Σύψας: «Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο χιλιάδων εισαγόμενων κρουσμάτων»

Ανοίγουν από σήμερα τα δύο μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας για να υποδεχθούν τουρίστες από το εξωτερικό. Το άνοιγμα του τουρισμού αναμένεται να φέρει αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα, που φαίνεται προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο. Ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής για τον κορωνοϊό Νίκος Σύψας μιλώντας στο Mega για το σενάριο των 4.000-5.000 εισαγόμενων κρουσμάτων είπε: «Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο πάνω στο οποίο δουλεύουμε. Αυτό το νούμερο δεν είναι βέβαιο. Όλοι αυτοί είναι μαθηματικοί υπολογισμοί που μένει να αποδειχθούν στην πράξη».

«Εκείνο που κάνει η πολιτεία είναι να προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο που έχει να κάνει με χιλιάδες εισαγόμενα κρούσματα, τα οποία όμως θα είναι απόλυτα διαχειρίσιμα» είπε, καθώς «θα είναι μεμονωμένα κρούσματα και όχι συρροές σε κάποια περιοχή». Σύμφωνα με τον καθηγητή σε όλες τις περιπτώσεις καθοριστική για την επιδημιολογική πορεία του κορονοϊού στην χώρα παραμένει η συμπεριφορά των πολιτών και η αποφυγή συνωστισμού.

Έκρουσε μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως εάν συνεχίσουν τα φαινόμενα συγχρωτισμού και συνωστισμού θα έχουμε έξαρση των κρουσμάτων. «Στο τέλος του μήνα μπορεί να δούμε τα αποτελέσματα των συμπεριφορών συγχρωτισμού» είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στο ερώτημα αν εφαρμόζεται ένα είδος «ανοσίας της αγέλης», επισήμανε πως δεν θα ήταν εφικτό να εφαρμόζεται το λοκ ντάουν επ' άπειρον. Σημασία έχει, είπε, η ατομική ευθύνη και αυτός είναι ο παράγοντας που θα παρέχει προστασία στον πληθυσμό. Τέλος ο κ. Σύψας σημείωσε πως από την 1η Ιουλίου που ανοίγει ο τουρισμός, οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι πολύ κρίσιμες.

1 σχόλιο:

  1. - Αὐτός ὁ «εἰδικός» ὑπαγόρευσε καί τά γελοῖα μέτρα ἐπαναλειτουργίας τῶν οἴκων ἀνοχῆς, κύριε;
    - Ἢ τοῦτος ἐδῶ ἢ κανας Τσιόδρας, παιδί μου._

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ