Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

«Τετ α τετ» Λυκουρέντζου με τα στελέχη και το προσωπικό του ΕΛΓΑ στη Βέροια

Καταγράφηκαν προβλήματα και απαντήθηκαν ερωτήματα
Στη Βέροια βρίσκεται από το πρωί της Δευτέρας 22 Ιουνίου 2020 ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος. Το πρόγραμμα της επίσκεψής του περιελάμβανε συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη, συνάντηση με τους προέδρους των Αγροτικών Συνεταιρισμών Κουλούρας, Βέροιας, Μέσης, Μελίκης και Αλιάκμονα στις εγκαταστάσεις της ΑΛΜΜΕ και επίσκεψη στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τα στελέχη και το προσωπικό. Τον πρόεδρο συνόδευαν η Γενική Διευθύντρια του ΕΛΓΑ Χρυσούλα Γάσπαρη και ο Διευθυντής Ασφάλισης και Ενισχύσεων του ΕΛΓΑ Σταύρος Καουκάκης. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο βουλευτής Ημαθίας Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος Ημαθίας Απόστολος Νεστορόπουλος και ο Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Οργανώσεων Παραγωγών του Νομού Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης. 
Αρχικά, η προϊσταμένη του υποκαταστήματος Μαρία Παππά μετέφερε στον πρόεδρο την εικόνα σχετικά με τις ζημιές και τις δηλώσεις, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το υποκατάστημα με την έλλειψη εκτιμητών και μονίμου προσωπικού, κάτι που προκαλεί όπως είπε τις μεγάλες καθυστερήσεις. Ο πρόεδρος έδωσε στη συνέχεια τον λόγο στους επόπτες και το προσωπικό του ΕΛΓΑ για να του μεταφέρουν τα προβλήματα και να του θέσουν τυχόν ερωτήματα. Η έλλειψη εκτιμητών για άμεσες εκτιμήσεις των ζημιών, ήταν ένα από τα θέματα που έθιξαν οι επόπτες, κάτι που όπως είπαν, οδηγεί στο να χάνει ο ΕΛΓΑ την αξιοπιστία του. Μετέφεραν επίσης το πρόβλημα με τις 8μηνες συμβάσεις των εκτιμητών, διάστημα που δεν φτάνει να καλύψει την ολοκλήρωση των εργασιών, το αίτημα των ανταποκριτών να πληρώνονται τα τέλη με ηλεκτρονικό τρόπο κτλ. 
Λιγότερες αλλά εξίσου σοβαρές είναι οι φετινές ζημιές σε σχέση με τις υπόλοιπες χρονιές, όπως ενημέρωσε η κ. Παππά, λέγοντας παράλληλα πως οι δηλώσεις στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ είναι μέχρι σήμερα 10.000 και πως η έλλειψη εκτιμητών είναι αυτή που προκαλεί τις καθυστερήσεις. «Σήμερα ήρθαν στο υποκατάστημά μας οι πρώτοι 12 εκτιμητές, από Κρήτη, οι οποίοι όμως δεν έχουν την εμπειρία στις καλλιέργειες της περιοχής μας», σημείωσε η κ. Παππά, ενώ ανέφερε πως αν και δεν υπάρχουν εκτιμητές για τα χαλάζια, τα χωριά που έχουν υποστεί τις σημαντικότερες ζημιές θα έχουν εκτιμητές.
Από την πλευρά του ο κ. Λυκουρέντζος αναφέρθηκε στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο ΕΛΓΑ, στις βελτιωτικές παρεμβάσεις για τα οικονομικά του ΕΛΓΑ, στις επικείμενες σημαντικές αλλαγές του Οργανισμού, όπως την τεχνολογία στο χωράφι και το ατομικό ασφαλιστικό συμβόλαιο για κάθε αγρότη, την ανάγκη ανανέωσης των επιστημόνων του ΕΛΓΑ.

Ερωτηθείς για την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, τόνισε πως «άνευ πόρων για ποια αλλαγή μιλάμε;», συμπληρώνοντας πως θα χρειαστεί η αντίστοιχη οικονομική θυσία από τους αγρότες προκειμένου να μεγαλώσει η ασφαλιστική κάλυψη.

Ερωτηθείς για την ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ, απάντησε πως κάτι τέτοιο δεν υπάρχει και πως πρόκειται για εσφαλμένη προσέγγιση, καθώς όπως ανέφερε, έγινε συνάντηση με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να ασφαλίσουν αγροτικά προϊόντα αλλά δεν υπήρχαν προτάσεις και προθέσεις.

Σχετικά με τις αποζημιώσεις ανέφερε πως έχει πληρωθεί το 65%, με το υπόλοιπο 35% να είναι εκκαθαρισμένο και να βρίσκεται στην διαδικασία εξεύρεσης κεφαλαίου.

Η επίσκεψη του προέδρου στην Βέροια ολοκληρώνεται το απόγευμα με την παραχώρηση συνέντευξης τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.








 




 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ