Quantcast

http://picasion.com/

Λυκουρέντζος από Βέροια για ιδιωτικοποίηση και αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ

Πότε θα πληρωθεί το 35% των αποζημιώσεων;
Με συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ στο ξενοδοχείο Αιγές, ολοκλήρωσε το πρόγραμμα της επίσκεψής του στη Βέροια ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος. Ευρισκόμενος σε «οικεία» μέρη, καθώς είναι
γνωστοί οι προσωπικοί του δεσμοί με την Ημαθία, ξεκίνησε με μια σύντομη αναφορά στην πολιτική του διαδρομή, από τα φοιτητικά του χρόνια έως και σήμερα που διατελεί πρόεδρος του ΕΛΓΑ, ενώ αναφέρθηκε και σε ένα μελανό κομμάτι της πολιτικής του ζωής, την σπίλωση όπως την χαρακτήρισε του ονόματός του στην υπόθεση NOVARTIS, κάτι που όπως είπε δεν θα ξεχάσει ποτέ.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις συναντήσεις που πραγματοποίησε τη Βέροια, την Μελίκη και την Αλεξάνδρεια. Συγκεκριμένα, το πρωί συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη, ο οποίος του μετέφερε την ανάγκη για άμεση ανταπόκριση του ΕΛΓΑ στις ζημιές. Στη συνέχεια μετέβη στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια, όπου είχε συνάντηση με την προϊσταμένη, τα στελέχη και το προσωπικό, οι οποίοι του μετέφεραν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κατάστημα, με κυριότερο την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού (δείτε εδώ). Ακολούθησε η συνάντηση με τους μετόχους συνεταιρισμών στην ΑΛΜΜΕ, όπου η συζήτηση περιστράφηκε στο πώς εξελίσσεται φέτος η παραγωγή και η εμπορική δραστηριότητα. Στη συνέχεια μετέβη στην Αλεξάνδρεια, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Παναγιώτη Γκυρίνη, ο οποίος του παρουσίασε τις θέσεις των αγροτών, όπως η πληρωμή του 35%, η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ για να συμπεριληφθούν νέοι κίνδυνοι στην ασφαλιστική κάλυψη, τον συμψηφισμό οφειλών προς τον ΕΛΓΑ και καταβολής αποζημιώσεων κ.α.
Επιστρέφοντας στη Βέροια, συναντήθηκε με εκπροσώπους συνεταιριστικών οργανώσεων της Νάουσας, της VENUS, με τον αγροτικό σύλλογο Ημαθίας και άλλους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους της περιοχής.
Τέλος καλοκαιριού το 35%
Σε ερώτηση του veriotis.gr για το πότε αναμένεται να καταβληθεί το 35% των αποζημιώσεων, απάντησε πως υπάρχει ζήτημα ταμειακής ρευστότητας αλλά προς το τέλος του καλοκαιριού το πρόβλημα θα έχει αντιμετωπιστεί. Σε περίπτωση κρατικής οικονομικής ενίσχυσης στον Οργανισμό, θα καταβληθούν την επομένη. «Δεν στείλαμε τις οφειλές των 22.000.000 των αγροτών στις εφορίες, για να μην χάσουν την φορολογικής τους ενημερότητα. Επιλέξαμε να επεκτείνουμε το χρονικό διάστημα της ασφαλιστικής εισφοράς του 2019 -κάτι που δημιουργεί το πρόβλημα ρευστότητας- και θεωρούμε πως προς το τέλος του καλοκαιριού, με αυτό τον ρυθμό, θα καταβληθεί το 35%», συμπληρώνοντας πως βάσει νόμου μπορούσε να μην πληρωθεί το υπόλοιπο 35% αλλά ο ΕΛΓΑ δεν θα κάνει χρήση της διάταξης και δεσμεύεται με την πληρωμή του ποσού μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Με αφορμή τα παραπάνω, αναφέρθηκε στην έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού του ΕΛΓΑ και στην ανάγκη ανανέωσής του με νέους επιστήμονες, ενώ με βάση τα στοιχεία που έλαβε νωρίτερα της ίδιας ημέρας από την προϊσταμένη του ΕΛΓΑ στη Βέροια, ανέφερε πως το πλήθος των ενστάσεων είναι μικρός για τον όγκο δουλειάς στο υποκατάστημα, κάτι που σημαίνει πως γίνεται καλή δουλειά.
Τεχνολογία στο χωράφι, ατομικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο, χρηματιστήριο ποιότητας
Ευχάριστη χαρακτήρισε την σημερινή εξέλιξη σχετικά με τους στόχους που έχει θέσει ο ΕΛΓΑ και συγκεκριμένα την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος -η μετάβαση του ΕΛΓΑ στην ψηφιακή εποχή, όπως αναφέρεται- όπου με ένα tablet που θα έχει ο αγρότης στο χωράφι και την ψηφιακή καταγραφή των δεδομένων, του ΑΦΜ των αγροτών, του είδους της καλλιέργειας κτλ, θα απλοποιούνται και θα επισπεύδονται οι διαδικασίες της εκτίμησης και κοστολόγησης των ζημιών, πχ με άμεσα τραβηγμένες φωτογραφίες από τον αγρότη που θα μεταφέρονται στο σύστημα, κάτι που όπως είπε θα μειώσει τις γκρίνιες και τις αντιρρήσεις. Ένα ακόμα σπουδαίο βήμα που θα φέρει το πληροφοριακό σύστημα ανέφερε πως είναι το ατομικό ασφαλιστικό συμβόλαιο για την καλλιέργεια του κάθε αγρότη.
Τέλος, αναφέρθηκε σε ένα πιο μακροπρόθεσμο βήμα, τη δημιουργία χρηματιστηρίου ποιότητα προϊόντων, όπου οι παραγωγοί θα μπορούν να αναδεικνύουν τα προϊόντα τους προς κάθε ενδιαφερόμενο, κάτι που θα πετύχει ψηλότερες τιμές πώλησης και αναβάθμιση της αγροτικής παραγωγής.
Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ; «Ναι, αλλά με ασφάλεια»
Σχετικά με την αλλαγή του κανονισμού, ανέφερε πως είναι κάτι που την επιβάλλει η κλιματική αλλαγή. Οι νέοι κίνδυνοι που θα ενταχθούν σημαίνει όμως νέους πόρους για την χρηματοδότηση των αποζημιώσεων, σημαίνει επιπλέον κόστος για τον αγρότη. «Δεδομένων των συνθηκών και του ότι εμείς αρνούμαστε να αυξήσουμε την ειδική ασφαλιστική εισφορά, αναμόρφωση του κανονισμού είναι αδύνατη. Ακούγαμε για αναλογιστική μελέτη αλλά δεν έγινε. Έχουμε αποτανθεί στην Εθνική Απολογιστική Αρχή για την εκπόνηση μελέτης, η οποία θα βγάλει από τη μία τους κινδύνους που πρέπει να ενταχθούν και από την άλλη το κόστος στους αγρότες που θα ασφαλίσουν τα προϊόντα τους», σημείωσε, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα τους ροδακινοπαραγωγούς ως παράδειγμα, που το προϊόν τους απορροφά το 60% των αποζημιώσεων και θα κληθούν να διπλασιάσουν την ασφαλιστική εισφορά. «Δεν το θέλουμε αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο. Θέλουμε να δούμε τους νέους κινδύνους αλλά και τη χρηματοδότηση. Πρέπει η ΕΕ να αναγνωρίσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στις μεσογειακές χώρες με χρηματοδότηση όλων των ασφαλιστικών οργανισμών των χωρών που πλήττονται. Πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός αλλά με ασφάλεια», σημείωσε ο κ. Λυκουρέντζος, λέγοντας πως δεν είναι κάτι που προς το παρόν εξετάζεται.
«Δεν νοείται ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ»
Σχετικά με την φημολογούμενη ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ, ανέφερε πως δεν νοείται και πως θα παραμείνει για πάντα ο ασφαλιστικός οργανισμός που οι αγρότες θα ασφαλίζουν τις καλλιέργειές τους. «Αυτό που έγινε ήταν μια σύσταση επιτροπής με τεχνοκράτες του ιδιωτικού τομέα για συζήτηση με θέμα το ενδιαφέρον ιδιωτών και προτάσεις δικών τους ασφαλιστικών συμβολαίων και προϊόντων. Το ενδιαφέρον τους δεν ήταν συγκεκριμενοποιημένο γιατί έπρεπε να ανταγωνιστούν τον ΕΛΓΑ με δικά τους προγράμματα και τέτοιο ενδιαφέρον δεν υπήρχε. Το κόστος των αποζημιώσεων είναι αποτρεπτικό για ιδιωτικό φορέα. Και εμείς ως ΕΛΓΑ και ως κυβέρνηση δεν θα επιτρέψουμε να καταργηθεί ο υποχρεωτικός χαρακτήρας ασφάλισης. Το ζήτημα είναι να μην πάθει ζημιά ο ΕΛΓΑ και να μην στερήσει ευρώ από τους δικαιούους, κάτι που είναι η καθημερινή μας αγωνία», ανέφερε κλείνοντας. 





2 σχόλια:

  1. Η κοινή αγροτική πολιτική της Ε. Ε. επιδοτησε την μείωση του πληθυσμού που βιοποριζεται από την ενασχόληση στη πρωτογενή παραγωγή με τη γη. Αποτέλεσμα να τρώμε ντομάτες Τουρκίας και πατάτες Αιγύπτου. Μέλημα τοπικής και εθνικής πολιτικής νομεκλατουρας είναι, οι αποζημιώσεις από το χαλάζι Και Όχι Όπως θα έπρεπε, η μείωση παραγωγικόου κοστους,και μέσω της βελτίωσης της ποιότητας, αύξησης εξαγωγών, μείωση εισαγωγών τοπικά παραγωμενων προϊόντων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. φόβος και θλίψη θα μπορούσε να ήταν ο τίτλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ