«Χρειαζόμαστε στήριξη λόγω των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί από τον κορωνοϊό»
Επιστολή προς την Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού, τα αρμόδια Υπουργεία, την Περιφέρεια, τον δήμο και τους βουλευτές απέστειλε ο Σύλλογος Χορού Βορείου Ελλάδος, παραθέτοντας μια αιτημάτων για τη στήριξη του κλάδου που επλήγη λόγω των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία του κορωνοϊού. Η επιστολή αναφέρει τα εξής:
Ο Σύλλογος Χορού Βορείου Ελλάδος (μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) ιδρύθηκε το 1999 με έδρα την Θεσσαλονίκη, τα μέλη του οποίου είναι χορευτές, χορογράφοι, καθηγητές χορού, ομάδες χορού (ΑΜΚΕ)και ιδιοκτήτες σχολών χορού/συλλόγων/studio.
Σκοπός του συλλόγου είναι η καλλιέργεια του καλλιτεχνικού αισθήματος , η προαγωγή των παραστατικών τεχνών, η ανάπτυξη του ενδιαφέροντος των νέων για το χορό, η ανάπτυξη του πνεύματος αλληλεγγύης και συναδελφικότητας μεταξύ των μελών και η προβολή του χορού στο κοινό.
Το Υπουργείο Πολιτισμού, στου οποίου τα καθήκοντα συμπεριλαμβάνεται και η προστασία, προβολή και ανάπτυξη των τεχνών στην Ελλάδα, οφείλει να στηρίξει την τέχνη του χορού.
Μέχρι και σήμερα τα κυβερνητικά μέτρα και το πολιτικό ενδιαφέρον δεν επαρκούν για την στήριξη του κλάδου μας, προκαλώντας την αγανάκτηση των εργαζομένων στο χώρο.
Ιδιαίτερα την δύσκολη εποχή που διανύουμε, λόγω της πανδημίας και την υποχρεωτική παύση λειτουργίας του κλάδου μας οι συνέπειες είναι τραγικές σε όλους τους τομείς που αφορούν την τέχνη του χορού.
Ο κλάδος μας επλήγη πολύ περισσότερο από άλλους κλάδους, καθότι παραμείναμε κλειστοί κατά τη διάρκεια των μηνών που συνήθως αυξάνονται οι εγγραφές μας στη σχολή, ενώ κατά τους μήνες που παραμείναμε κλειστοί λόγω δημόσιας εντολής, είναι η περίοδος κατά την οποία προετοιμαζόμαστε για τις παραστάσεις μας, οι οποίες μας προσφέρουν οικονομικό όφελος αλλά και την απαραίτητη διαφήμιση για τις σχολές μας.
Λαμβάνοντας υπόψη τη γενική πανδημία ο κλάδος έχει ήδη υποστεί και αναμένει ανυπολόγιστες ζημίες, καθότι πέραν της παντελούς έλλειψης εσόδων κατά το διάστημα Μάρτιο-Απρίλιο-Μάιο του έτους 2020, αναμένεται ελάχιστη έως μηδαμινή προσέλκυση πελατών λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης, ενώ τα πάγια έξοδα είναι πολύ υψηλά, προκειμένου να καλύψουμε ενοίκια, εξοπλισμό χορού, λειτουργικά έξοδα, μισθούς, ασφαλιστικά ταμεία, σεμινάρια κ.λ.π.
Ως εκ τούτου καλούμε τους αρμόδιους Υπουργούς και τους τοπικούς φορείς να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψιν τους τα ακόλουθα αιτήματα του κλάδου μας.
Αίτημα 1: Παράταση πληρωμής ΦΠΑ μέχρι τέλος του χρόνου και μείωση ποσοστού από 24% σε 13%. (όπως έγινε στις αεροπορικές εταιρείες, στα καταστήματα εστίασης κ.λ.π.), πληρωμή ΦΠΑ σε δόσεις για τους μήνες Μάρτιο μέχρι και τον μήνα Ιούλιο 2020.
Αίτημα 2: Κρατική κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για όλους, κι όχι απλώς παράταση πληρωμής. Ρύθμιση οφειλών ασφαλιστικών εισφορών και παράταση όσων είχαν ενταχθεί σε πρόγραμμα οφειλών και δεν πρόλαβαν να προχωρήσουν την διαδικασία.
Αίτημα 3 : Υπάρχουσες ρυθμίσεις για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν τουλάχιστον 24 δόσεων χωρίς προσαυξήσεις και τόκους και στους λογαριασμούς ΔΕΗ και ΝΕΡΟ να γίνουν ρυθμίσεις πληρωμής δόσεων χωρίς προσαυξήσεις. Δημοτικά τέλη για Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο να γίνει απαλοιφή και μείωση ποσοστού για τους επόμενους μήνες μέχρι τέλος του έτους 2020.
Αίτημα 4: Προκαταβολή φόρου πληρωτέα το 2020 να γίνει μείωση 50%, γενναία μείωση και στο τέλος επιτηδεύματος.
Αίτημα 5 : Παράταση μείωσης ενοικίου στις επιχειρήσεις έως τέλος του χρόνου 2020.
Αίτημα 6 : Συμβάσεις δανείων για κεφάλαιο κίνησης με επιδοτούμενο επιτόκιο από το κράτος για όλη την διάρκεια των δανείων και χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις από τους δανειολήπτες.
Αίτημα 7 : Έγκαιρη απόδοση ΚΥΑ προς όλους τους κλάδους του πολιτισμού για την έναρξη της καινούριας σεζόν Σεπτέμβριος 2020 για να υπάρχει περιθώριο προετοιμασίας στα νέα δεδομένα και όχι δυο μέρες πριν την εφαρμογή του.
Αίτημα 8 : Επιδότηση των Ιδιωτικών θεάτρων (ή κάποιο ποσοστό ενοικίου από αυτό) καθώς και δωρεάν παραχώρηση των Δημοτικών Θεάτρων και άλλων πολιτιστικών χώρων του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Αίτημα 9: Επιδοτούμενα προγράμματα για τους καθηγητές χορού σε θέσεις εργασίας , ώστε οι πληττόμενες επιχειρήσεις να μπορούν να προσλάβουν και πάλι προσωπικό δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.
Αίτημα 10: Δικαίωμα εισόδου στο ταμείο ανεργίας των απολυόμενων καθηγητών χορού ανεξαίρετος των αριθμό ενσήμων για τους μήνες Ιούνιο/Ιούλιο/Αύγουστο του 2020.
Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να επιβιώσουμε προκειμένου να συνεχίσουμε να προσφέρουμε ποιοτικό πολιτιστικό έργο, ενισχύοντας και ενδυναμώνοντας τους συμπολίτες μας με την προσφορά μας στον καλλιτεχνικό χώρο.
Η Πρόεδρος Σ.Χ.Β.Ε.
Αθανασιάδου Μαρία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.