Ανοίγουν 15 Ιουνίου τα Μουσεία

Μετά την επαναλειτουργία των αρχαιολογικών χώρων, η οποία πραγματοποιήθηκε με υποδειγματικό τρόπο τόσο από τους εργαζομένους όσο και από τους επισκέπτες, σειρά έχουν τα Μουσεία. Τρεις μήνες μετά, οι πόρτες των Μουσείων ανοίγουν ξανά αλλά υπό προϋποθέσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί η μέγιστη προστασία όλων από τον covid-19. Σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, το περασμένο Σαββατοκύριακο, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, συνεργάστηκε με την Έφορο και τα στελέχη του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου υγιεινής και ασφαλείας των εργαζομένων και των επισκεπτών. Αντίστοιχα, σε όλα τα μουσεία της χώρας εφαρμόζονται ειδικά πρωτόκολλα ασφαλούς χρήσης, με τους υπεύθυνους να τα προσαρμόζουν ανάλογα τις ιδιαιτερότητες του κάθε χώρου. Μεταξύ άλλων προβλέπονται όχι μόνο ο μέγιστος αριθμός επισκεπτών αλλά και οι ασφαλείς διαδρομές περιήγησης και θέασης, εισόδου και εξόδου.

Οι οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ θα πρέπει να τηρηθούν με συνέπεια και ευθύνη. Ειδικότερα, οι επισκέπτες των Μουσείων καλούνται να ακολουθήσουν τους εξής κανόνες για τη δική τους ασφάλεια και προστασία:

- Απόσταση 1,5 μ. κατ’ ελάχιστο, για ανοικτούς χώρους και 2 μ. για κλειστούς χώρους ενώ η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τους επισκέπτες είναι υποχρεωτική.

- Ως προς τα εισιτήρια: Προτείνεται η χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, όπου υφίσταται, ώστε να ελέγχεται, κατά το δυνατόν, η ροή των επισκεπτών. Ειδική πρόβλεψη θα λαμβάνεται για την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ, ατόμων άνω των 65, εγκύων κ.λ.π.

- Σε περίπτωση που πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις με ξεναγό, τηρούνται αυστηρά οι αποστάσεις και τα ειδικά μέτρα, όπως χρήση ασύρματης ξενάγησης, αποφυγή χρήσης κοινόχρηστων συσκευών (tablets, ακουστικά κ.λ.π.). Στις ομαδικές ξεναγήσεις δεν θα πρέπει να μετέχουν περισσότερα από οκτώ άτομα.

- Η λειτουργία εστιατορίων/café στους χώρους των μουσείων λειτουργούν σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί για τους χώρους εστίασης. Τραπέζια και καρέκλες απολυμαίνονται πριν από κάθε χρήση τους.

- Η λειτουργία πωλητηρίων στους χώρους των μουσείων διέπεται και από τις οδηγίες που έχουν δοθεί για τους χώρους λιανεμπορίου.

-Θα λειτουργεί συνεχώς ο κλιματισμός, για την προστασία των εκθεμάτων, όπου επιβάλλεται. Όπου δεν επιβάλλεται, θα λειτουργεί δύο ώρες πριν από το ωράριο λειτουργίας του Μουσείου και δύο ώρες μετά το ωράριο λειτουργίας του.

Αναφορικά με τους εργαζόμενους σε θέσεις που απαιτούν άμεση επαφή με το κοινό όπως ταμεία, ταξιθεσία, καθαρισμός, ασφάλεια κλπ. προβλέπεται η χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας και αντισηπτικού. Όπου είναι απαραίτητο θα τοποθετούνται διαχωριστικά πετάσματα ενώ προβλέπεται η ακριβής μέριμνα για την απολύμανση των χώρων και για προμήθεια απολυμαντικών ειδών.

Η ευθύνη βαραίνει όλους τους εμπλεκόμενους και ειδικά τις διοικήσεις των μουσείων οι οποίες πρέπει να μεριμνούν για την προστασία των εργαζομένων και των επισκεπτών αλλά και να προβαίνουν, κατά την κρίση τους στην λήψη επιπλέον μέτρων εφόσον απαιτείται λόγω ιδιαιτεροτήτων του κάθε χώρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ