του ν.2190 για πρόσληψη 50 γεωπόνων εκτός ΑΣΕΠ, που ανακοινώθηκε, ακόμα και εάν γίνει η επιλογή με αδιάβλητα κριτήρια δεν λύνει το πρόβλημα των καθυστερήσεων. Χάθηκαν 106 θέσεις γεωπόνων, έτοιμων για πρόσληψη και ξεκινάει τώρα διαδικασία για 50 μόνο άτομα, χωρίς χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε και ενίσχυσε τον δημόσιο ρόλο του ΕΛΓΑ ως ακρογωνιαίο λίθο στην συνέχιση της αγροτικής παραγωγής και στην προστασία του εισοδήματος των Ελλήνων αγροτών. Το ίδιο απαιτεί ο αγροτικός κόσμος και από την κυβέρνηση της ΝΔ».

4 σχόλια:

 1. Μιλάει το πολιτικό κόμμα του ''τίποτα''.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κι εσείς από ψηφοφόρους

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Το πρόβλημα δεν είναι το προσωπικό του ΕΛΓΑ, αλλά οι σκανδαλώδεις εκτιμήσεις των εκτιμητών του σε περιπτώσεις καταστροφών, όπως οι περσινή. Ο ΕΛΓΑ και οι υπάλληλοι του χρηματοδοτούνται από τις εισφορές των αγροτών. Είναι προτιμότερο λοιπόν λιγότεροι εκτιμητές και μεγαλύτερα ποσοστά αποζημιώσεων. Κι ακόμη καλύτερα, κανένας εκτιμητής, καμμία εισφορά, καμμία αποζημίωση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Φίλοι συριΖΑΙΟΙ χαίρετε! Ήθελα να ρωτήσω, τον μέγα διαπραγματευτή πότε θα του δώσετε σύνταξη; Σκέφτεστε να περάστε και τα 12 χρόνια αντιπολίτευσης μαζί του;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ