Κατερίνη: Πάνω από 400 κακοποιημένες γυναίκες βρήκαν καταφύγιο στο Κέντρο Συμβουλευτικής

Επτά χρόνια ζωής και λειτουργίας συμπλήρωσε φέτος το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών δήμου Κατερίνης. Πρόκειται για μια αδιάλειπτη, εξαιρετικά χρήσιμη και αποτελεσματική δομή που υποστηρίζει όχι μόνο γυναίκες που έχουν υποστεί βία αλλά και γυναίκες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (μονογονείς, ΑμεΑ, άνεργες, μετανάστριες, πρόσφυγες κ.ά.). Σ’ αυτά τα επτά χρόνια, το Κέντρο Συμβουλευτικής έχει εξυπηρετήσει περίπου 400 γυναίκες, καθώς και τρίτα πρόσωπα, αν και ο αρχικός στόχος ήταν να δεχθεί περί τα 300 περιστατικά. Επιπλέον, στις τρεις περιόδους λειτουργίας του το Κέντρο έχει απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του, ύψους 714.400 ευρώ.
Η λειτουργία του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών Δ. Κατερίνης.

Το Κέντρο αυτό, που λειτουργεί στον δήμο Κατερίνης και συγκεκριμένα σε οίκημα επί της οδού Αυγουστίνου, δίπλα στις εργατικές κατοικίες της περιοχής, άνοιξε με πρωτοβουλία του Δήμου το 2013 και αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου πανελλήνιου δικτύου υπηρεσιών πρόληψης και αντιμετώπισης βίας κατά των γυναικών. Το δίκτυο αυτό περιλαμβάνει 42 Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών, 20 ξενώνες φιλοξενίας, την 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 και υποστηρίζεται από τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων ενώ εποπτεύεται επιστημονικά από το Κ.Ε.Θ.Ι.

Το Κέντρο στελεχώνεται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό ως προς τη συμβουλευτική γυναικών. Αποτελείται από 4 επιστημόνισσες και συγκεκριμένα από μία ψυχολόγο, μία κοινωνιολόγο, μία κοινωνική λειτουργό και μία νομικό.

Παροχές προς κακοποιημένες γυναίκες.

Παρέχει ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική καθώς και εργασιακή συμβουλευτική. Παρέχει υπηρεσίες παραπομπής -όταν αυτό απαιτείται- σε ξενώνες, σε αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο Δικαστήριο, σε νοσοκομεία ή κέντρα υγείας, σε φορείς απασχόλησης, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, σε φορείς προστασίας και στήριξης παιδιών κ.α. Επίσης, πραγματοποιεί δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο δέχεται γυναίκες άνω των 18 ετών που υφίστανται σωματική, ψυχολογική, συναισθηματική ή λεκτική βία αλλά και οικονομική βία. Δέχεται επίσης γυναίκες που έχουν υποστεί βιασμό ή απόπειρα βιασμού, γυναίκες που έχουν υπήρξαν θύματα πορνείας ή trafficking, γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση αλλά και γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις (μονογονείς, ΑμεΑ, άνεργες, μετανάστριες, πρόσφυγες κ.ά.).

Οι υπηρεσίες του Κέντρου παρέχονται δωρεάν και διέπονται από τους κανόνες του απορρήτου. Σκοπός των υπηρεσιών είναι η ενδυνάμωση κακοποιημένων γυναικών, η επανάκτηση αυτοεκτίμησής τους αλλά και η ενθάρρυνση να σπάσουν τη σιωπή τους, προκειμένου να αναλάβουν την ευθύνη της επαγγελματικής, προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής και να πάρουν οι ίδιες τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις για το μέλλον τους.

Οποιαδήποτε γυναίκα θέλει να επικοινωνήσει με το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δ. Κατερίνης μπορεί να επικοινωνεί στο τηλέφωνο 23510 366 78. E-mail: womenaid@katerini.gr . Ωράριο λειτουργίας: Από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 7.30 π.μ. έως τις 3.30 μ.μ. 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900.

1 σχόλιο:

  1. Υπολογίστε και τους ψυχολογικά καταπιεσμένους άνδρες και θα δείτε ότι είναι εκατομμύρια. Συνέπεια αυτής της καταπίεσης είναι θάνατοι ανδρών από εγκεφαλικά, εμφράγματα, καρκίνους κλπ, γι αυτό γέμισε ο τόπος χήρες και μάλιστα χαρούμενες και μετά το μνημόσυνο των σαράντα αρχίζει η διασκέδαση με τη σύνταξη του συγχωρεμένου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ